Málnalevél: egy kevésbé ismert gyógynövény – 1. rész

Málnalevél: egy kevésbé ismert gyógynövény – 1. rész

A málna közismert és közkedvelt tápláléknövény. Sokak számára a nyár egyik kedvenc gyümölcse. 10-ből 9 ember előszeretettel fogyasztja, ám azt kevesen tudják, hogy a piros gyümölcsök melletti levelek is értékes gyógyhatással bírnak – legalább is a szakirodalom szerint. Mai cikkemben végére járunk mi is a valóság, azonban előtte nézzük meg a jellemzőit és – állítólagos – páratlan tulajdonságait.

Az édes gyümölcsöket hozó, szúrós növény Ázsiában és Európában őshonos, így nálunk is kiválóan terem. Amint azt a név is sugallja, ezt a teát a málna leveleiből készítik, miután megszáradtak és összetörték őket a szokásos módon. Nem rendelkezik édes, jellegzetes ízzel, mint a málna, inkább hasonlít egy virágos fekete teához.

Polifenoljai (amelyek piros színét kölcsönzik)  antioxidáns hatásúak. Bár a málnának elsősorban a termését fogyasztjuk, nem csak ez rendelkezik kedvező élettani hatásokkal, hanem a levele is. Melyek is ezek a tulajdonságok?

  • fokozza a női termékenységet
  • C-vitamintartalma segíti az immunrendszer működését és
  • serkenti a fehérvérsejtek termelését
  • védi a szív- és érrendszert
  • a szívrohamok és a stroke ellen is hatásos
  • csökkenti a vérnyomást (magas kálium tartalmának köszönhetően)
  • gyulladásgátló tulajdonságai segítenek a gyomor megnyugtatásában
  • gyorsítja a metabolizmust
  • egyensúlyba hozza a hormonszintet. Ha egy férfi túl magas ösztrogén szintet tapasztal, a reproduktív képessége gyengül, és fordítva. A málnalevélben lévő vegyületek ezt a hormonszintet hozhatják egyensúlyba.
  • megakadályozza az émelygést és más emésztőrendszeri panaszokat
  • gazdag cserzőanyagokban, így összehúzó, gyulladás csökkentő és baktériumölő hatása van
  • köszvény és húgyúti bántalmak esetén is ajánlott a belőle készült tea
  • vértisztító hatása is kiváló
  • enyhíti a hányingert, emésztési zavarokat
  • fehérjéket (köztük a kórokozók fehérjéit) koaguláló hatása jótékony hasmenés esetén
  • normalizálja a bélmozgásokat
  • csökkenti a puffadást és a bélgörcsöket
  • enyhíti a nátha tüneteit
  • összehúzó, fertőtlenítő hatása miatt kiválóan alkalmas az irritált bőr gyógyítására
  • külsőleg pattanásos bőrre, sebekre, pikkelysömörre, ekcémára, aknéra ajánlott (mind helyileg, mind teaként belsőleg jól alkalmazható)
  • ízületi gyulladás esetén is kiváló
  • görcsoldó hatása miatt jótékony lehet enyhe menstruációs panaszok esetén is
  • egyszerű élvezeti teaként is beilleszthető a hétköznapjainkba

Évszázadok óta használják a szülés megkönnyítésére, a terhesség szuper-italának tartják. Hogy miért? Mert erősíti, tonizálja a méh izomzatát, amivel segíti a méhösszehúzódásokat. Nem véletlen, hogy szülésznők és dúlák is előszeretettel javasolják fogyasztását a várandós kismamáknak. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a málnalevélből készített tea néhány hatóanyaga az izomzatot erősíti, míg más anyagai épp lazítják a méhet, felpuhítják a méhnyakat, továbbá a vajúdás idejét valamint a velejáró fájdalmakat is csökkentik, mivel fellazítja a kismedence izomzatát

A gyermekágyas időszakban is javasolt fogyasztása, mert a tejelválasztást is serkentheti. Ha mindez még nem lenne elegendő, méregtelenítő, salaktalanító hatása is ismert, kitisztítja a bélrendszert (megmozgatja a belek simaizomzatát).
Gyógyhatásai mellett kellemes íze miatt is közkedvelt.

Nos valóban hihetünk ezeknek az állításoknak? Mit szól ehhez a tudomány? Vajon vannak-e kísérletek, amelyek igazolják a málnalevél számtalan jótékonynak mondott hatását?

A válasz jövő heti cikkből kiderül!

Szeretettel:

Felföldi Melinda

BodyWakes egészségmentor
Funkcionális táplálkozási tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.