Fekete kávé + zöld tea = …..???? – Egy újabb fogyasztó csoda?

Fekete kávé + zöld tea = …..???? – Egy újabb fogyasztó csoda?

Az egyik legújabb fogyasztó hatású, „folyékony kilópörgető” néven elhíresült nedű a ZÖLDKÁVÉ, mely anyagcsere gyorsító hatásának köszönhetően – állítólag – olyannyira hatásos, hogy Jennifer Aniston fő fegyverévé vált a felesleges kilók ellen. Forgalmazói mesébe illő ódákat zengenek róla, így érdemes megismerkednünk vele közelebbről is.

Első körben vegyük sorra mi is az a zöld kávé, és hogy – elviekben – mi mindenre jó ez a sokféle formában – kávé, tea, őrlemény, kapszula – fellelhető élelmiszer.

A zöld kávébab Dél-Amerikából származik, nevét a színéről kapta. Különlegessége a Coffea arabica L. babszemeken nyugszik, melyek formája hasonlít barna megfelelőjéhez.

A zöld kávébab abban különbözik a hagyományos kávébabtól, hogy a feldolgozási eljárás során nem pörkölik meg. Zöld kávé névvel illetik az éretlen és nem pörkölt, de az érett és pörköletlen magvakat is, annak ellenére, hogy utóbbiak színe nem zöld, hanem narancssárga vagy vörös. A zöld kávétermést leszedés után előkezelik: szárítják vagy fermentálják – hogy a magokat kinyerjék belőle – majd zsákokba csomagolják. Instant változatát megőrlik, vízzel felfőzik, végül fagyasztás útján kivonják belőle a vizet, miközben megmarad a benne levő koffein.

Jellemzői és – állítólagos – csodába illő hatásai:

  • 100%-ban tiszta, íze kellemes, harmonikus
  • élettani paraméterei kiválóak
  • frissítő-élénkítő
  • aktivizáló hatású, szívdobogás mentes energikusságot kölcsönöz egész napra
  • fokozottan támogatja az immunrendszert
  • védi a sejteket a káros hatásoktól
  • minden érzékszervi és tápanyagtartalmi tulajdonságát változatlanul megőrzi
  • mivel nem pörkölik, így aktív hatóanyagai és élő enzimei nem semmisülnek meg
  • hatásmechanizmusában a zöld teához hasonlítják, ugyanis mindkettő kivonata erős antioxidáns tulajdonságú a polifenolok családjában
  • szabályozza a szív helyes működését
  • a pörkölés mentességnek köszönhetően tartalmazza azokat az anyagokat (polifenolokat) is, amelyek fokozottan támogatják az immunrendszert, védik a sejteket a káros hatásoktól
  • serkenti a növekedési hormon termelését, ami  elősegíti a bőr állapotának javulását, lassítja az öregedési folyamatokat és javítja az alvás minőségét
  • segít az emésztési problémák megelőzésében
  • anyagcsere serkentő, étvágy-, és éhségérzet csökkentő
  • képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását, mellyel megakadályozza, hogy a glükóz bejusson a véráramba és megnövelje a vércukorszintet
  • bármilyen diétát kiválóan kiegészít, hiszen önmagában is bajnok az ellustult anyagcsere felpörgetésében
  • segít a már elért fogyás stabilizálásában, és a jojó effektus elkerülésében
  • a benne található antioxidáns a klorogénsav, mely hatékonyan veszi fel a küzdelmet a zsírral, ugyanis elégeti azt (12 hét alatt átlagosan 6 kilótól szabadít meg)
  • jótékonyan befolyásolja a ch és zsír anyagcserét a sejtekben
  • elősegíti a szervezet zsírsejtjeinek jelentős csökkentését, aminek köszönhetően az étellel felvett zsírok – mindennemű fizikai megterheléstől mentesen – elégnek
  • a belső szervek közötti (zsigeri) zsírt is leolvasztja- tartalmazza azt a vegyületet, mely a májban égeti a rossz koleszterint
  • étkezés után elfogyasztva csökkenti a ch zsírrá alakulását. A szervezet ilyenkor a korábban elraktározott tartalékaihoz nyúl, melynek egyenes következménye a kilók leolvadása
  • normális mennyiségű és minőségű táplálkozás mellett akár változatlan kalóriabevitellel is súlyvesztést indukál
  • már napi 3 tabletta segít a súlyveszteség beindításában, ráadásul előnyösen fogyaszt, mivel jórészt a problémás területekről – a hasról, a popsiról, a combról és a derékról tünteti el a felesleges centiket.
  • fogyasztásával a zsírszövet mennyisége csökken, míg az izomszövet nagysága változatlan marad
  • jó hatással van a magas vérnyomásra
  • nem kell túlságosan megerőltető gyakorlatokat végezni vagy egy kíméletlen diétát követni ahhoz, hogy látványos eredményeket érhessünk el a fogyás területén
  • mivel akadályozza a glükóz felszívódását, képes az új zsírsejtek előállításának megakadályozásában, így a szervezet felhasználja a tárolt zsírsejteket, hogy energiát nyerjen

Nos kedves Olvasó az iménti hosszú felsorolást követően van-e még bárminemű kétséged a felől, hogy a zöld kávé egy valódi főnyeremény? Nekem igen, meg is osztom veletek.

  • ha minden, az elmúlt években bevezetett fogyasztó termék annyira jó, mint mondják, mi az oka annak, hogy az elhízottak száma folyamatosan nő, s Magyarország az  OECD átlag fölött áll e tekintetben?
  • a zöld és a fekete kávé ugyanannak a növénynek a magjából készül, csak a zöldet nem pörkölik meg. Ez annyit jelent, hogy élénkítő, frissítő hatása annak tulajdonítható, hogy a koffein tartalom nagyjából mindkettőben azonos (a koffeinmolekulában ugyanazok az atomok ugyanúgy kapcsolódnak össze, ergo összetétele ugyanaz). A koffeinről viszont tudjuk, hogy kikapcsolja az agyban az adenozin receptorokat, melyek a fáradtság érzetért felelősek, szóval fáradt vagy, csak nem érzed; a központi idegrendszer stimuláló hatásáról nem is beszélve!
  • az antioxidáns tartalom tekintetében is van 1-2 hozzáfűzni valóm. Az enyhén pörkölt és a pörköletlen kávé sem antioxidáns anyagai (polifenolok), sem antioxidáns hatása szempontjából nem különbözik jelentősen egymástól, sőt nem a polifenol tartalma fog megvédeni bennünket egy csomó káros dologtól, ugyanis megfelelő táplálkozással jóval több antioxidánst fogyasztunk, mint ami néhány kávéban megtalálható…
  • a pörkölt kávé hatékonyabban gátolja a lipidperoxidációt (szabad gyökök sejtmembrán károsító hatását)
  • közvetlen fogyasztó hatását – az anyagcsere fokozó képességgel rendelkező – koffeinnek tulajdonítják, azonban ezt a vélt hatást klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, pedig számos kísérletet végeztek ilyen irányba (is), de azok nem adtak választ arra: tényleg fogyasztó hatású a koffein, és ez az anyag a felelős a kávé potenciális testsúlycsökkentő hatásáért?
  • közvetett fogyasztó hatását a zöld kávébab egyik fő összetevőjének: a klorogénsavnak tulajdonítják. Azért írom közvetett fogyasztó hatásnak, mert ez a vegyület azáltal, hogy lassítja a G6P enzim kiválasztódását, stabilizálja a vércukor szintet. Ok-ok, valóban igaz, hogy erősen gátolja a G6P enzimet, amivel befolyásolja a vércukorszintet, azonban ebből még nem következik, hogy a klorogénsavnak fogyasztó hatása lenne, s az sem, hogy a zöld kávé esetleges testsúlycsökkentő hatásában bármilyen szerepet játszana. Ráadásul klorogénsav nemcsak a pörkölt kávéban van, bár mennyisége arányosan csökken a pörkölés fokával
  • angol nyelven készült egy publikáció a zöld kávé hatásairól, azonban érdemes az eredményekkel csínján bánni, mert mindössze 16 résztvevő bevonásával készült; a vizsgálatba való bevonás feltételeit nem közölték; a vizsgálat során bevitt kalóriát nem regisztrálták; a kezelés és a súlycsökkenés közötti összefüggés bizonytalan; végül a vizsgálatot a zöldkávé-kivonat gyártója finanszírozta

Nos kedves Olvasó kérdésem változatlan: van-e bárminemű kétséged a felől, hogy a zöld kávé egy valódi főnyeremény?

Felföldi Melinda
BodyWakes egészségmentor
Funkcionális táplálkozási referens

Életmódváltás mesterfokon
előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Elrejtés