Mi a felelős férfiaknál a fejtetői kopaszodásért, a hasi elhízásért és a prosztata problémákért?

Mi a felelős férfiaknál a fejtetői kopaszodásért, a hasi elhízásért és a prosztata problémákért?

A fent említett tüneteken túl, sok férfit érint még a libidó,- nemi vágy, vagy termékenység csökkenése, ami szintén az adott problémához kapcsolódik, és amiről senki nem szeret beszélni.
Ám attól, hogy nem beszélünk róla, a probléma még sok férfi esetében fenn áll, és ha nem foglalkozunk a témával, a baj csak egyre nagyobb lesz, testileg-lelkileg egyaránt.

Mivel az életben semmi sem történik véletlenül, mint ahogy egy betegség kialakulása sem, ezért ezeket a tüneteket is vissza lehet vezetni az azt kiváltó okokra.

Mi okozza a tüneteket?

Elsősorban a Tesztoszteronnak (férfi nemi hormon) egy rossz lebomlási útvonala, amikor is a Tesztoszteronból dihidro-tesztoszteron (DHT) keletkezik.

A DHT egy férfi szteroid nemi hormon, melyet elsősorban a prosztata szintetizál az 5 alpha reduktáz enzim révén, ha a férfi szervezetében megemelkedik az ösztrogén szint.

Mit okoz a DHT?

A DHT 3x erősebben kötődik az androgén receptorokhoz, mint a Tesztoszteron (TE), és 15x erősebben a mellékvese által termelt egyéb hormonokhoz képest.
Ez azt jelenti, hogy elfoglalja azokat a receptorokat, amik egyébként a TE-nak, vagy más hormonoknak lennének fenntartva, így ezek a hatásukat sem tudják kifejteni.

(TE kell ugye a férfi szövetek kialakulásához (herék, prosztata), a megfelelő izomzathoz, testszőrzethez és csontozathoz.)

A magas DHT szint kóros hormonális egyensúlytalansághoz és egészségkárosodáshoz vezethet, mint pl.: fejtetői kopaszodás, prosztata megnagyobbodás, prosztata rák, libidó csökkenés, sperma minőségi-mennyiségi romlás és a hasi elhízás.

(A DHT ugyanis stimulálja a prosztata sejtek burjánzását, ami prosztata megnagyobbodást eredményez. Ezzel együtt szűkül a húgycső csatorna, mely sajnos vizelési és prosztata problémákhoz vezet.)

Az ideális TE – DHT arány a férfi szervezetben 20:1-hez, ami labor vizsgálattal ellenőrizhető.

Mi a probléma valódi oka?

Ha a férfi szervezetében megemelkedik az ösztrogén szint (női nemi hormon, ami a férfi szervezetben is jelen van, csak kisebb mértékben), akkor alakul át a (TE)Tesztoszteron DHT-á.
A probléma valódi oka tehát az ösztrogén dominancia!

És mitől emelkedhet meg az ösztrogén szint a férfiakban?

1. Stressz
Ösztrogén túlsúly akkor is ki tud alakulni, ha a progeszteron szint nagyon lecsökken az ösztrogénhez képest. Férfiaknál progeszteronból állítódik elő a TE és egyéb kortiko szteroid hormonok is, mint pl a Kortizol. Sressz hatására a mellékvese kortizolt termel, melynek előállításához progeszteronra van szükség. Így lecsökken a progeszteron szint is, de még a TE szint is.

2. Helytelen táplálkozás
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek direktben stimulálják a mellékvese működését (pl. vöröshús vagy a koffein), így azt több kortizol termelésre serkentik, ami a progeszteron elhasználódását okozza. Illetve vannak olyan élelmiszerek, amelyek sok fitoösztrogént tartalmaznak, ami miatt megemelkedik a szervezet ösztrogén szintje.(tej, szója, vegyszerekkel kezelt zöldségek-gyümölcsök, hormonokkal kezelt állatok húsa..) A pontos táplálkozás beállításhoz azonban érdemes részt venni egy átfogó táplálkozási tanácsadáson, melyben további segítséget tudunk nyújtani.

3. Vegyi hatás
Vannak olyan kozmetikai készítmények, amelyek xeno-ösztrogéneket tartalmaznak, amelyek a bőrön keresztül bekerülnek a véráramba és szintén megemelik a szervezet ösztrogén szintjét.(kemikáliák, vegyszerek)

4. Idősödés
A kor előre haladtával a férfiak szervezetében eleve csökken a progeszteron és ezáltal a tesztoszteron hormon termelése is.

Mi a megoldás?

Ha a fent leírt okok egyszerre érik a férfi szervezetet, akkor szokott a probléma a legkönnyebben kialakulni.

A pontos diagnózis érdekében végezzünk rendszeres szűrő, – és laborvizsgálatokat.

A megoldás a férfiak esetében is az életmódváltásban van, ami a stressz csökkentését és kezelését, a táplálkozásra való odafigyelést, a rendszeres testmozgást, valamint a progeszteron természetes pótlását jelenti.

A témában különösen érintettek a mellékvese hormontípusba tartozó férfiak, hiszen nekik a genetikájukból fakadóan is hajlamosabb a mellékveséjük a túlműködésre és ezáltal több progeszteron elhasználásra.
(Nem véletlenül van a testi jellemzőjükben hajlam a kopaszodásra és a hasi hízásra.)

Hogy melyik férfi tartozik mellékvese hormontípusba és pontosan milyen élelmiszereket érdemes kiiktatniuk a táplálkozásukból, azt egy teljes körű táplálkozási tanácsadás során érdemes kivizsgálni.

Tóth Bogi
biológus
táplálkozási tanácsadó
BodyWakes egszségmentor

Életmódváltás mesterfokon
előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Elrejtés