Teljes kiőrlésű – a megtévesztő féligazság

Nem újkeletű jelenség, hogy szembe találjuk magunkat az utcán, pékségben, interneten a teljes kiőrlésű termékek kifejezetten egészségesként való feltüntetésével.

Persze csábító a gondolat, hogy a fehér kenyérnél egy árnyalattal ugyan barnább, de mégis finom, puha teljes kiőrlésű kenyérkéért beszaladjunk a pékségbe. De azért gondoljuk át a dolgot, mielőtt megtennénk.

Mik is pontosan ezeknek a termékeknek a buktatói?

A finomított termékekkel (cukor, fehér liszt, fehér rizs) alapvető problémát az jelenti, hogy bekerülve a szervezetünkbe hirtelen megemelik a vércukorszintünket, aminek egyenes hatása, hogy a hasnyálmirigynek gyorsan és sok inzulint kell termelnie, hiszen az inzulin az a hormonunk, amely elszállítja a vérben keringő cukrokat a sejtekig.

Igen ám, de ezzel a hirtelen lökettel rögtön le is terheltük a hasnyálmirigyet. A sok inzulin pedig teljesíti küldetését, kivonja a cukrokat a vérből. A vércukorszintünk pedig leesik.

Mi jön ilyenkor? Hát éhség. Méghozzá szénhidrátéhség. És nem jellemző, hogy ilyenkor a hajdinát kívánnánk meg. 😀 Egy kis kakaós csigát viszont annál inkább. Így pedig belekerülünk egy ördögi körbe.

Arról nem is beszélve, hogy a szervezetünk ezzel a hirtelen jött glükóz többlettel nem tud mit kezdeni. Így hát eltárolja. Mi pedig üdvözölhetjük újdonsült zsírpárnáinkat.

Azt pedig már nem is sorolom, hogy ennek a folyamatnak milyen egészségügyi hatásai vannak. De lépésről-lépésre közelebb juttat minket az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, de akár az ösztrogéndominancia és a PCOS (policisztás ovárium szindróma) kapujához is.

Minek köszönhetjük mindezt a búzafélék esetében?

A búza keményítője, az úgynevezett amilopektin. Az amilopektin egy szuperszénhidrát, méghozzá egy nem túl pozitív értelemben. Ez a lehető legkönnyebben emészthető keményítőféleség, ami azt jelenti, hogy ez emeli meg leginkább és leghamarabb a vércukorszintünket. Kapaszkodjatok meg! Még a finomított kristálycukornál is jobban. Teljesen függetlenül attól, hogy ez éppen egy teljes kiőrlésű kifli tele rostokkal, vagy egy ropogós héjú fehérkenyér. Részletkérdés. A végeredmény ugyanaz: a zsírpárnák gyarapodása, az egészségügyi kockázatok rohamos növekedése.

De nem csak emiatt érdemes megválnunk kedvenc fehér vagy épp teljes kiőrlésű társainktól.

Az oly sokat említett glutén sem elhanyagolható faktor.

A glutén egy fehérjemolekula, mely búzában, árpában, rozsban de a zabban is megtalálható (igaz annak vannak gluténmentes formái).

A legfontosabb tulajdonsága pedig, hogy lyukas bél szindrómát okoz. Azáltal, hogy hatására termelődik egy úgynevezett zonulin enzim, mely növeli a bélfal áteresztő képességét, és így olyan anyagok is bekerülhetnek a bélből a véráramba, amelyeknek nem lenne szabad.

Ilyen maga a glutén is, ami bekerülve molekulárisan utánozza az egészséges emberi szöveteket. Így az immunrendszer tévedésből nem csak a glutént de az egészséges szöveteinket is megtámadja, ezt nevezzük autoimmun betegségnek, mikor az immunrendszer a saját szervezet ellen fordul.

Autoimmun betegségek pedig nem csak a Doktor House-ban vannak.

A pajzsmirigy alulműködések 90%-a (!!) autoimmun eredetű. A sokízületi gyulladások szintén. És még sorolhatnám….

Ez egy újabb, olyan faktor, ami teljesen független attól, hogy éppen teljes kiőrlésű vagy netán finomított az a zsemle.

Innentől kezdve azok az ajánlások, melyekben a teljes kiőrlésű pékáruk, és különböző búzafélék a táplálkozási piramis alapját képezik, nem csak, hogy erősen megkérdőjelezhetők, de nyugodt szívvel sutba is vághatók.

Éppen emiatt mi típustól és egyéni érzékenységektől függetlenül senkinek (!!) sem ajánljuk ezen termékek fogyasztását.

De mindenki megnyugodhat. Vannak ezek helyett kiváló alternatívák, melyekkel akár még a kenyérfogyasztás élményét is visszahozhatjuk.

Szép estét Mindenkinek!

Kiss Vivien
BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet