Az egészséges pajzsmirigy és a bél kapcsolata

Az egészséges pajzsmirigy és a bél kapcsolata

Megdöbbentő adat, hogy az európai lakosság közel 6%-a szenved valamilyen pajzsmirigy betegségben, és ez a szám hazánkban sem kevesebb. Sőt! A statisztikák alapján a betegség egyre nagyobb méreteket ölt.

Vajon mi ennek az oka, milyen tényezők állnak e mögött és mit tudunk tenni azért, hogy ne kerüljünk be ebbe a statisztikai halmazba?

A többféle pajzsmirigy betegség létezik és a kiváltó okok is igen szerteágazóak. De az is tény, hogy a pajzsmirigy problémákkal küzdő emberek 90%-nál a szervezetük ellenanyagot termel a saját egészséges szövetei ellen, aminek következtében a saját immunrendszerük megtámadja és elpusztítja azt (autoimmun folyamat). Ez egy gyulladásos folyamatot indít el, ami előbb-utóbb oda vezet, hogy a szövetkárosodás olyan mértékű lesz, hogy a pajzsmirigy már nem tud kellő mennyiségű hormont termelni és kialakul az alulműködés. Ezt a betegséget Hashimoto kórnak is hívjuk.

A halál a belekből ered, szokták mondani, bizony ennek a betegségnek a kiváltó okai között is szerepet játszik a rossz bélműködés. A rossz bélműködés ugyanis elnyomhatja a pajzsmirigy működését és kiválthatja a Hashimoto szindrómát, az alacsony pajzsmirigyműködés pedig gyulladt és túlzottan áteresztő belekhez vezethet. Tehát ez azt jelenti, hogy egészséges bél nincs egészséges pajzsmirigy és egészséges pajzsmirigy sincs egészséges bélműködés nélkül.

A belek egyik legfontosabb feladata szervezetünk védelme a külvilágból érkezett idegen anyagokkal szemben. Hiszen a táplálkozással úgymond megesszük a környezetünket és így számos olyan anyag is bekerül a testünkbe, amiket antigénnek szoktunk hívni. Az antigének közé tartoznak a toxinok, vírusok, baktériumok, gombák, amiket a bélnek ki kell szűrnie és nem szabad engednie, hogy felszívódjanak és a véráramba kerülve bekerüljenek a szervezetünkbe. Úgy kell elképzelnünk a beleink falát (elsősorban vékonybelet), mint egy sűrű szövésű, rugalmas hálót. Ez egy olyan sejtkapcsoló struktúra, mely a bélfal integritásáért felelős. Ennek a szorosan illeszkedő sejtstruktúrának az a feladata, hogy az emésztetlen ételrészecskéket és az antigéneket a bélrendszeren belül tartsa, mintegy barrier (gát), és ne engedje átjutni a bélfalon át a véráramba.

A pajzsmirigy által termelt hormonok erősen befolyásolják a sejtek szoros kapcsolódását a gyomorban és a vékonybélben. Ez a szoros kapcsolódású terület, ahol két sejt hoz létre egy membránt, alkotja a bél védelmi vonalát. Ha kevesebb pajzsmirigy hormon jut ezekhez a sejtekhez, akkor ez a védelmi vonal gyengül és a bél túlzottan áteresztővé válhat („lyukas” bél szindróma”). Ami azt jelenti, hogy olyan antigének, emésztetlen ételmaradványok is bekerülnek a véráramba, ami erős immunválaszt indít el a szervezetben és megzavarja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését, ezáltal autoimmun folyamatokat indít el a testben.

Másrészt az alacsony pajzsmirigyfunkció gyengíti a gyomor funkciókat, lassítja az emésztést, ezáltal elősegítve a gyulladást és a felszívódási zavarokat. Ezen túlmenően rontja az epehólyag működését, az epe áramlásának akadályozásával. A lassan működő epehólyag megzavarja a máj méregtelenítési folyamatát és meggátolja, hogy a felesleges hormonok kiürüljenek a szervezetből. A lelassult emésztés székrekedést okoz, ami szintén ronthatja a hormoneltávolítás szintjét a vérplazmából és megemelkedett ösztrogénszintet okozhat. A megemelkedett ösztrogénszint emeli azon szállító fehérjék szintjét (TBG), amelyek megkötik a pajzsmirigy hormonokat és így inaktívvá teszik azokat.

A rossz emésztés következtében felborul a velünk szimbiózisban élő bélbaktériumok kényes egyensúlya és elszaporodhatnak a rossz bélbaktériumok, amelyek a jótékony bélbaktériumok pusztulásához vezetnek. A Gram negatív baktériumok, amelyek a jótékony bélbaktériumok is, pusztulása közben a sejtfalukból egy igen toxikus anyag, un. lipopoliszacharid (LPS) szabadul fel, ami több szempontból is negatív hat a pajzsmirigy funkciókra. Az LPS csökkenti a pajzsmirigyhormonok szintjét, tompítja a pajzsmirigyhormon-receptorok érzékenységét, növelik az inaktív pajzsmirigyhormon szintjét, csökkentik a pajzsmirigy serkentő hormon (TSH) szintjét és elősegítik az autoimmun pajzsmirigy betegségek kialakulását.

A rossz emésztés következtében kialakul bélgyulladás csökkenti a T3 (aktív pajzsmirigyhormon) szintjét, mert ilyenkor mellékvese által termelt kortizol (antistressz hormon, ami csökkenti a gyulladást) szint megemelkedik, és ez rontja a sejtek membránjában a T4 (inaktív pajzsmirigyhormon) T3-má történő átalakítását és helyette un. rT3 szint emelkedik meg, ami a T3 hormon tükör hormonja és inaktív, emiatt pajzsmirigy alulműködéses tüneteket okoz.

Joggal tehető fel a kérdés, akkor most mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? A pajzsmirigy alulműködés okozta rossz bélműködés vagy a rossz bélműködés okozta pajzsmirigy alulműködés. Véleményem szerint a pajzsmirigy inkább áldozat és elsősorban a helytelen életmódunknak és táplálkozásunknak köszönhető először a bélrendszerünket tesszük tönkre, majd ennek következményeként előidézzük a pajzsmirigy alulműködést, ami tovább rontja a rossz bélműködést, ami súlyosbítja a pajzsmirigy megbetegedését.

Tehát, ha már pajzsmirigy betegséggel küzdesz, vagy szeretnéd megelőzni a pajzsmirigy betegség kialakulását, akkor az első és legfontosabb lépés az emésztőrendszer regenerációja és védelme. Ezt pedig elsősorban a genetikai típusodnak megfelelő táplálkozással, azon belül is az antitápanyagok kiiktatásával és megfelelő életmóddal tudod megtámogatni és orvosolni.

Szeretettel

Szántai Zsolt

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Elrejtés