Avokádó: az „univerzális” gyümölcs, zöldség és gyógynövény

Avokádó: az „univerzális” gyümölcs, zöldség és gyógynövény

Az avokádó ősi haszonnövény; Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A superfoodok között tartjuk számon, az egyik legerősebb lúgosító hatású gyümölcs. Körte alakú vagy gömbölyded termését aligátorkörtének nevezik.

A nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) többnyire nyersen fogyasztjuk. Egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, ezért kiváló szív- és érvédő hatású, és remek energiaforrás. Fogyasztásához a termést fel kell vágni vagy törni, a kőmagot pedig el kell távolítani. Az érett termésekből jól eltartható olajat préselnek, amit  étkezési célokra előszeretettel használnak.

Több mint 25 alapvető tápanyagot tartalmaz, például A, B, C, E és K-vitamint, rezet, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rostokat, fehérjéket, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat (pl. omega-3 zsírsavakat), folsavat és sok más hasznos vegyületet. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon termelését. Káliumtartalma magasabb a banánénál, nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, E-vitamint és folsavat is. Régóta ismert afrodiziákum, ami a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.

Ennyi bevezető után térjünk rá az avokádó jótékony hatásaira:

Tele van értékes tápanyaggal – 20 különböző ásványi anyag és vitamin van benne – folát, C-vitamin, K-vitamin, kálium, E-vitamin, B5, B6. Kitűnő rostforrás, egészséges telítetlen zsírokban és antioxidánsokban gazdag.

Ápolja a bőrt – javíthat a bőr árnyalatán, mert az alapvető egyszeresen telítetlen zsírok segítenek a bőr felső rétegének megtartani a nedvességet. Az avokádóolaj kiváló természetes hidratáló, és olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a szárazság, a pikkelysömör, a bőrgyulladás, az ekcéma, horzsolások, sebek, időskori foltok, hegek vagy napégés. Az avokádó omega-9 zsírsavai enyhítik a bőr pirosságát és irritáltságát, és segítik a sérült sejtek természetes gyógyulását. Az avokádó rendszeres használata csökkenti az öregedés tüneteit az arcon, ráadásul növeli a kollagén termelést, amely az arc feszességéért és rugalmasságáért felelős. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését is.

Jót tesz a szívnek: magas az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma. Antioxidáns hatással bír, segíti a jobb véráramlást, csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet.Sszámos módon gyakorol pozitív hatást a kardiovaszkuláris rendszerre, többek között az alacsony telített zsír- és magas telítetlen zsírsav tartalma miatt. A tápláló zsírtartalmon túlmenően, gazdag tápanyagokban (kálium, lutein), mely vegyületek segítik megelőzni a gyulladást, és javítják a véráramlást.

Javítja az agyműködést – magas omega-3- és E-vitamintartalmának köszönheti ezt a csodás tulajdonságát. Az omega-3 zsírsavak egészségesen tartják az agyat, mert növelik a véráramlást a cortex területére: ez az agy elülső része, amely a kritikai gondolkodásért, döntéshozatalért és tervezésért felel. Az avokádóban lévő természetes E-vitamin meggátolja az Alzheimer-kór továbbfejlődését, sőt, a betegség korai stádiumában visszafordítja a tüneteket.

Hozzájárul a testsúly csökkentéshez: A benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok a „jó zsírok” közé tartoznak, amelyek csillapítják az éhséget és eltelítenek. Rengeteg oldható és oldhatatlan rost is található benne, amelyre a megfelelő emésztés miatt van szükség, na meg a teltségérzet növelése miatt. Ha valamely étkezésünk zsír részeként avokádót fogyasztunk, az evést követő 5 órában kisebb lesz az étvágyunk azokhoz képest, mintha más zsírban gazdag élelmiszert választottunk volna. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy azok az ételek, amik tartalmaztak avokádót, hamar teltségérzetet okoztak. Ezt az igen kedvező tulajdonságát magas rosttartalmának köszönheti, ami átlagosan 14 grammot jelent gyümölcsönként.

Csökkenti a rák kockázatát: véd a szájban, bőrben és prosztatában kialakuló rák ellen.  Rákellenes tulajdonsága a benne lévő gyulladáscsökkentő és antioxidáns tápanyagok egyedi kombinációjának köszönhető. Ezek a tulajdonságok javítják a gyulladásos és oxidatív szinteket az egészséges sejtekben, míg a rákos sejtekben emelik az oxidációt és programozott sejthalált (apoptózist) idéznek elő bennük. A benne található olajsav pedig hatékony a mellrák megelőzésében.

Megelőzi a születési rendellenességeket: magas folsavtartalma védelmet nyújt a fejlődő magzat számára. Napi egy csészényi avokádó biztosítja az ajánlott folsavmennyiséget a várandós nők számára. A folsav segíti az agy és más szervek fejlődését a magzatban, valamint az olyan születési rendellenességek megelőzésében is fontos, mint például a nyitott gerinc.

Javítja a szem egészségét: számos antioxidáns vegyületet tartalmaz, pl. luteint, mely megvédi a szemet az oxidatív stressztől, amely látásromlást, hályogokat és sárgafolt sorvadást okoz. Az avokádó E-vitamintartalma védi a szemeket a retinopátiától, amely a retina sérüléseiből eredő betegség. Lassítja az öregedés okozta szemkárosodást és megakadályozza a látászavart.

Megelőzi az ízületi gyulladást: Az avokádó tele van gyulladáscsökkentő vegyületekkel, többek között fitoszterolokkal és karotinoidokkal, amelyek csökkentik az ízületi gyulladáshoz vezető problémákat. A legtöbb karotinoid a gyümölcs sötétebb részeiben van, közel a héjhoz. Az avokádóolaj koncentráltabb formája kifejezetten jó az ízületi gyulladás kezelésére, ha rendszeresen használják. Sok receptben helyettesíthető az olívaolaj avokádóolajjal.

Szabályozza a vércukrot: Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy visszafordítják az inzulin rezisztenciát. Az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom segít megelőzni a magas vércukrot. A cukorbetegeknek erősen ajánlott az avokádóban található olajsav fogyasztása, mert csökkenti a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét, miközben emeli a „jó” HDL koleszterinszintet.

Könnyíti az emésztést: Az avokádóban lévő B-vitamin komplex segíti az emésztési folyamatokban használt emésztőenzimek kibocsátását. A gyümölcs javítja a test tápanyagfelszívó képességét, amely alapvető feltétele az emésztésnek. Az avokádó kémhatása lúgos, így egyensúlyba hozza a test pH-szintjét és segít a savas reflux és a fekélyek kezelésében.

Következő posztomban hozok nektek pár olyan receptet, amit otthon a mindennapokban könnyen elkészíthető, finom és egészséges is.

Felföldi Melinda

BodyWakes egészségmentor
Gasztro menedzser, funkcionális táplálkozási tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Bezárás