Céklából készül finomaságok

Céklából készül finomaságok

CÉKLA – élet a savanyúságon túl

Kiss Vivien kolléganőm múlt heti cikkében már olvashattatok a cékla áldásos hatásairól, melyekkel támogatja szervezetünket, valódi tápanyagul szolgálva sejtjeink számára, azonban arról vajmi kevés szó esett, hogy a mindenki által jól ismert savanyúság „funkción” túl mennyi minden készíthető belőle, ezzel is színesítve az egészséges táplálkozás szellemében – tudatosan összeállított – menü repertoárt.

A cékla egészségre gyakorolt számos jótékony hatása régóta ismert, azonban – a sütőtökkel ellentétben – mégsem javasolt minden típus számára.  A gyors égetésű fehérje típusba tartozóknak például érdemes mellőzniük, ill. típustól függetlenül azoknak a veseköves betegeknek is, akiknek kalcium-oxalát köve van, mivel a cékla oxálsavban gazdag, így hozzájárulhat a már meglévő kövek méretének növekedéséhez. Ezen két kivételtől eltekintve mindenki számára ajánlott a fogyasztása már csak azért is, mert javítja az állóképességet, sőt  edzés előtt 2-3 órával elfogyasztva teljesítménynövelő hatással bír. Hogy miért? Mert a céklában lévő nitrátokat szervezetünk nitrogen-monoxiddá alakítja, ami rugalmassá teszi az ereket, így ez által megnő az izmok teljesítőképessége, lassabban következik be azok kifáradása.

Na de ennyi bevezető után evezzünk át a gasztronómia hullámaira, hiszen bármilyen hihetetlennek hangzik, a céklából akár egy komplett menü is összeállítható. Levesként, főételként és desszertekhez is remekül használható, ízletessé és különlegessé teszi azokat, na de ne szaladjunk ennyire előre, haladjunk szépen sorban. Kezdjük a sort a levesekkel, hiszen isteni finom krémlevesek készíthetőek belőle.

Fűszerezésére számos lehetőség kínálkozik, ugyanis sokféle ízvilág illik ehhez a szuper salátanövényhez. Mit szólnátok pl. egy kókusztejszínes változathoz curry-vel, korianderrel, sóval, borssal, lime levével fűszerezve és pirított kókuszcsipsszel tálalva?

Na és egy olyan verzió, amelynél a főtt céklához zabtejszín, őrölt kömény, só, bors, citromlé kerülne, tálaláskor pedig Totu tejfölt adnánk hozzá?

A cékla főételként is kiválóan megállja a helyét. Itt van pl. a céklás sztrapacska, melyhez a lereszelt nyers céklához barna rizslisztet, sót, tojást, kókuszzsírt és annyi vizet adok, hogy közepesen lágy galuska tésztát kapjak, majd lobogó, forró sós vízbe szaggatom. Még melegen egy kisebb jénai tálba szórom, a tetejét Violife növényi sajttal elkevert TOTU tejföllel megkenem, majd előmelegített sütőbe tolom és kb. 20 perc alatt készre sütöm. Hmmm, isteni!

Egy másik, szintén különleges, finom, tápláló céklás főétel a céklás húsgombóc. Ehhez a céklát apróra reszelem, megfőzöm és félreteszem hűlni. Közben darált pulyka- vagy csirkemellet összekeverek dinsztelt hagymával, gluténmentes apró szemű zabpehellyel (vagy gluténmentes zsemlemorzsával), reszelt citromhéjjal, pici kaporral és egy kevés zab-, vagy kókusztejszínnel, hogy krémesebb legyen. Fűszerezem ízlés szerint (só, bors, köménymag, zöldfűszerek), összegyúrom a kihűlt és ledarált céklával, gombócokat formálok belőle, majd 25-30 perc alatt szép barnára sütöm. Köretként szénhidrát- és egyensúlyi típusúaknak édesburgonyát, vagy basmati barna rizst, fehérje típusúaknak pedig párolt, vagy grillezett zöldségeket javaslok. Ideális családi ebédre vagy akár baráti vendégváró alkalmakra is.

Végül de nem utolsó sorban térjünk át a céklából készíthető desszertekre, mint amilyen pl. a ropogós céklás keksz. Mivel rendkívül laktató finomságról van szó, jóval kevesebbel is beéri az ember belőle, mint gondolná. A nyers reszelt céklát gluténmentes zabpehellyel, kókuszzsírral, cukormentes mustárral, borssal, sóval, reszelt violife sajttal és ízlés szerint további fűszerekkel összeaprítom késes aprítóban. Ha kész, kis gombócokat csípek belőle, sütőpapírral bélelt tepsire teszem, nedves kézzel ellapítom, majd 180 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöm.

A mai posztomat egy olyan édességgel zárom, mely sokak nagy kedvence, azonban hagyományos összetevőkből elkészítve nem illeszthető be egyetlen diétába se, maximum a fitness világában jártas emberek számára közismert “csalónapokon”.

Na de szükség van egyáltalán ilyen napokra? A helyes válasz: attól függ.

Akik valamelyik népszerű, manapság felkapott divatdiétával vagy fogyókúrával sanyargatják magukat, azoknak pszichés okok miatt szükségük van csalónapokra, ezzel jutalmazván önmagukat a napi szintű “küzdelmeikért”.

Akik viszont a táplálkozási típusuknak megfelelően étkeznek, egyszerűen nincs igényük arra, hogy félreegyenek, bűnözzenek, vagy visszatérjenek a régi – nem működő – étrendjükre, hiszen minden amit addig fogyasztottak elkészíthető egészséges, antitápanyag-mentes változatban, az íze pedig nemhogy ugyanolyan, hanem sok esetben még sokkal finomabb is (a beltartalmi értékéről nem is beszélve). Van akinél a váltás egyik napról a másikra megy, van akinél hónapokba telik, de megéri! Haladj lépésről-lépésre, és amikor már készség szinten megy a régi megszokott alapanyagok egészséges társaikkal történő helyettesítése, próbálkozz bátran az ételek saját típusodra szabásával.

Mindezek szellemében szeretnék nektek kedveskedni a saját alkotásaim közül egy fehérje típusra szabott brownie recepttel, de hogy stílusos legyek: céklás brownie-val, ami akár a karácsonyi menü desszertjeként is megállja a helyét.

Hozzávalók 700 kcal-hoz (23*12 cm széles és 7 cm magas formához):

  • 150 g puhára főtt cékla
  • 40 g gluténmentes zabpehely
  • 8 g zsírtalanított Paleolit dióliszt
  • 2 púpos teáskanál bambuszrost
  • 4 g darált dió
  • 25 g csokis fehérje por (én Absorice-t használtam)
  • 2 db M-es tojás
  • 30 g cukormentes kakópor (én Prémium Konyhatündér márkát használtam)
  • 60 g The bridge bio zabkrém
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • Négyszeres édesítő ízlés szerint (én 4 teáskanállal tettem bele)
  • 2 púpos teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet Parajdi só

Elkészítés:

A puhára főtt, kihűlt céklát, a tojást, a zabkrémet, a vizet és a diót turmixgépben püré állagúra turmixoljuk, majd csomómentesre keverjük a többi, előzőleg kimért és alaposan összekevert hozzávalóval. 10-15 percig állni hagyjuk, míg egy kicsit sűrűbb, de még folyós állagú tésztát kapunk. Szilikon sütőformába öntjük, előmelegített sütőbe rakjuk, és alsó-felső sütéssel 160 fokon kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

Felföldi Melinda

BodyWakes gasztronómiai tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
előadás
ÉRDEKEL

Recept nyomtatása
Céklából készül finomaságok
Mennyiség
Mennyiség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.