Avokádós finomságok

Avokádós finomságok

Legutóbbi cikkem folytatásaként lássunk néhány igazán finom avokádós finomságot.
Sokrétű alapanyag, semleges íze miatt édes és sós ételek egyaránt készíthetők belőle, így például saláták, krémek, turmixok, de akár édességek összetevője is lehet. Délkelet-Ázsiában és Hawaiion a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle.

Jól illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy sushi alapja, de még grillezhető is. Vásárláskor érdemes arra ügyelni, hogy a gyümölcs ne legyen túl kemény, de túl puha se. Az érett gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen, esetleg süthetjük, vagy grillezhetjük, főzni viszont nem szabad, mert attól keserű lesz. Fontos tudni, hogy a felvágott termés húsát igen gyorsan csúnya, feketésbarna vonalak futják be, melyek elkerülhetőek, ha citromlevet csepegtetünk rá. Mindez nem csökkenti az értékét.

Most pedig térjünk rá a konkrét receptekre.

Egy kevésbé ismert, de kedvelt pikáns étel a guacamole, amit a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve. Felhasználása sokrétű: mártásnak, salátának, vaj helyett pikáns szendvicsekhez, chips-hez mártogatósként. Az íz orgiát kedvelők számára javaslom gluténmentes kenyérből készült pirítóssal és lágy tükör- vagy buggyantott tojással fogyasztani.

Avokádó-banán smoothie

Elkészítése pofon egyszerű: fogj egy fél avokádót, 2.5 dl kókusztejet, 1 banánt (nem árt, ha fagyasztóban pihen előtte), ízlés szerint steviát, és turmixold össze. A banán és az avokádó krémessége tökéletesen kiegészíti egymás.

Avokádó leves

Hozzávalók: 4 nagyobb paradicsom, 1 avokádó, 1–2 gerezd fokhagyma, tengeri só, feketebors, 2–3 evőkanál olívaolaj, friss bazsalikomlevél, ízlés szerint citromlé, esetleg a tetejére reszelt violife sajt

Turmixgép segítségével zúzzuk péppé a hozzávalókat, majd díszítsük bazsalikomlevéllel és reszelt violife sajttal. Ízfokozóként meglocsolhatjuk olívaolajjal.

Avokádós csirkeburger

Szükséged lesz hozzá egy kockára vágott, igazán érett avokádóra. Keverd össze darált csirkemellel, reszelj bele hagymát, sózd és borsozd ízlés szerint. Ezek után keverd össze alaposan, nyomkodd kicsit szét, hogy az avokádó összetartsa a húst és süsd ki kókuszzsíron.

Fűszeres avokádó krém pirítósra

2 db avokádó
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 db lime vagy citrom
2 szál újhagyma
só, bors, chili

Ha fokozni szeretnéd az íz élményt, tegyél a pirítósodra aszalt vagy friss paradicsomot, paprikát.

Baconbe tekert avokádó

Készíts elő egy csomag bacont, 1 nagy avokádót és fűszereket.

Melegítsd elő a sütőt 210-220°Celsius-fokra, közben hámozd meg az avokádot és vágd vékony, süthető csíkokra. Az avokádócsíkokat tekerd be a baconnel, amit ha szükséges, akkor fogpiszkálóval tűzdelj meg. Egy nagyobb tepsit vagy sütőlapot fedj be sütőpapírral, majd fektesd el rajta a falatkákat. Ha szeretnéd, szórd meg őket egy kis fűszerrel is. Ezután az étel mehet a sütőbe 5-10 percre. Érdemes időnként megforgatni az avokádót, hogy a bacon mind a két oldala szépen megpiruljon.

Avokádó brownie

Hozzávalók: 1 nagy darab avokádó, 85 g almapüré, stevia ízlés szerint, 1 tk vanília kivonat, 3 db tojás, 70 g kókuszliszt, 45 g karob, 1/2 tk só, 1 tk sütőpor

Elkészítés:
Botmixerrel pürésítsd össze az avokádót. Keverd hozzá az almapürét, a steviát, és a vanília kivonatot. Add hozzá a tojásokat, majd a száraz alapanyagokat. Botmixerrel alakítsd homogén masszává. Sütőpapírral kibélelt tepsiben süssed 170 fokon 25 percig.

Epres-avokádós amarant lepény

Hozzávalók 1 lepényhez: 4-5 evőkanál amarant liszt, 1 tojás, fél mokkáskanál kurkuma, víz, só, bors, kókusz zsír a sütéshez

Avokádó krémhez: 1 db puha érett avokádó, 2 dl cocomas, 1 gerezd reszelt fokhagyma, pár csepp citromlé, ízlés szerint chili, só, bors

Tetejére: pár szem friss eper, frissen őrölt bors

A krémhez pépesítsd az avokádó húsát botmixerrel. Keverd hozzá a többi hozzávalót, majd hagyd állni, hogy összeérjenek az ízek. Add hozzá az amarant liszthez a tojást, a fűszereket, és annyi vizet, hogy sűrű palacsinta tésztát kapj. Egy közepes serpenyőben forrósíts fel kevés kókusz olajat. Öntsd bele a masszát és süssd meg mindkét oldalát 5-5 perc alatt. Kend meg pár kanál avokádó krémmel, szórd meg eper darabokkal és már falatozhatod is!

Felföldi Melinda
Gasztronómiai tanácsadó
BodyWakes Egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Bezárás