Szintetikus progeszteron pótlók veszélyei kontra természetes progeszteron pótlás!

Szintetikus progeszteron pótlók veszélyei kontra természetes progeszteron pótlás!

Biológusként és táplálkozási tanácsadóként pontosan tudom, hogy mennyi Nőt érintenek hormonális eredetű,- nőgyógyászati problémák. Mennyien szednek fogamzásgátlót, szintetikus progeszteront vagy egyéb hormonokat. Azzal azonban sajnos nagyon kevesen vannak tisztában, pontosan hogyan is hatnak ezek a SZINTETIKUS hormonok és milyen hatással vannak a szervezetre……

Progeszteron pótlásra sokesetben szükség lehet: pl. ha valaki nem esik teherbe, ösztrogén dominancia esetén, pajzsmirigy alulműködésnél, menstruációs zavaroknál, menopauzánál, miómánál és számos egészségügyi problémák esetében…. Ráadásul nagyon sok fogamzásgátló tartalmaz szintetikus progeszteront.

Nézzük meg először mi is a progeszteron?

A progeszteron (sárgatesthormon) egy női nemi hormon, egy „anyahormon” tulajdonképpen, melynek számos funkciója van a szervezetben és előfutára más szteroidhormonoknak (pl kortizolnak) is.
Nőkben és férfiakban egyaránt megtalálható, csak nőkben magasabb koncentrációban.
Felelős a magzat fejlődéséért, megtartja a méhnyálkahártyát, ezáltal a terhességet.
Felelős a libidóért, elősegíti a pajzsmirigy hormonok hasznosulását, normalizálja a véralvadást, véd a mellráktól és a méhráktól. Normalizálja az oxigén-cink és réz szintet a szervezetben, stimulálja a csontépítő sejtek tevékenységét, elősegíti a vizeletkiválasztást és segít, hogy a testzsírból energiát nyerjünk.

Legnagyobb mennyiségben a női petefészek termeli, pontosabban a sárgatest, a ciklus egy meghatározott szakaszában. Progeszteron kis mennyiségben termelődik még mind két nemnél a mellékvesékben, valamint férfiaknál a prosztatában.

A szintetikus progeszteron pótlók veszélyei:

A progeszteront TERMÉSZETES és MESTERSÉGES formában is vissza lehet pótolni. Hogy mi a különbség a kettő között? Óriási!!

A szintetikus progeszteronok (gesztagének, progesztinek vagy más néven progesztogének) semmiképpen sem egyeznek meg a természetes progeszteronnal, hiszen NEM egyezik meg az emberi szervezetben lévő hormonmolekula szerkezetével!
A hormonpótló szerekben és a fogamzásgátlókban ilyen progesztinek vannak, melyek a szervezetbe jutva elfoglalják azokat a receptor helyeket, melyek eredetileg a rendes progeszteron számára vannak fenntartva.
(így az a kevés természetes progeszteron sem fogja tudni kifejteni a hatását a szervezetünkben, ami természetes úton keletkezik a szervezetben)

Rákapcsolódnak a kötőhelyekre és progeszteron-szerű (az az nem progeszteronnal megegyező) hatást érnek el, mivel a szintetikus progesztin esetében a progeszteron molekulát átalakítják.
Bizonyos módosításon viszik keresztül, így az többé már nem progeszteron és nem ugyan úgy fogja stimulálni a receptor helyeket. Valamennyire képes ugyan mimikálni a progeszteron hatásait, de általában túlzásokba esik és mellékhatások kíséretében dolgozik.

Milyen mellékhatásai vannak?

1.Elérik, hogy leálljon az ovuláció, mert olyan szinten elvékonyítja a nyálkahártyát, hogy a nő aligha menstruál!
Ezzel ellentétben, a természetes progeszteron csak szabályozza a nyálkahártyát, míg a szintetikus ezt túlzásba viszi!!
Sokáig nem is értettük, hogy egy „progeszteron” tartalmú fogamzásgátló, hogy akadályozza meg a fogamzást, hiszen a progeszteron egyik feladata a méhnyálkahártya átalakítása, minőségének javítása, hogy az esetlegesen megtermékenyült petesejt beágyazódjon…!!!!  ??? Hát így!

De akik nem fogamzásgátlás céljából szedtek szintetikus progesztint, hanem csak progeszteron pótlás képpen, azok is rendben arról számoltak be, hogy az állapotuk sok esetben romlott! Tudjátok, mi sosem támogattuk a szintetikus hormonokkal való kezelést, ezért is keressük minden esetben az ok-okozati összefüggéseket!

2. A másik fő mellékhatása a progesztineknek az androgén hatás (aknék, szőrösödés, hajhullás), mert bizonyos progesztineket tesztoszteronból módosítanak!

3. Nem utolsó sorban, a molekulán végzett módosításoknak olyan veszélyes és kellemetlen mellékhatásai vannak, melyek akár olyan komoly betegségekhez is vezethetnek, mint a rák.

/Egy 1993-as orvosi kézikönyvben (PDR=Physician’s Desk Reference) feltártak egyéb mellékhatásokat is bizonyos készítményekkel kapcsolatban, mint pl: szülési rendellenességek, mellrák, stb../

Tehát a szintetikus progesztinek véletlenül sem progeszteronok, hanem NEM VESZÉLYTELEN SZINTETIKUS HORMONOK, melyek negatívan befolyásolják az emberi szervezet működését!

A megoldás: TERMÉSZETES PROGESZTERON PÓTLÁS!!

Mi is számos esetben javasoljuk ügyfeleinknek a progeszteron pótlást, de csak is természetes formában!
Kiváló progeszteron szint növelő a barátcserje, maca gyökér, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, vagy a természetes progeszteron krém.
Ezt speciális étrenddel és életmóddal érdemes kombinálni, hiszen a táplálkozásunk nagymértékben tudja befolyásolni szervezetünk hormonszintjét.

Ahhoz, hogy jobban megértsétek, hogy hogyan is működnek ezek a természetes progeszteron pótlok, mik is ezek tulajdonképpen, hogyan hatnak, arról bővebben a következő posztomban fogok írni Nektek!

Tóth Bogi
Biológus
Táplálkozási tanácsadó
BodyWakes egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Elrejtés