-13 kg tisztán zsírból, napi 3000 kcal mellett!

-13 kg tisztán zsírból, napi 3000 kcal mellett!


  • 0
  • 2018-05-21

Korábban Tibor heti 12 órát edzett, kerülte a szénhidrátokat és a zsírokat, ám testösszetétele mégsem úgy alakult, ahogy szerette volna. Rengeteg fehérjét és csirkét evett zöldséggel, tartotta a hagyományos testépítő diéta alapelveket és naponta 5x étkezett. Valami mégsem stimmelt.

Amikor eljött hozzám sejszintű vitalitása 40% volt, sok koffeint fogyasztott tabletták, energia italok és anyagcsere fokozók formájában, hogy erő és energia szintjét fenn tudja tartani.

Napi ötszöri étkezés mellett is éhesnek érezte magát, esténként nem jól aludt, napközben pedig sokat stresszelt.

Tibit már régóta ismertem, így duplán örültem amikor eljött hozzám, mert tudtam mekkora változásokon fog keresztül menni az új étrend hatására, amit már láttam is lelki szemeim előtt!

Mikor a tanácsadáson felmértem idegrendszeri-emésztőrendszeri és hormonrendszeri beállítottságait, ok-okozati összefüggésekkel elmagyaráztam neki, hogyan működik a szervezete és hogyan érdemes ennek megfelelően táplálnia.

Tibi pont fordítva evett, mint ahogy típusa megkívánta:

szinte semmi zsírt nem vitt be, annak ellenére, hogy zsír igénye igen magas, 30% volt egy étkezésen belül! Égetőrendszeri beállítottsága szerint ugyanis gyorségetésű, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott tápanyagokat sejtszinten gyorsan alakítja át energiává. Ha ez a folyamat gyors, akkor a sejt nem tudja kellően hasznosítani a tápanyagokat és nem lesz kellő energiaellátottság sem. A tápanyagok (fehérjék-zsírok-szénhidrátok) különböző csatornákon keresztül érkeznek a sejtbe, és eltérő módon befolyásolják a sejtanyagcsere sebességét. A szénhidrátok gyorsítják, míg a fehérjék és zsírok lassítják azt. Mivel Tibinek ezek az energiatermelő folyamatok genetikailag gyorsabban zajlanak, így a fehérjéken túl, a zsíroknak is nagy szerepe van abban, hogy sejtanyagcseréjét optimalizálják.

Mivel zsírt alig vitt be, a sejtanyagcseréjére ez nem hatott jól, így a tápanyagok hasznosulása sem volt megfelelő. Ettől is éhezett meg előbb a kelleténél és ezért is voltak evési kényszerei. A nem megfelelő arányban bevitt tápanyagok kihatnak továbbá a hasnyálmirigyre és a vércukor szintre egyaránt, ami szintén befolyásolta az éhség érzetét.

Idegrendszerének szimpatikus oldala gyengébb, ami azt jelenti, hogy a gyorsító-lebontó folyamatok a szervezetében kevésbé érvényesülnek, hiszen pont a szimpatikus oldalunk felel ezekért a folyamatokért. Már régen tudjuk, hogy a vegetatív idegrendszerünkre az egyik legnagyobb hatással a táplálkozásunk van, ezért is ez az egyik szempont, amit mindig figyelembe veszünk a táplálkozás beállításakor. A szimpatikus idegrendszerre pedig pont a zsírok és a fehérjék hatnak.

Azzal tehát, hogy Tibi kerülte a zsírokat, nem erősítette szervezetében a gyorsító-lebontó folyamatokat (amik a fogyáshoz elengedhetetlenek), ráadásul a sejtanyagcseréjét se tudta jó irányba befolyásolni.

A koffein köztudottan stimulálja a hormontermelő mirigyeket, ráadásul a mellékvese és agyalapi hormontípusba tartozókat, mint amilyen a Tibor is, még hízlalja is. Tibinek ez a két hormontermelő mirigye aktívabb, ami azt jelenti, hogy több hormont termelnek a kelleténél, ezzel okozva hormonálisan hízást. Az agyalapi mirigyet túlstimulálják továbbá az állati tejtermékek, amiből Tibi sokat fogyasztott tejsavó fehérjék, joghurtok és sajtok formájában.

Ezzel tehát mind hízlalta magát, amit a sok edzéssel sem tudott kompenzálni. A sok koffeinnel, a stresszel, és a sok edzéssel kifárasztotta a mellékveséjét, így az nem tudott elegendő Kortizolt (anti-stressz hormon) termelni. Ennek következtében az energia szintje és sejtszintű vitalitása 40%-ra csökkent, inzulin és cukor szintje pedig ingadozott.

Mára ez mind a múlté, a mirigyekről levettük a terhelést, a sok koffeint elhagyva jobban bírja az edzéseket, több az energiája és idegrendszere is kiegyensúlyozottabb.

Napi 3x-i étkezés mellet sem éhes, nincsenek evési kényszerei, és egyáltalán nem éhezik. Testösszetétele folyamatosan optimalizálódik, sokat szálkásodott, mára összesen -13 kg-ot fogyott zsírból és zsigeri zsírból.

Izom százaléka nőtt, szénhidrát toleranciája-hasnyálmirigy kapacitása pedig a tökéletes tartományra regenerálódott.

Fittebb és egészségesebb, mint valaha, amit a környezete is észre vesz.

Végtelenül büszke vagyok Rá, az elért eredményekre és a felismeréseire!

Nincs annál szebb, amikor egészséget és elégedettséget ajándékozol az embereknek.

Tóth Boglárka

Biológus

Táplálkozási tanácsadó

BodyWakes egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL