Nyári finomság, a görögdinnye

Nyári finomság, a görögdinnye

Van, aki imádja, van, aki utálja, de egy biztos: így a nyár közeledtével, lassan beindul a dinnyeszezon és az eddiginél jóval nagyobb mennyiségben fogjuk fogyasztani. Érdemes hát tudnunk a pro és kontráit.

A görögdinnye alapvetően a tökfélék családjába tartozik és Afrika déli részéről származik. Édes íze miatt a gyümölcsök közé soroljuk, bár valójában termesztés technikailag zöldségként van számon tartva.

Körül-belül 500 fajtája van, melyek ízben, de külalakban is különbözhetnek egymástól. Súlyuk általában 4-10kg közt mozog.

Elsősorban édes íze miatt termesztik, bár a C-vitamin igen kevés benne, víztartalma viszont 90-95%. Emellett rengeteg jótékony tulajdonságát is ismerjük.

Kitűnő vízhajtó, ezáltal jól átmossa és méregteleníti szervezetünket. Magas víztartalmának köszönhetően bár jól laktat, kalória tartalma mégsem magas. (Nem mintha ez elsődleges szempont lenne, de zárójelben nem árthat megjegyezni).

Likopin nevű antioxidáns tartalma a paradicsomhoz hasonlóan magas. A likopin a karotinoidok csoportjába tartozik és több szempontból is jó hatással van szervezetünkre.

Megköti azokat a káros szabadgyököket, amik a daganatos megbetegedésekért, szív és érrendszeri problémákért is felelősek, ezért hatékony az ilyen elváltozások megelőzésének szempontjából. Különösen a prosztatarák kapcsán van fontos szerepe, mivel a likopin a prosztatában nagy százalékban rakódik le és fejti ki pozitív hatásait.

Emellett hatékonyan véd az UV-sugárzás okozta károktól is, azáltal, hogy a likopin felfogja a bőrt érő káros sugarak hatását.

Bővelkedik a dinnye ásványi anyagokban is, foszfor, cink és szelén tartalma is magas, továbbá A- és B- vitamin tartalma sem elenyésző.

Mindezen kívül található benne egy citrulin nevű aminosav, amit szervezetünk egy másik aminosav, az arginin előállítására használ. Az arginin pedig számos jótékony hatása mellett segíti a szervezetünkben felgyülemlő ammónia eltávolítását, de részt vesz a nitrogén-monoxid előállításában is, melynek fontos szerepe van az immunrendszer, az idegrendszer és az érrendszer egészségének szempontjából.

Megannyi jótékony hatása mellett mégsem ajánlott mindenkinek. Táplálkozási típus alapján az egyensúlyi, a szimpatikus és lassú égetésű szénhidrát típusok, de még a paraszimpatikus fehérje típusok is bátran fogyaszthatják. Míg a gyorségetésű fehérjetípusoknak érdemes ritkábban falatozniuk a dinnyéből.

Emellett funkcionálisan a magasabb fruktóz tartalmú gyümölcsöket inzulinrezisztencia esetén érdemes kerülni, ide tartozik a görögdinnye is. Tehát IR-eseknek érdemes visszaszorítani a görögdinnye fogyasztását.

És hogy mire érdemes figyelni, ha dinnyézésre adjuk a fejünket?

A gyümölcs (vagy inkább a zöldség) kiválasztásánál fontos szempont, hogy az érett daraboknak kopogtatáskor mély hangja van. Tehát a dinnyék kopogtatása nem csak amolyan hóbort, sokat elárulhat a gyümölcsről.

Segítség továbbá, ha látjuk a szárát, ami, ha elszáradt, biztosan érett darabbal van dolgunk.

Emellett természetesen érdemes türelmesnek lenni és megvárni az igazi hazai dinnyéket.

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Funkcionális táplálkozási tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.