Szezonális kedvencünk: A fagyii

Szezonális kedvencünk: A fagyii

A hirtelen jó idő beköszöntével nem csak a nadrágok lesznek rövidebbek, és kerülnek elő a napszemüvegek, szandálok, klasszikus nyári darabok, de a klasszikus nyári ételek is új erőre kapnak. A strandon a lángosos ismét beindul, fogyásnak indulnak a balatoni hekkek és természetesen kinyitnak a fagylalt árusok is.

Klasszikus vanília, csoki, citrom vagy újszerű mozart, nutella, velencei álom és még sorolhatnám, a paletta évről évre szélesebb és évről-évre csábítóbb, feladva ezzel a leckét az egészségtudatos táplálkozás híveinek.

Vannak helyzetek, amikor azt mondja az ember fia/lánya egy-egy nyaralás alatt, hogy ám legyen, most belefér egy adag a kedvenc nem kifejezetten anti-tápanyagmentes fagyiból. Ilyenkor a legjobb, ha kiválasztjuk a legszimpatikusabbat és bűntudat nélkül élvezzük a finomságot. Hiszen nem vagyunk robotok, néha napján egy ilyen is belefér.

Vannak ugyanakkor sokan, akik mindig, mindenhol keresik és előnyben részesítik a mentes finomságokat. Nekik szeretnék most néhány tanáccsal szolgálni, mire érdemes figyelni a választásnál.

  1. Cukormentes: Ebből van talán a legtöbb a piacon. Nem újkeletű tézis már, hogy a cukor milyen károkat mér a szervezetünkre és bizony az egészségre és a fogyásra vágyók egyaránt jobban teszik, ha kerülik rendszeres fogyasztását. Emiatt egyre több az eme igény kiszolgáló fagylaltos, aki bőszen hirdeti cukormentes finomságait.
    Ezzel kapcsolatban a legfontosabb gondolat: Attól, hogy valami cukormentes még nem lesz egészséges. Sőt! A mesterséges édesítőszerek hatásai még nagyobb kockázatokat hordoznak magukban (rákkeltők, étvágyfokozók, hosszútávon inzulinrezisztenciát sőt akár cukorbetegséget okozhatnak). Éppen ezért nem biztos, hogy érdemes a cukormentes verziót választanunk, azt gondolván, hogy az a „kisebb rossz”. Ilyenkor érdemes meggyőződnünk arról, mivel van édesítve az adott termék és mérlegelnünk ez alapján.

 

  1. A laktózmentes nem megoldás.
    Ebből a kategóriából a napjainkban növekvő laktózérzékenység miatt szintén egyre többet láthatunk. Csakhogy a tejtermékeket nem csupán a laktóz, de a tejfehérje (kazein) és a tejsavó tartalma miatt is érdemes kerülnünk. Tehát a laktózmentesség önmagában nem elégséges.

 

  1. Gluténmentes: a gluténmentesség mindig jó hír, bár sok fagylalt alapban ebbe a kategóriába sorolható csak nem tüntetik fel rajta külön. Ettől függetlenül szintén igaz, hogy attól, hogy valami gluténmentes még nem lesz egészséges is. Rengeteg más adalékanyag, plusz ugye az előbb említett cukor, mesterséges édesítő, tejtermék található benne.

És sokáig ragozhatnám még a különböző mentességekkel kapcsolatos hiányosságokat. De ha tényleg anti-tápanyagmentes fagyit keresünk talán a paleo verziók a legjobb alternatívák. Azok jellemzően tényleg tiszta alapanyagokból készülnek. Plusz kapható néhány olyan márka is (hideg nyalat, nomilk), melyek inkább jégkrém szerűen működnek, de egyre több helyen kaphatók.

Jó hír egyébként, hogy egyre nyitottabbak az emberek az egészségtudatos alternatívákra és igyekeznek ilyen verziókat is kínálni mind fagylaltból mind egyéb édességekből, ételekből. Így nem kell lemondanunk eme élvezetekről az egészségtudatosság jegyében sem!

Fontosnak tartom ugyanakkor azt is, hogy egy-egy „bűnös” (ez már eleve nem is jó kifejezés) gombóctól még nem kell a kardunkba dőlnünk. Egészségesnek lenni nem azt jelenti, hogy mereven, feszesen minden körülmények között tartjuk magunkat az elképzelésünkhöz. Legalábbis nem mindenkinek…

Van, amikor ez sokkal nagyobb stresszt jelent a szervezetnek, a folyamatos harc magunkkal „megegyem?” „nem szabad” „de úgy szeretném, olyan ritkán teszem” „nem szabad” stb., mintha megennénk jól esően és aztán ott folytatnánk, ahol abbahagytuk.

Az egészségtudatos táplálkozás nem ketrecharc, hanem olyan tudatos életvitel, melyben jól érezzük magunkat, testi, lelki egészségünkért is téve.

Azt javaslom a mindennapokban keressük az alternatív megoldásokat, illesszük be őket egészségtudatos táplálkozásunkba. De ha egyszer-egyszer alkalomadtán megengedünk magunknak egy kevésbé jótékony falatot is, ne legyen lelkiismeret furdalásunk, ne őröljük magunkat. Emberek vagyunk mindahányan, nem pedig robotok.

Ezzel szeretnék nagyon kellemes nyarat kívánni mindannyiótoknak!

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Funkcionális táplálkozási tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.