Hormonális fogamzásgátlás: áldás vagy átok? Niki sikertörténete

Hormonális fogamzásgátlás: áldás vagy átok? Niki sikertörténete


  • 0
  • 2017-10-22

Niki 2 hónapja látogatott el hozzám táplálkozási tanácsadásra.

Még régebbről ismerem és úgy élet a fejemben róla a kép, hogy egy helyes nagyon jó alakú, sőt karcsú lány. Meg is lepett vele mikor rám írt, hogy jönni szeretne hozzám táplálkozási tanácsadásra és hogy az elsődleges cél a fogyás.

Az anamnézis során érdeklődtem,mikor szaladtak rá fel a kilók és hogy ezt össze tudja-e valamivel kötni, amin változtatott akkoriban. Az mondta igen és hogy ez a fogamzásgátló tablettának a szedése. Az elején még örült is pár felszedett kilónak, hiszen csak formásabb lett, aztán rájött, hogy ezt egyszerűen nem tudja kontrollálni. Aztán abbahagyta, hízni nem hízott tovább, de hiába teltek a hónapok „elvileg ugye kiürült a fogamzásgátló tabletta”, de a felesleg nem ment le, pedig sokat edzett és a legjobb tudása szerint odafigyelt az étkezésre is.
Még mielőtt leírnám, Niki típusát beszéljünk egy kicsit a fogamzásgátló tablettákról és ezeknek a nem túláldásos hatásairól. Amiről kevesen tudnak, de ha rajtam múlik, mindenki megtudja…

Hormonális fogamzásgátlás során, (ide tartozik a hüvely gyűrű is) szintetikus hormonokkal avatkozunk bele a természetes ciklusba. Az igazság azonban az, hogy teljesen mindegy, melyik típusú készítményt választod, az összes hatásmechanizmusa, hogy a mesterséges hormonok révén leállítja az ovulációt, megakadályozza a tüszőrepedést. A petefészekben a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő (a menstruációs ciklus második felében) a progeszteront. Emiatt a női szervezetben megborul a ösztrogén – progeszteron arány , ami a női nemi hormon (ösztradiol) és az „anyahormon” (progeszteron) egyensúlytalanságát fogja okozni. Ezt RELATÍV ÖSZTROGÉN DOMINANCIÁNAK, hívjuk ami azt jelenti, hogy túl kevés progeszteron hormon van a szervezetben az ösztrogénhez képest arányaiban. Tünetei: a görcsös menstruáció, pecsételő barna vérzés, puffadás, makacs hízás, hajhullás.

Visszatérve a fogamzásgátló tablettára: sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot és megváltoztatja a méh nyálkahártyáját. Gyakorlatilag olyan állapotot idéz elő a szervezetben, mintha már terhes lenne az illető. A hatékonysága ezért is olyan kecsegtető mert használat esetén magas 99 % körüli. Ám, így a menstruáció nem is igazi menstruáció, csak a hormonhiányból fakadó megvonásos vérzés. Tehát a ciklus nem igazi ciklus, csak az igazi hormonkörforgást helyettesítő MESTERSÉGES rendszer. Hát ezért vannak a gyógyszernek „pozitívnak tartott” mellékhatásai: gyengébb menstruáció, kiszámítható ciklus, kevesebb görcs.
Az éremnek mindig 2 oldala van…nézzük a sötétebbik oldalt, mert azt mindenki fújja hogy ez a legkényelmesebb módszer, de vajon hosszú távon is ez a legjobb megoldás? Ha mondjuk nem akarjuk egész életre elintézni a fogamzásgátlást? Mert bizony az ösztrogén dominancia szövödényinek eredménye akár a meddőség is lehet ha ez sokáig kezeletlen marad.
Ez az egyszerű bogyó, drasztikusan megváltoztatja a tested működését anélkül, hogy ez tudatosulna benned és fenekestül felforgatja a benned zajló folyamatokat. Az is lehet , hogy néha migréned, hányingered vagy szorulásod van. Talán nem tudsz lefogyni…
Nem vagyunk egyformák és mindenkinek másképp reagál a szervezete a fogamzásgátlókra. De én ha tehetném minden nőt megállítanék az utcán, hogy könyörgöm ne tedd ezt magaddal. Lehet, úgy érzed, hogy valóban ez az egyetlen elfogadható fogamzásgátlási megoldás. Vagy azt, hogy neked nincs tőle semmi bajod…de valószínűleg csak nem jutottam el odáig a mellékhatások sorolásában, hogy valami nálad is stimmeljen. Az is lehet, hogy még tolerál a tested…mindez idő kérdése.

Na de térjünk vissza Nikire!
Élete egyik legjobb döntését hozta, amikor abbahagyta a fogamzásgátló tablettát, ezt már a tanácsadáson mondtam neki.

Nézzük mit állapítottam meg nála és mit ajánlottam:
Szénhidrát(szimpatikus) típus-petefészek+pajzsmirigy hormontípussal.

Ha valaki szénhidrát típus, az azt jelenti, hogy a vegetatív idegrendszerének szimpatikus oldala dominánsabb, míg a paraszimpatikus oldala gyengébb. A paraszimpatikus oldalt a jó minőségű szénhidrátok, míg a szimpatikus oldalt a fehérjék és a zsírok erősítik. Ebből kifolyólag a gyengébb paraszimpatikus oldalt, több jó minőségű szénhidrát fogyasztásával erősíteni tudjuk, melynek következtében helyreáll a vegetatív idegrendszeri egyensúlytalanság. Ez ki fog hatni a szervek, szervrendszerek működésére is. Ha valaki szénhidrát típusba tartozik, akkor neki kevesebb fehérjére és még kevesebb zsírra lesz szüksége. Ezeket a paramétereket, egyéni érzékenységet és hormon típust is nézünk az anyagcsere típus mérés során, hogy a leghatékonyabban tudjuk személyre szabni a táplálkozást.
Hormontípusok alapján meg tudjuk mondani, hogy mely ételek-élelmiszerek okoznak hormonális túlműködést a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek van legalább egy olyan hormontermelő mirigy a szerveztében, mely érzékenyebben reagál és bizonyos élelmiszerek hatására hajlamos túlműködni. Ezek túlstimulálása bizonyos ételekkel hormonális egyensúlytalanságot (ezáltal hízást) fog okozni. Így tudjuk regenerálni a szervezetet, beindítani a fogyást, helyreállítani az egyensúlytalanságokat, hogy beálljon a szervezet ideális egyensúlyi állapota.

Az elsődleges hormontípusa a petefészek (ez a típus ráadásul még hajlamosabb az ösztrogén dominanciára mert, eleve érzékenyebben működik a petefészek), másodlagos hormontípusa a pajzsmirigy, ami azt jelenti, hogy számára stimulánsként hatnak a vörös és vad húsok, a (zsíros) állati eredetű tejtermékek, a finomított szénhidrátok, a koffein, a fruktóz és a méz, belsőségek és a csípős fűszeres ételek –>hormonális egyensúlytalanságot–>hízást váltanak ki!
Ezeknek az információknak az ismeretében úgy állítottam össze az étrendjét, hogy az autonóm idegrendszerben egyensúlyt hozzunk létre és levegyük a terhelést a domináns hormontermelő mirigyekről, illetve kivettük a toxinokat, amelyek levitték sejtszintű vitalitását és terhelték emésztőrendszerét.

A képek is csodálatos és irigylésre méltó eredményekről árulkodnak, de lássuk mit jelent ez számokban:4,8kg zsír tisztán zsírból és 0,7kg a belső szervek körüli zsigeri zsírból.

Azt hozzá kell tennem, hogy a legjobbkor jött Niki mert az ösztrogén dominancia elég kezdetleges volt és ezért hamar el is kezdett vissza állni az egyensúly.

Niki nagyon hálás egy teremtés persze ezt magának köszönheti, mert én “csak” megmutattam neki az utat, és ő azt választotta, hogy ezen megy tovább. Most pedig boldog, mert végre visszakapta önmagát és újra hordhatja azokat a csinos ruhákat, amiket egy ideig, nem mert felvenni.

Szép estét!

Smeller Kitty

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL