Több szempont miatt lesznek gluténmentesek az ételeink!

Több szempont miatt lesznek gluténmentesek az ételeink!

A gluténról lesz szó, de nem a gluténérzékenységről szeretnék elsősorban írni, hanem átfogóan szeretném bemutatni, hogy mivel jár-járhat bizonyos esetekben a gluténfogyasztás, összefüggésekkel bemutatva.

A GLUTÉN – vagy más néven sikér – a gabonák egyik fehérje összetevője, mely gluteninből és prolamin típusú fehérjékből álló komplex anyag. A búzában gliadin, az árpában hordein, a rozsban szekalin, a zabban avenin fehérje van. Ezek a prolaminok váltják ki a gluténnel szembeni túlérzékenységet, immunológiai intoleranciát okoznak az arra genetikailag hajlamos egyénekben.

Az érzékenységen túl ezek a prolaminok egyébként is nehezen emészthetőek, ellenállnak a különböző emésztőenzimeknek, (hogy ne fogyasszuk el őket, hiszen elfutni nem tudnak) és bejutnak a bélbe. A bélben a szöveti transzgultamináz (enzim) módosítja őket és az immunrendszer aktiválásán keresztül helyi gyulladásos reakciót okoznak. Ez hosszú távon a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok eltűnéséhez vezet, ami által csökken a felszíváshoz rendelkezésre álló nyálkahártya felület. A tápanyagok, vitaminok felszívódása zavart szenved és hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Az, hogy ki mennyire képes ezeket a fehérjéket lebontani változó. Vannak olyanok akinek a szervezete már kis glutén tartalmú ételtől is heves reakciókat produkál (hasmenés, székrekedés, puffadás), de vannak akiknek semmilyen tünetet nem okoznak. Ezért szokták őket “alattomos gyilkosnak” is hívni.

Szóval több érv is a glutén ellen szól, de még had említsek meg egy-két nagyon fontos összefüggést!

– Ha hosszútávon le van terhelve az emésztőrendszer ezekkel a fehérjékkel és csökken a bélbolyhok illetve a felszívófelület, akkor ez odáig tud fajulni, hogy a bél áteresztővé válik. Ez azt jelenti, hogy a bélfalon keresztül olyan emésztetlen anyagok is átjuthatnak a véráramba, melyeknek nem szabadna, és ez számos káros következménnyel jár! Az áteresztő bélszindrómáról már többször írtunk Nektek, most nem szeretnék jobban belemenni, de blog formájában megtaláljátok a weboldalunkon.:)

– Fokozott kockázatnak vannak kitéve a pajzsmirigy hormontípusba tartozó emberek, ugyanis ők jobban kívánják a finomított búzaféléket és az ezekből készült édességeket (nem véletlenül, hiszen stimulálják a hormontermelő mirigyüket), ebből kifolyólag több glutént is hajlamosak enni. Emellett nekik a pajzsmirigyük eleve érzékenyebb, könnyebben alakul ki náluk autoimmun pajzsmirigy probléma.

– Ha a glutén hatására krónikus bélgyulladás alakul ki, akkor a bélproblémák mellett a gyulladást keltő citokinek száma is megemelkednek a vérben, ami leptinrezisztenciát, ez által elhízást is el tud indítani. Ezekről is olvashattok bővebben a blogokban, de a leptinrezisztenciáról még én is írni fogok.

Ezért is fontos, hogy az ember megismerje saját táplálkozási igényeit és tudatosan kezdjen el étkezni!

Láthatjátok mennyire nem mindegy, hogy mit eszik az ember, ezért állítjuk össze olyan alapanyagokból az ételeinket, melyek mindenki számára jótékonyak és fogyaszthatóak!

Életmódváltás mesterfokon
előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


20.000 Ft vásárlás felett ingyenes kiszállítás. Elrejtés