Helyreállt laborértékek, minőségi fogyás – ezt tudja a genetikai kódunknak megfelelő étrend

Helyreállt laborértékek, minőségi fogyás – ezt tudja a genetikai kódunknak megfelelő étrend


  • 0
  • 2018-05-21

Amikor István először volt nálam táplálkozási tanácsadáson, akkor már próbált egészségesebben táplálkozni. Viszont az ösztönei nem feltétlenül a legjobb irányba vitték. Igaz az első időszakban a vegán táplálkozás is hozott számára eredményeket, hiszen többek között olyan ételeket hagyott el, amelyek nem voltak jók számára, viszont olyanokat is a háttérbe szorított(minőségi fehérjék) melyek az ő szervezetének kiemelten fontosak.

Ezt azért mondom, mert amikor megállapítottam a táplálkozási típusát láttam, hogy gyors égetésű fehérje típusba tartozik, agyalapi hormontípussal. A gyors égetésűek anyagcseréje rövid időre, de szénhidrátokkal erősen ingerelhető, így náluk a sejtanyagcsere gyorsabban megy végbe, ezért a cél az, hogy ezt a táplálkozással (több fehérje + zsír, kevesebb és minőségi szénhidráttal) lassítsuk, hogy kiegyensúlyozzuk az anyagcserét .
Ha a szervezetben akár idegrendszeri, akár emésztőrendszeri, akár hormonális egyensúlytalanság van, az kihat minden egyes sejtünkre, szerveink működésére. Ha táplálkozásunkkal nem támogatjuk az egyensúly visszaállítását, hosszú távon betegség lesz az eredménye.

Hormontípusok alapján pedig meg tudjuk mondani, hogy mely ételek-élelmiszerek okoznak hormonális túlműködést a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek van legalább egy olyan hormontermelő mirigy a szervezetében, mely érzékenyebben reagál és bizonyos élelmiszerek hatására hajlamos túlműködni. Ezek túlstimulálása bizonyos ételekkel hormonális egyensúlytalanságot fog okozni.

Ahogy már említettem, István hormontípusa agyalapi típus:
Az agyalapi mirigyet a tej és tejtermékek, a koffein, a finomított szénhidrátok és az alkohol ingerlik és késztetik erősebb működésre, ezt a típust ezek az ételek kifejezetten hízlalják, még ha nem is közvetlenül, de közvetve.

Mindezek mellett átnéztem a laborjait amiben a hHgA1c érték kiugróan magas volt.
Ha a vérben magas a HbA1c szint, akkor az az előrehaladott glikáció jele a szervezetben, tehát a hemoglobin molekulák összetapadtak és AGE-ket képeztek.

Mit is jelent ez?

Ha valaki a helytelen táplálkozásának következtében akár túl sok finomított szénhidrátot, cukrot, gyümölcscukrot fogyaszt, akár a nem a megfelő arányban viszi be a fehérjében, zsírban, szénhidrátban gazdag alapanyagokat akkor a hasnyálmirigye rengeteg inzulint kezd termelni. Hiszen az inzulin nevű hormon kell ahhoz, hogy a vérben keringő cukrok bejussanak a sejtekbe és ott energiává alakuljanak át. A túl sok inzulin termelés következtében a hasnyálmirigy ki tud fáradni, illetve a folyamatosan emelkedett vagy ingadozó inzulin szint káros az egészségünket tekintve.

Ebből az okból kifolyólag védekezésképpen a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin molekulák felveszik a vérben átmenetileg keringő cukrokat, hogy ezzel csökkentsék az inzulin hormon agresszív hatását. Hiszen ha kevesebb a cukor a vérben, akkor a hasnyálmirigy kevesebb inzulint fog termelni. Ez viszont elindít egy másik folyamatot, ami viszont hosszútávon lesz nagy káros az egészségre.

Ugyanis ha túl sok cukor van a vérben és ezekkel a hemoglobin molekulák reakcióba lépnek, akkor azok összetapadnak és így ragadóssá válnak. Ekkor viszont a hemoglobin molekulák mérete és alakja megváltozik, emiatt nem tudnak eljutni a vékony kapillárisokba (hajszálerekbe). Továbbá ezekbe az összetapadt, cukor miatt ragadós hemoglobin molekulákba beleragadnak fehérjék is, mint pl. hormonok, fehérvérsejtek, neurotranszmitterek (ingerület átvivők). Így alakul ki az AGE, azaz az előrehaladott glikációs végtermék. Ez az előrehaladott glikációs végtermék (AGE), mivel nagyon könnyen kötődik fehérjékhez, kivonja a kollagén peptid fehérjéket is a szervezetből.

Ennek következtében:
– a bőr gyorsabban öregedik
– merev érfalakat eredményez
– bemerevednek az ízületek
– vesebetegséget okozhat
– megemeli a vérben a húgysav szintet is

István laborján ahogy említettem egyből kiszúrtam ezt a kimagasló HbA1c szintet, elmondása szerint már több laborjában is előfordult el és sajnos ezen ez idáig nem tudott változtatni.
Viszont az egyéni genetikai kódjának megfelelő étkezéssel nem csak fogyott, hanem a labor értékei is normalizálódtak.

A kontroll tanácsadáson örömmel láttam, hogy testzsírból 10kg-ot fogyott, zsigeri zsírból pedig további 5kg-ot tisztán zsírból!

Az egyénre szabott étrend mellett egyébként a hormontípusának megfelelően is elkezdett edzeni a cél érdekében és a változásban ennek is kulcsszerepe volt, hogy a számára megfelelő sportot választotta!

Szép munka volt! 🙂

Smeller Kitty

BodyWakes egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL