Diszlexia, mint „betegség”, vagy valamire való képtelenség?

Diszlexia, mint „betegség”, vagy valamire való képtelenség?

Mielőbb, érdemes felismerni gyermekeknél a diszlexia tüneteit. Manapság rengetegen küszködnek olvasási és megértési problémákkal. A diszlexia a tanulási problémák közé tartozik, olvasási képesség zavarát jelenti, ami természetesen nem függ az intelligencia szinttől.
A diszlexia nem betegség, hanem valamire való képtelenség, ami kezelhető és megszüntethető.
Gyakran együtt jár írási (diszgráfia) vagy számolási (diszkalkulia) nehézségekkel.
Magyarországon ma az iskoláskorú gyermekek kb. 20%-át érinti a diszlexia.
Gyermekek az olvasás közben gyakran felcserélik a betűket, például: a „b” helyett „d”, az „f” helyett „t”-t írnak, olvasnak, a betűk hangzása miatt „g” helyett „k” betűt mondanak vagy, beillesztenek mást mint amit látnak a szövegben. Természetesen tanulás egyéb területein is tapasztalhatóak diszlexiás tünetek:
például: helyesírási hibák, olvasatlan íráskép, nyelvtanulás nehézsége, figyelemzavar stb…

Sajnos legtöbbször nagyon megviseli a gyermekeket a mindennapi küzdelem. Gyakran frusztráltak, kimerültek, figyelmetlenek, szétszórtak, és elvesztik a lelkesedésüket az iskolával szemben. Emiatt inkább kerülik a tanulást és olyan szabadidős tevékenységeket választanak, ahol sikeresebbnek érzik magukat. Nem egyszer tapasztaltam már a kezelések alatt, hogy csúfolják az osztálytársai a nehéz olvasás miatt, ami igen súlyos énképhez, önbizalom hiányhoz, görcsös megfeleléshez vezethet. Ez nagyon megviseli a diszlexiával küzdő gyermeket, amikor szembesül ezekkel a problémákkal, így lelki egyensúlya felborul. Belső feszültsége egyre növekszik, amit vagy elfojt magában, vagy kiadja és agresszív lesz a környezetével szemben. Legtöbbször a diszlexiás gyermekek életének hátterében, családi problémák, válás, testvérszületés, trauma, balesetek állnak. Valódi megoldás az, amikor a gyermekkel közösen feltárjuk a problémához kapcsolódó negatív érzelmeket.

Természetesen több olyan stressz oldó módszer létezik már, ami segítséget tud nyújtani a témák feloldásában, kezelésében és megszüntetésében. Az AFT/ Erőtér technikát szívből ajánlom mely gyorsan és könnyedén tudja elhangolni az elmét bizonyos tudatszintekről, például a tanulási nehézségekről is.

Czicze Beatrix

BodyWakes Lélekmentor

Életmódváltás mesterfokon
előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Elrejtés