Orsi elérte a 70%-os sejtvitalitást miközben helyreállt emésztése, elmúltak a puffadások és a hasi görcsök

Orsi elérte a 70%-os sejtvitalitást miközben helyreállt emésztése, elmúltak a puffadások és a hasi görcsök


  • 0
  • 2018-03-20

Te is beálmosodsz étkezések után, puffadsz vagy rossz az emésztésed?

Ezekkel bizony foglalkozni kell, hiszen nem véletlenül jelez a szervezet!

 

Tanácsadásaink során bizony azt tapasztaljuk, hogy 10 emberből 9-nek vannak emésztési problémái.

Puffadás, hasi görcsök, diszkomfort érzet, rendszertelen bélműködés, „kajakóma”.

 

Sokan beletörődnek az emésztési problémákba, vagy nem tulajdonítanak nekik elég jelentőséget, mert „majd elmúlik”, vagy mert úgy gondolják ez bizonyos ételek után „normális”.

Nem kéne annyit és össze-vissza enni, aztán szőnyeg alá söprik, hogy majd legközelebb jobban figyelnek.

 

Aztán vannak olyanok is, akik próbálnak odafigyelni az étkezésre, tudatosan iktatnak ki olyan összetevőket, amikről „köztudott” hogy nem egészségesek, mégsem érzik komfortosan magukat.

 

Orsi szintén azért jött el hozzám, mert érezte, hogy a mostani táplálkozása nincs a szervezetére jó hatással:

puffadt, fáradt volt étkezések után és a hasa is sokszor fájt.

Úgy érezte étkezések után leáll az emésztése és energia szintje is ingadozott.

Fekete-zöld teával és napi 4-5 kávéval próbálta energiaszintjét fenntartani, sokszor kölesen vegetálta végig az egész napját, hogy kímélje az emésztőrendszerét.

Amikor érezte, hogy leesik a vércukor szintje, bekapott 1-2 szőlőcukrot, ami egyszerű és gyors megoldásnak tűnt, ám tudta, hogy nem ez a megoldás így szakemberhez fordult.

 

A rendszertelen étkezés alapjáraton leterheli az emésztőrendszert és a hasnyálmirigyet egyaránt.

Nem csoda, hogy megborult az emésztése, ráadásul számára nem megfelelő alapanyagokat is fogyasztott, amik tovább rontották a helyzetet.

 

Sejtszíntű vitalitása 40% volt, ami rossz energia ellátottságot jelent és a sejtek ezen a szinten csak vegetálnak.

Ahhoz, hogy az elfogyasztott táplálékot a sejtjeink megfelelően tudják hasznosítani, abból energiát tudjanak nyerni és a sejtek el tudják látni a feladataikat, elengedhetetlen egy optimális sejtanyagcsere.

Ez az alap, a regenerációt sejtszinten kell tehát elkezdeni.

Csak ép sejtek tudnak ép emésztőrendszert működtetni.

 

Orsi gyorségetésű típusba tartozik, ami azt jelenti, hogy a tápanyagokat gyorsan égeti el energiává, ami sejtszinten erjedést eredményez. Ezzel pusztulnak a mitokondriumok (a sejt energiatermelő központja) így a sejt nem fogja tudni hasznosítani az elfogyasztott tápanyagokat.

Ahhoz, hogy a sejtanyagcseréjét optimalizálhassuk, több fehérjére és zsírra volt szüksége egy étkezésen belül, hiszen ezek lassítják a sejtanyagcserét.

Orsi pont a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal próbálta energiaszintjét fenntartani, ami csak mégjobban gyorsította a sejtanyagcseréjét.

Ez negatívan hatott a hasnyálmirigyére és az energiaszintjére egyaránt.

A pontos arányokat ennek megfelelően összeállítottam, aminek segítségével helyrehoztuk a sejten belüli energiatermelő folyamatokat. Csökkent a szénhidrát bevitel, ami a hasnyálmirigyére is jótékonyan hatott.

 

Alapanyagok tekintetében először is megnéztem mire érzékeny egyénileg, aztán kiiktattam azokat az anti-tápanyagokat is az étrendjéből, amik leterhelték az emésztőrendszerét.

Elhagytuk a glutént, amit a szervezet egy szöveti transzglutamináz nevű enzim segítségével alakít át számunkra lebontható formává. Ezzel csak az a baj, hogy ez helyi gyulladásos folyamatokat indít el a vékonybélben, ami érzékenységtől függetlenül mindenkinél bekövetkezik.

Hogy kinek milyen ép a bélrendszere és a bélflórája, attól függően fog a glutén kellemetlen tüneteket okozni.

Mindemellett 5-6 órára átersztővé teszi a bélfalat, melynek következtében olyan anyagok is bekerülnek a véráramba, amik nem odavalók és komoly immunreakciókat indíthatnak el szervezeten belül.

 

Nagyon fontos volt tehát Orsinál a glutén, az egyéb anti-tápanyagok kiiktatása és a bélrendszer megfelelő regenerálása az anyagcseréjének megfelelő táplálkozáson túl.

 

Pár hónap után Orsi megfogadta a tanácsaimat, elhagyta a koffeint, odafigyelt a típusának megfelelő 3x-i étkezésre, kiiktatta a glutént, az állati eredetű tejtermékeket, a kukoricát amire egyénileg érzékeny volt és elkerülte a hormontípusát stimuláló élelmiszereket.

 

Sejtszintű vitalitása 70%-os lett, hasnyálmirigye 25%-al regenerálódott és 2-3 kg-ot fogyott tisztán zsírból.

Nála nem a fogyás volt a cél, mert tökéletes testösszetétele volt, viszont emésztése helyre állt, elmúltak a puffadások és a hasi görcsök.

Energia szintje étkezések után is jó lett, és már nem igényelte a szervezete a koffeint.

 

Egészségesnek érzi magát és elmondása szerint :

„ A kávénál jobb a víz” 🙂

 

Ha Te is hasonló cipőben jársz, időben kérj segítséget és élj egészséges életet, mielőtt elhatalmasodnak a gondok.

 

Szeretettel:

 

Tóth Boglárka

Biológus

Táplálkozási tanácsadó

BodyWakes egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
előadás
ÉRDEKEL