Rejtőzködő ellenségeink az élelmiszer-adalékok

Rejtőzködő ellenségeink az élelmiszer-adalékok

Színezékek, tartósítószerek, emulgeálók, stabilizálók, sűrítők, zselésítők, csupa-csupa E betű és számok. Elárasztják az ételeinket, de mik ezek, mit tehetünk ellenük vagy kell egyáltalán tennünk valamit?

Nézzünk meg néhányat ezek közül.

A nitritek és nitrátok E249-252-vel jelölve jellemzően pácolt húskészítményekben, esetenként primőr zöldségekben találhatóak. Ezek az anyagok a vér károsításával, csökkentik annak oxigén szállító képességét, ezáltal az éltető oxigén nem tud megfelelően eljutni a sejtekhez, ami azoknak folyamatosan pusztulását jelentheti. Továbbá a belőlük képződő nitrózamin rákkeltő.

A kéndioxid és különböző szulfitok (E220-228) fő felhasználási területe a borászat, illetve különböző savanyúságok, aszalványok tartósítása, szín és állomány megőrzése. Alapvető probléma velük, hogy már kis koncentrációban is károsítják a központi idegrendszert és erős allergizáló hatásuk van.

A nátrium-glutamát – E621 talán a legismertebb ízfokozó. Erősen étvágynövelő hatása miatt hozzájárul az elhízáshoz, de a szív és érrendszeri problémák, allergiás reakciók, illetve a depressziós is mellékhatásai közé tartozik. Alapvetően a gyorsétterem láncokkal terjedt el egyre inkább itthon. Érdekesség pedig, hogy a glutamátot általában szójából nyerik és többnyire húsfélékhez adagolják.

A BHT és BHA, butil-hidroxi-anizol és a butil-hidroxi-toluol is a veszélyes adalékanyagok közé tartoznak. Emellet pedig a propil-gallát is érdemel néhány szót. Ezeket főleg olajok, zsírok avasodásának meggátolására, húsleves kockák, rágógumik, chipsek tartósítására használják. Általánosságban elmondható róluk, hogy rákkeltőek.

Ez csak néhány a sok közül, ami napi rendszerességgel kerül az ételeinkbe. Mi a közös bennük és az összes szintetikus, szervezet idegen anyagban, ami alattomosan bekerül a szervezetünkbe?

Az, hogy negatívan hatnak a minket felépítő sejtekre és különböző degeneratív elváltozásokat okozhatnak.

És mit tehetünk?

Tény, hogy nem élünk búra alatt, elszigetelten. Nem kerülhetünk ki minden káros hatást. De azt megtudjuk válogatni mit együnk. És való igaz, ezeket az alattomos anyagokat a legnehezebb kikerülni, mégis, ha minőségi alapanyagokból, magunk készítjük ételeinket. Nem hagyatkozunk az előkészített esetleg teljesen kész, sokszor szinte műanyag termékekre, melyeknek színes csomagolása oly csábítóan hat ránk, akkor máris sokat tettünk magunkért és az egészségünkért.

Válasszuk a valódit, a természeteset és igyekezzünk minél inkább csökkenteni a minket érő adalék-anyagok felhalmozódását szervezetünkben.

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.