ALMAECET – egy igazi életelixír, vagy csak egy újabb fogyókúrás csodaszer?

ALMAECET – egy igazi életelixír, vagy csak egy újabb fogyókúrás csodaszer?

Bizonyára sokan hallottatok már az almaecetről és annak csodaszámba illő jótékony hatásairól, élen a híres-neves, meghökkentően hatékony almaecet-diétával, melynek szlogenje: „igyál belőle éhgyomorra és hamar leadod a fölös kilókat”.

Tinédzser koromban én is gyakran bedőltem mindenféle mende-mondának, a fogyókúrás tippeket úgy gyűjtögettem, csereberéltem, mint a sütemény recepteket – hogy stílusos legyek! Ennek köszönhetően kipróbáltam mindent, amit fogyást ígérő szlogennel reklámoztak! Ó, hol volt még akkor az éhezés- és önsanyargatás mentes, a genetikai adottságaimnak megfelelő, típus szerinti étkezés és a számomra ideális testalkat és testösszetétel megvalósulásának esélye? Kb. olyan messze mint Makó Jeruzsálemtől! Ittam én mindenféle fogyasztó teát, ettem fogyókúrás porokat, szedtem étvágycsökkentő pirulákat, melyek szó mi szó, hosszú távon valóban fogyasztó hatással bírtak – a pénztárcámra nézve. Na de visszatérve az almaecetre és annak állítólagos fogyasztó hatására. A média egy zsírégető csodaszerként aposztrofálja, bár való igaz azt hozzáfűzik, hogy hosszú távon fejti ki jótékony hatását, és rossz táplálkozás mellett csoda nem várható tőle! Na az más kérdés, hogy vajon mit értenek rossz táplálkozás alatt? Amit még tényként jelentenek ki, hogy gyorsítja az anyagcserét, csökkenti az étvágyat és most figyeljetek: jótékony hatással van a zsír-anyagcserére, hiszen a zsír formájában bevitt kalória kevésbé raktározódik általa! Messze álljon tőlem a cinizmus és a szőrszálhasogatás, de ez a zsír-anyagcserés raktározós félmondat eléggé sántít! Gondoljatok csak bele! Ha én a szénhidrát anyagcsere típusommal – tegyük fel paleo diétába kezdenék, és a számomra ideális zsírbeviteli arány 3-4-szeresét fogyasztanám, a szénhidrát fogyasztásomat pedig minimálisra szorítanám, ergo a genetikai adottságaimmal pont ellentétesen táplálkoznék – ahogy arra volt is példa sok-sok évvel ezelőtt – 3 dolgot érnék el vele. Egyrészt folyamatosan a falat kaparnám éhségemben, másrészt igen rövid időn belül vágósúlyba kerülnék, harmadrészt csőstül jönnének testem figyelmeztető, vagy ha úgy tetszik vészjelzései betegségek formájában! Ihatnám én mellette literszámra az almaecetet, a zsírbeviteli szükségletem sokszorosával olyannyira nem tudna mit kezdeni, hogy az óhatatlanul elraktározódna zsírszövet formájában – amit egyébként volt „szerencsém” saját bőrömön megtapasztalni!

Tovább folytatva az almaecet állítólagos fogyasztó hatásának feltérképezését, engedjétek meg nekem, hogy egy másik megközelítésből is megvilágítsam a témát, ami az előző levezetéssel ellentétben semmiféle szakmai tudást nem igényel, csupán józan paraszti ész szükségeltetik hozzá. Történt ugyanis, hogy az állatorvosi egyetem egyik neves tanára egy kutatócsoportot hozott létre, mely tanulmányozta az almaecet jótékony hatásait állatok esetén. Baromfik, nyulak, sertések és kérődzök ivóvizéhez rendszeresen almaecetet adagoltak és a következő eredményt kapták: a mellett hogy csökkent a gyógyszer- és vitaminköltség, javult a baromfik tojástermelése, nagyobb lett a hízólibák mája és most jön a lényeg: jelentősen nőtt az állatok étvágya és napi súlygyarapodása! Meg van? Kísérletekkel alátámasztott tömegnövelő hatás állatok esetén! Az én értelmezésem szerint ez azt jelenti, hogy az almaecet egy igazán intelligens alapanyag, hiszen „érzékeli” hogy ember vagy állat fogyasztja-e éppen, és annak megfelelően fejti ki fogyasztó vagy hizlaló hatását. Na ne már!!! Ugye nem én vagyok az egyetlen, akinek nagy kérdőjelek villognak lelki szemei előtt és felteszi a költői kérdést: MI VAN???

Még mielőtt bárki zokon venné és kérdőre vonna, szeretném hangsúlyozni, hogy nem szándékom az almaecet ellen kampányolni és lehúzni, hiszen valóban rengeteg jótékony hatással bír (amit mindjárt ki is fejtek részletesen), csak arra szeretném a figyelmet felhívni, hogy a „nem minden arany, ami fénylik” közmondást szem előtt tartva érdemes első körben tájékozódni, és nem azonnal mindent össze-vissza inni, enni, szedni, kenni, vagy tudom is én mit csinálni, mindegy, csak hasson, azaz fogyasszon! Mindezt még az is alátámasztja, hogy ez az egyébként zseniális, látszólag veszélytelen alapanyag igen nagy galibákat okoz, ha pl. egy vízhajtó vagy vérhígító gyógyszert szedő, vagy egy gyomorfekéllyel rendelkező ember fogyasztja! Persze nem kell azonnal beteg emberekkel példálózni, hiszen ugyanúgy problémát okoz az egészséges embereknél is, ha hígítás nélkül, pláne éhgyomorra fogyasztják (ami egyébként az állítólagos fogyasztó hatásának feltétele), de ezzel viszont maradandó károsodást idéztek elő a nyelőcsőben, ill. a fogakra is veszélyes a magas savtartalma miatt (a fogzománc puhává válik általa). Szóval a lényeg, hogy ésszel és elővigyázatosan bánjatok vele! Persze mindenki saját maga tudja, hogy mivel táplálja testét, de az biztos, hogy akik kifejezetten fogyókúrás célzattal isszák, mellette viszont tonnaszámra fogyasztják a „junk-food” jellegű ételeket, mondván az almaecet úgyis meggátolja a zsír formájában történő raktározást, szóval az ő esetükben egész biztosan nem venném a bátorságot arra, hogy megkérjem őket: addig álljanak fél lábon…

Most viszont – ahogy ígértem – térjünk át az almaecet jótékony hatásaira, hiszen kétségtelen, hogy számos érv szól a használata mellett, pl. háztartási tisztítószerként (pl. vízkő oldásra), konyhai segédanyagként (ételek, öntetek ízesítésére), vagy akár szépségápolási célzattal amolyan „csináld magad” szépészeti termékként, ugyanis az ecetvizes fürdő tisztítja, illatossá varázsolja a bőrt, az ecetes hajöblítés pedig selymes, laza, fényes hajkoronát biztosít számunkra. Na de mi mindenre jó még?

  • a citromhoz hasonlóan savas kémhatású, fogyasztása mégis lúgosítja a szervezetet
  • ásványi anyagokban, nyomelemekben, béta-karotinban, különböző enzimekben gazdag, azonban arra vigyázzunk, hogy a szervezet kálium szintjét csökkenti, ezért ha valaki eleve kálium hiányban szenved, annál székrekedéshez, fáradtsághoz vagy akár izomgyengeséghez vezethet
  • tisztítja a vesét, segíti a méreganyagok távozását
  • segít a vércukorszint szabályozásában, mivel gátolja az összetett szénhidrátok és magas glikémiás indexű ételek fogyasztása után jelentkező hirtelen vércukorszint csökkenést
  • enyhíti az allergiákat
  • segít az influenza leküzdésében, enyhíti a torokfájást
  • jótékonyan hat a pattanásokra, kiütésekre
  • enyhíti az ízületi merevséget és a köszvényt
  • enyhíti a leégést és a csípések okozta duzzanatot
  • a kertben elpusztítja a gyomokat
  • megtisztítja a gyümölcsöt a rárakódott szennyeződéstől, permettől
  • hatásos bolhák ellen
  • megszűnteti a szájszagot és a kellemetlen száj ízt ébredés után
  • kéz- és lábápoláshoz is kiváló
  • elősegíti a máj működését a méreganyagok lebontásán keresztül, ill. 30%-kal csökkenti a szervezet koleszterin szintjét. Ez utóbbi miért is jó nekünk? A helyes válasz: semmiért, ugyanis a koleszterin rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben: azon túl hogy „olajozza” az érfalat, a szteroid hormonok, mint pl. a tesztoszteron, ösztradiol, progeszteron, kortizol szintéziséhez is alapanyagul szolgál; továbbá nélkülözhetetlen az agyi szerotonin (boldogság hormon) receptorok működéséhez, aminek hiánya depresszióhoz vezet. Szóval az almaecet koleszterin csökkentő hatása csak azok számára jelent pozitívumot, akiknek a fejében a koleszterin mint mumus szerepel, mert nincsenek tisztában a szervezetben betöltött óriási jelentőségével.

Végül essen szó az almaecet felhasználhatóságáról gasztronómiai szemmel, hiszen az almaecet sokféle módon hasznosítható a konyhában is:

  • a káposztafélék és a hüvelyesek puhábbak és emészthetőbbek lesznek, ha főzésnél almaecetet adunk a vízhez, ill. az ecet az, ami igazán kihozza az ízüket
  • a spárga olyan lesz, mintha frissen szedték volna, ha egy almaecettel átitatott konyharuhába csavarjuk, majd néhány órára a hűtőbe tesszük
  • a gyümölcs és zöldség nem barnul meg a levegőn, ha egy kis felhígított almaecetet öntünk rá
  • a nyers, hámozott burgonya sem barnul meg, ha almaecetes vízben tartjuk. Másnap azonban mindenképpen használjuk fel
  • a friss hús és hal tovább eltartható, ha ecetes lébe helyezzük, és hűvös helyre tesszük
  • puha és omlós lesz a sült hús, ha egy rész húslét egy rész almaecettel összekeverünk és felforralunk
  • az almaecetes páclé savanyít, konzervál, megpuhítja az inas húst és enyhíti a vadételek erőteljes ízét
  • ha pici ecetet adunk a halételhez, elveszti a kellemetlen halszagot. Ugyanezt a hatást érjük el, ha leöntjük a halat ecettel, főzésnél pedig megmarad a hal jellegzetes kékes színe
  • ha túl édesre sikerült az étel, adjunk hozzá 1-2 teáskanál almaecetet

Végül 1-2 hasznos tipp a vásárláshoz: figyeljünk oda a minőségre, csak ép, érett almából készült, természetes „zavarosságú, nem annyira tiszta, tükrös” almaecetet vásároljunk. Semmiképpen sem kell, hogy dőljön belőle almaillat, elegendő, ha az ecet érződik. Ha egy almaecet fényes, nagyon almaillatú és olcsó, mindenképp legyen gyanús!

Felföldi Melinda

BodyWakes gasztronómiai tanácsadó

Funkcionális táplálkozási referens

Életmódváltás mesterfokon
előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Elrejtés