Soha viszont nem látásra hormongyógyszer…

Soha viszont nem látásra hormongyógyszer…


  • 0
  • 2017-12-05

Noémi tavaly májusban látogatott el hozzám táplálkozási tanácsadásra. Akkor 10 hetes állapotos volt. Hasmenéssel és szorulással, puffadással, hasfájással küzdött és bizony gyorsabban rakódtak rá a kilók is, az ilyenkor elvártaknál. Szeretett volna megoldást találni emésztési problémáira, mindent megadni a születendő babának és kellő vitalitást kialakítani a szüléshez. Emellett természetesen fontos volt neki az is, hogy a lehető legjobb formában maradjon.

Egy alapos kikérdezés után, egy műszeres méréssel feltérképeztem táplálkozási és hormontípusát, hogy a genetikai kódjának megfelelően állítsam be a számára legideálisabb étkezési módot, figyelembe véve egyéni érzékenységeit és várandós állapotát is.

Nem volt könnyű a helyzetünk, mert Noémi a panaszain túl 4 éve diagnosztizált pajzsmirigy alulműködéssel is küzdött, amire szintetikus hormongyógyszert szedett. Sajnos abban az esetben ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, muszáj külső forrásból bevinni azt, hiszen minden sejtünknek szüksége van ezekre a hormonokra. Hiányukban csökken a szervezet energiatermelése és az anyagcsere lassul, romlik a csontminőség, emelkedik a koleszterinszint, romlik a 2 fázisú méregtelenítés, vérszegénység, csökkent gyomorsavtermelés, székrekedés, felszívódási zavarok, a bél baktériumflórájának felborulása, bélrendszeri gyulladás, vércukorszint-egyensúly zavar, epekőképződés, ér- és artériás elzáródások, depresszió, súlygyarapodás, hajhullás, száraz bőr, gyenge immunrendszer és reprodukciós zavarok is kialakulhatnak. Ráadásul a várandósság alatt a női szervezet pajzsmirigy hormon igénye pluszban emelkedik, aminek hiányában a magzat nagyon komoly fejlődési rendellenességeknek van kitéve.

Noémi ezért fegyelmezetten szedte a hormongyógyszerét, aminek következtében a TSH hormon szintje (az agyalapi mirigy vezérli a pajzsmirigyet a TSH hormonnal, aminek túlzott elemelkedése a pajzsmirigy alulműködésére utal) az elfogadható tartományba került és a pajzsmirigy T4 hormon szintje is a referencia tartományba került. Tehát elmondható volt, hogy a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően a labor paraméterei normálisak lettek, ennek ellenére mégis pajzsmirigy alulműködéses tüneteket produkált.

Bizony ez sokszor előfordul. Ugyanis az általa szedett gyógyszer szintetikus T4 hormont tartalmazott. A pajzsmirigy is 90%-ban T4 hormont állít elő. A szervezetnek a T4 hormont, ami amúgy egy inaktív hormon, át kell alakítani T3 aktív hormonná, mert a T3 aktív hormon az, ami ki tudja fejteni a hormonális hatását a sejtekben. Ez az átalakítás a sejtek membránjában történik, ami számos dolog meg tud akadályozni. Ilyen például, a szelénhiány, ugyanis a szeléntartalmú dejodináz enzim alakítja át a T4 hormont aktív T3 hormonná. Gátolja az átalakítást a gyulladás is, mert a gyulladáskeltő citokinek, amelyek olyan jelzőmolekulák, amelyek szerepet játszanak a sejtek közötti kommunikációban, károsíthatják a sejtmembránt és ezzel együtt az átalakítási képességet. Csökkenti az átalakítási képességet az emelkedett kortizol hormon szint (anti stresszhormon), valamint ha a mikrobiom egyensúly felborul. A mikrobiom a velünk szimbiózisban élő bélbaktériumok összefoglaló neve. Bizony ezek a bélbaktériumok abban is szerepet játszanak, hogy a T4 hormon mindegy 20%-át átalakítsák T3-má, az általuk termelt bél-szuflatáz enzim segítségével. Ha ez az egyensúly felborul, akkor csökken a bél-szuflatáz enzim termelés is, mert ezt az egészséges bélbaktériumok termelik.

És itt van a kutya elásva! Hiába a hormonpótlás, hiába kerül referencia tartományba a TSH szint, attól még a probléma fennmarad, ha nincs mélyebben megoldva a helyzet és megtámogatva a szervezet, hogy át is tudja alakítani a T4 hormont T3-á. Ezért Noémi esetében az anyagcseretípusának megfelelő táplálkozási ajánláson túl, olyan funkcionális protokollokat alkalmaztam, amivel támogattuk a T4 pajzsmirigy hormon T3-á történő átalakítását.

Noémi végül 16 kg-ot hízott a terhesség alatt, igaz az utolsó hónapokban már nem tudta tartani a diétáját. Egészséges babának adott életet, viszont a szülés után 1 hónappal még 85 kg-ot mutatott nála a mérleg. Ezért már a szoptatás alatt újra elővette az általam adott ajánlásokat és rákapcsolt a diétára, mert amíg a várandóság alatt tudta tartani  érezte, hogy jó neki. Az eredmény nem is maradt el. Azóta, hogy újra kezdte a programot eltelt 8 hónap. Ez alatt elmúlt a hasmenése, szorulása, puffadása, hasfájása. 12 kg-ot fogyott tisztán zsírból és ami a legcsodálatosabb, hogy a pajzsmirigye, illetve a pajzsmirigy hormon hasznosulását támogató biokémiai folyamatok annyira rendbe jöttek, hogy az orvosa legnagyobb ámulatára a TSH szintje annyira lecsökkent (ami annak a jele, hogy túl sok a pajzsmirigy hormon a szervezetében), hogy kénytelen volt levenni őt a gyógyszeres kezelésről és már nem kell szednie szintetikus hormont!

Megjegyzem ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult az is, hogy Noémi betartotta a táplálkozási típusának megfelelő tápanyag arányokat. Hiszen úgynevezett „szénhidrát” típusként magas szénhidrát igénye van egy étkezésen belül. Ha ezt a 60%-os szénhidrát mennyiséget nem viszi be, akkor sokkal könnyebben esik le a vércukra. Ha vércukor szint alacsony, akkor a mellékvese szintén kortizolt választ ki, ezzel utasítva a májat, termeljen több glukózt, ezzel helyreállítva a vércukorszintet. A kortizol viszont mint korábban írtam gátolja a T4-T3 átalakítást, gátolja az agyalapi mirigy működést, ezzel a pajzsmirigy működését is. Igen, bizony vannak olyan típusok, akinek egy szénhidrát csökkentett diéta, nemhogy hasznos, hanem kifejezetten káros is tud lenni.

Noémi mosolyán látszik mennyire elégedett, hiszen emésztése rendbejött, testösszetétele a legjobb irányba változott és a fogyása sem állt még meg. Pajzsmirigye szépen regenerálódik és ismét gyógyszermentesen élvezheti az életet, egészséges kisbabájával együtt!

 

Szántai Zsolt

Életmódváltás mesterfokon
előadás
ÉRDEKEL

20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Elrejtés