53 évesen már heti 5x sportol, hiszen sejtszintű vitalitása 80%-ra emelkedett! Mert 50 felett is lehet kirobbanó formában az ember!

53 évesen már heti 5x sportol, hiszen sejtszintű vitalitása 80%-ra emelkedett! Mert 50 felett is lehet kirobbanó formában az ember!


  • 0
  • 2018-02-06

Sándor a legjobb példa arra, hogy nem mindig elég az, ha eljár sportolni az ember, odafigyel a táplálkozására és csak a bio élelmiszereket vásárolja meg a boltban.

Az „alap” tudás sokszor nem elég ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, mivel nem vagyunk egyformák.

Bizony ismernünk kell testünk genetikai kódjait és tudnunk kell annak megfelelően,- egyénre szabottan táplálni.

Sokkal többre megyünk vele, mint bármilyen fogyókúrával, csodaszerrel vagy túledzettséggel….
Mikor Sándor először Nálam járt, szinte csak zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott, húst és zsírt alig.

Figyelt a sportra, próbált minél egészségtudatosabban élni és táplálkozni, de meg akarta tudni, pontosan mi jó Neki és mi az, amin változtatnia kéne, hiszen fontos az egészsége!

A legjobb tudása szerint étkezett, főként természetes alapanyagokat fogyasztott, sok zöldséget-gyümölcsöt, némi tojást és tejterméket.

Heti 2-3x edzeni is eljárt, azonban sejtszintű vitalitása így is csak 50% volt, ami azt mutatta, hogy a sejtjei alultáplált állapotban vannak.

Belső szerveinek zsírtartalma is a magas tartományban volt, tehát egyértelmű volt, hogy valamit mégsem jól csinál és ideje finomra hangolni a táplálkozását.

 

A sejtszintű vitalitás azt mutatja meg, hogy a sejtek hány%-ban vannak ellátva energiával a jelenlegi életmódnak köszönhetően. Az 50% gyenge energiaellátottságot jelent, ahol a sejtek úgymond alultáplált fázisban vannak, kvázi a feladatukat sem tudják 100%-osan ellátni. Ha ez pedig tovább romlik, annak előbb-utóbb betegség a következménye.
Ahhoz, hogy a sejteknek meglegyen a kellő energiaellátottsága, hogy a tápanyagokat maximálisan hasznosítani tudják és egészségesen tudjanak működni, elengedhetetlen egy optimális (se nem gyors-se nem lassú) sejtanyagcsere!

A sejtanyagcsere során alakítjuk át a tápanyagokat energiává. Ez az alap, minden a sejtjeink energia-állapotától függ.

Az egészségünk, az energiaszintünk, az állóképességünk, stb… A sejtek ráadásul folyamatosan pusztulnak és újratermelődnek, 7 évente az egész testünket lecseréljük, ezért sem mindegy az, hogy milyen állapotú sejtek szaporodnak tovább a szervezetünkben.
A tanácsadás során megállapítottam a táplálkozási típusát, ami paraszimpatikus-fehérje típus, pajzsmirigy-agyalpi hormontípussal.

A fehérje típusoknak gyors a sejtanyagcseréjük, ami azt jelenti, hogy a tápanyagokat gyorsan alakítják át energiává.

Viszont ha ez a folyamat gyors, akkor a sejt nem tud kellő energiát előállítani, mert sejten belül erjedés fog bekövetkezni. Ez rontja a sejtek egészségi állapotát, ami kihat az egész szervezetre.

Sándor gyors sejtanyagcseréjét ráadásul a szénhidrátok csak fokozták, amiből Ő rengeteget evett (zöldség-gyümölcs). Sejtszinten pont arra volt szüksége, amit annyira került, ugyanis a fehérjék és a zsírok lassítják ezt a sejtanyagcserét.

Ahhoz tehát, hogy Sándor energiatermelő folyamatait sejtszinten helyre állítsuk, több fehérjére és zsírra volt szüksége.
Az Ő esetében a fehérjék és a zsírok a vegetatív idegrendszerére is jóhatással voltak, hiszen pont a gyengébbik szimpatikus idegrendszeri oldalát erősítették, ami nála csak 30%-ban funkcionált.

Ahhoz, hogy a szerveztünk minél egészségesebben tudjon működni, a szimpatikus és paraszimpatikus oldalunk jó, ha közel 50%-50% százalékban működik.
Hormontípus alapján azt is megtudjuk mondani, hogy melyek azok az élelmiszerek, melyek hormonális túlműködést okoznak a szervezetben.

Sándor esetében ilyen volt a méz, a tej-tejtermékek, a sok gyümölcs és a fehér rizs, amiket fogyasztott is.

A magas zsigeri zsírját ezek az élelmiszerek okozták, illetve a többlet szénhidrát bevitel a fehérjéhez és zsírhoz képest.

Ha a szervezetben akár emésztőrendszeri, akár idegrendszeri, akár hormonális egyensúlytalanság van, az kihat minden egyes sejtünkre és hosszútávon betegség lesz az eredménye.
Az étrendjéből kiiktattuk azokat az élelmiszerek is, melyekre egyénileg érzékeny volt, tehát tovább csökkentették a sejtvitalitását.
Sándor megfogadta a tanácsaimat és 90%-ban tartotta az ajánlásokat.
Mára hasnyálmirigye 70%-ra regenerálódott, sejtszintű vitalitása pedig immár 80%! A szimpatikus idegrendszeri oldala 40%-ra erősödött és zsigeri zsírja is az egészséges tartományra csökkent.
Több húst, tojást és zsírt eszik, a gyümölcs fogyasztását pedig mérsékelte.

Sokkal egészségesebb és energikusabb, a vérképe tökéletes, a heti 2-3 edzésből pedig heti 5 edzés lett! 🙂

 

A mosoly az arcán azt hiszem, mindent elárul, gratulálok és boldog vagyok, hogy ilyen példát mutat Sándor az 50 feletti korosztálynak is! <3

 

Tóth Boglárka

Biológus

Táplálkozási tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL