A kovászos kenyér védelmében
Az elmúlt időszakban több megkeresést kaptunk a kovászos kenyér és egyes egészségügyi kihívások összefüggését illetően. Korábbi cikkeimben olvashattatok arról, hogy miért javaslom kovászos kenyér fogyasztását.
A kovászos kenyér
Napjainkban több fórumon is találkozhatunk már a fermentálással és a kovászos kenyér készítéssel kapcsolatosan megosztott tapasztalatokkal, képekkel és receptekkel. Nagyon örülök, hogy egyre többen kezdik feleleveníteni ezt a természetes eljárást, melyet őseink is használtak az ételek elkészítésénél, tartósításánál.
Élesztő, élesztő, de melyik?
Sokan használják, de nem biztos, hogy tudják, mit is használnak. Az élesztő kapcsán mindenkinek azonnal a sütőélesztő jut eszébe. Azonban fontos tisztázni, hogy az élesztő pontosan mi.
Az egyedi táplálkozási igény rejtelmei, a Mitokondriális haplotípusok 2.rész
Mostani cikkemben ígéretemhez hívem a haplotípusok és a sejtanyagcsere összefüggéseiről olvashattok. Mint ahogyan az előző részben írtam, szervezetünk belső állandóságának, azaz a homeosztázis, fenntartásában a homeosztatikus ellenőrző rendszereké a fő szerep. A táplálkozás az egyik legerősebb külső befolyásoló tényező,
Újabb bizonyíték, hogy nem vagyunk egyformák a táplálkozási igényeinkben
Hallottál már a mitokondriális haoplotípusokról? Elsőre kínaiul hangozhat…. Szervezetünknek úgy, mint minden élőlény esetében, állandóan gondoskodnia kell arról, hogy a változó környezeti feltételek (külső és belső) ellenére is fenntartsa a homeosztázist, azaz a belső egyensúlyt.
A népszerű KETO diéta
Rohanó világunkban a legtöbb ember mindennapjai tele vannak stresszes helyzetekkel. A stressz és az abból fakadó mellékvese kifáradással összefüggésben egyre többet hallhatunk bizonyos gyógynövényekről. Mostani írásomban egy ilyen növényről, a Rhodioláról és annak jótékony hatásairól lesz szó.
Egy különleges gyógynövény, a Rhodiola
Rohanó világunkban a legtöbb ember mindennapjai tele vannak stresszes helyzetekkel. A stressz és az abból fakadó mellékvese kifáradással összefüggésben egyre többet hallhatunk bizonyos gyógynövényekről. Mostani írásomban egy ilyen növényről, a Rhodioláról és annak jótékony hatásairól lesz szó.
A B12 vitamin
Egyre többet olvashatunk a vitaminok különleges szerepéről az immunrendszer működése, a különböző egészségügyi kihívások, az öregedés és idegrendszeri betegségek összefüggéseiben. Ugyanakkor a B12-vitamin fontosságával talán nem foglalkozunk eleget.
K-vitamin, egy éltető vitamin
A sokak által csak hallomásból ismert K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Alapvetően 2 formát a K1 (phylloquinone) és a K2-t (menaquinon) különböztetünk meg. A K1 a természetben gyakoribb forma mely főként a zöld növényekben található. Ezzel szemben a
A túlsúly lelki háttere 2. rész
Előző írásomban kifejtettem a túlsúly lelki hátterének okait, valamint, hogy milyen családi mintákat hozhatunk az evéssel/étkezéssel kapcsolatban. Most arra térnék ki, hogy melyek azok az érzelmi lenyomatok, amik megjelennek testünk különböző területein.