3. trimeszter alatti edzés… szabad még? Ha igen mit és hogyan?

A válasz igen, szabad, persze nem mindegy, hogy mit és hogyan.

Legutóbbi edzéses posztom után több kérdést is kaptam ezzel kapcsolatban, így bár én sem tartok még itt, de nézzük akkor meg kicsit részletesebben a várandósság utolsó szakaszát.

Én amúgy ezt az utolsó szakaszt is több részre osztanám.

A harmadik trimeszter ugye a 28.héttől a szülésig tartó időszak.

Az elején még, tehát a 28-32.hétnél még szerintem nincs különösebb változás, de nyilván itt is az az igaz, hogy nem vagyunk egyformák, és mindenki másképp éli meg. Az biztos, hogy ebben az időszakban, de inkább ennek is a vége felé, olyan 34.héttől kb. visszatérhet az a fáradtság, ami az elején is jellemezte a napjainkat, csak itt ugye már más miatt. Itt már azért van pocakunk rendesen, nehezebbé válhat sokaknál már a járás is, jelentkezhetnek derék és hát fájdalmak, nehéz kényelmes pózt találni, eljönnek a most már sehogy sem jó pillanatok, de ez normális. Előtérbe kerül egyre jobban a szülés miatti izgalom, a várakozás izgalmai, hogy hamarosan kezedben tarthatod a babádat.

Na de térjünk vissza az edzéshez, hisz erről szeretnék most írni.

Megint csak azt tudom elmondani, amit már korábban is, hogy bizony nagyon nem mindegy, hogy a várandósság előtt milyen életmódot folytattunk, mennyire volt életünk része a mozgás, és hogy aztán a várandósság alatt mit és mennyire sikerült beépítenünk a minden napjainkba.

Egy biztos, hogyha valaki jól érzi magát, és a babával is minden rendben, edzeni, mozogni nyugodtan lehet ebben az időszakban is, főleg itt is az elején. Most is az a nagyon fontos, hogy figyeld magad és az érzéseidet, és a babád visszajelzéseit, mert ezekből tudni és érezni fogod, hogy mi az, ami jól esik, hogy csináld vagy ne csináld.

Én az első két várandósságomat is végig edzettem, sőt Szofival (az első kislányom) majdnem az edzőteremből mentem szülni. Akkoriban még edzéseket is tartottam, és nagyon élveztem is. Sokat ültem mondjuk a fit ballon közben, de szuper időszak volt. És jó érzés volt példát mutatni is a vendégeimnek, hogy lehet így is, hogy azért mert az ember babát vár még nem kell magunkat elhagyni, és igen is lehet magunkat jól is érezni. Persze nyílván ez sok mindentől függhet.

De elsősorban biztos, hogy attól, hogy milyen az életmódod. Mert az nagymértékben fogja befolyásolni, hogyan is érzed magad. Hisz nem mindegy, hogy a táplálkozásunkkal energiát szolgáltatunk a szervezetünknek, vagy épp küzdenie kell a bevitt étellel, hogy feldolgozza valahogy, nem mindegy, hogy mozgunk-e és mennyit, hiszen a mozgás boldogsághormonokat tud felszabadítani, ami igen pozitívan tud hatni a közérzetünkre.

Ilyenkor is számos mozgásforma közül tudunk választani.

Én ajánlom az edzőtermi edzéseket is, aki addig is és korábban is csinálta. Mehetnek a súlyzós edzések is, ilyenkor inkább már gépeken javaslom az erősítést. Azoknak ugyanis kötött mozgáspályájuk van, nem lehet vele eldőlni, elejteni, rosszul megfogni, mint a szabad súlyokat. Ilyenkor azért már előfordulhat egyensúlyvesztés is, így biztonságosabb a gépekbe beülni, és azokat részesíteni előnyben. Különösen érdemes figyelmet fordítani a hát izmainak ez erősítésére, mert ilyenkor azok különösen igénybe vannak véve, és lesznek is még a baba megszületése után is. De természetesen a test többi testrészét is meg lehet dolgoztatni, karok, vállak, lábak, nyílván óvatosan, mindenkinek a saját edzettségi szintjéhez mérten. Ilyenkor a has izmait már nem ajánlatos edzeni, hiszen ilyenkor már a pocak viszonylag nagy, persze kinél hogy, a méh már feljebb húzódott , tehát ilyenkor már semmilyen prés mozgást nem jó végezni, mert az ilyen jellegű mozgások összehúzódásra késztethetik a méhet, ami nem annyira lenne jó még itt. Érdemes ilyenkor a fit ball labdát használni, arra ülve végezni esetleg bizonyos feladatokat, akár kisebb kézi súlyzókkal is, mert elég jó stabilitást tud adni. Persze elmozog, meg kell magunkat tartani rajta, de ezzel pedig úgy tudnak dolgozni a hát mély izmai, hogy szinte észre sem vesszük, és közben még egyéb feladatokat is végezhetünk rajta. (nyakból nyomás, előre emelés, oldalemelés, karhajltás, karnyújtás, tudom ez nem mindenkinek mond így sokat, de azért írtam le, hogy akinek igen, az tudni fogja, de tervezek egy ilyen jellegű videót nektek, ahol megmutogatom, hogy milyen feladatokat lehet ilyenkor végezni a labdán ülve.) Ezzel a labdával én még a guggolást is végezném, széles terpeszben, ugye hogy a pocakunk elférjen, és úgy, hogy a labda köztünk és egy fal között van. Mutatni fogom.

Ha kardió mozgásról beszélünk, akkor ajánlom az ellipszistrénert, gyaloglást, a kerékpárt ilyenkor már inkább nem, azt én mondjuk a közepén sem, de ez is persze egyénfüggő, mert aki előtte is mindig sokat biciklizett, az nyílván babavárósan is fog. Én az átlagembernek ilyenkor a futást sem ajánlom, de aki meg pl. marathonista, ő tuti fog futni a babával is, és miden rendben lesz. Szóval tényleg mindenkinek azt érdemes figyelembe vennie, hogy ő milyen szinten van, miket csinált előtte és éppen hogyan érzi magát, mik a teste és a baba visszajelzései.

Továbbra is érdemes ellátogatni kismama jóga órákra, azok nagyon jók, én Szofival jártam végig és imádtam, és ott sok segítséget is kaphatunk a szüléssel kapcsolatban.

Gerinctréningek is jók lehetnek, bár ott azért érdemes tájékozódni az oktatótól, hogy milyen jellegű az órája, mert azok is kemények tudnak lenni, hogy pocakosan is bemehetünk, tudjuk-e végezni a feladatokat. Ilyenkor a hanyatt fekve, földön végzett feladatokat már nem ajánlom. Szóval, ha valaki nem szeret súlyzózni, vagy nem szereti a gépeket, akkor a fit ball a legjobb alternatíva, vagy olyan vezetett csoportos óra, ahol az oktató képben van a kismamás edzéseket illetően, és tudja, mi az amit szabad és nem szabad végezni az adott trimeszterben.

Én hetente most 2-3-szor járok terembe, de tervezek mostanság itthon is edzeni, amit szeretnék majd Nektek megmutatni, hogy miket és hogyan lehet használni.

Bízom benne kielégítettem azok kíváncsiságát, akik erről érdeklődtek, ha maradt még valakiben kérdés várom szeretettel, akár a poszt alatt kommentben, akár üzenetben.

Nagyon kellemes hétvégét kívánok, és menjetek, mozogjatok a szabadban ebben a gyönyörű időben, legyetek sokat levegőn, mert ez mindenkinek jót tesz, ha kismama, ha nem.

Csonka Enci

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja