A B12 vitamin
Olvasási idő: 2 perc
Egyre többet olvashatunk a vitaminok különleges szerepéről az immunrendszer működése, a különböző egészségügyi kihívások, az öregedés és idegrendszeri betegségek összefüggéseiben. Ugyanakkor a B12-vitamin fontosságával talán nem foglalkozunk eleget.
A B12-vitamin (kobalamin) egy vízben oldódó vitamin, melynek több kémiai formájával is találkozhatunk. Szintetikus változata a ciano-kobalamin, melyet nagyon sok étrend-kiegészítőben megtalálhatunk.
Ugyanakkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a ciano-kobalamin lebontása, a szervezet számára hasznosítható formává alakítása során mérgező anyagcsere-termékek szabadulnak fel. A ciano- csoport a szervezet számára egy olyan mérgező anyag, melynek eltávolítása a szervezetből az antioxidáns rendszer feladata. A metil-, hidroxil és adenozilkobalamin formák ezzel szemben a szervezet számára jól hasznosíthatók, melyeket már egyre több gyártó használ termékeiben. (1)
Aztán ugyanígy a homocisztein (a metionin, létfontosságú aminosav bomlásterméke, származéka, mely bizonyos mennyiségben szükségeltetik, de nagy mennyiségben gyulladást és komoly egészségügyi problémákat idézhet elő) szint csökkentésében és még nagyon sok különböző folyamatban.
A myelin (az idegeket körülvevő hüvely) képződéséhez, megfelelő működéséhez kulcsfontosságú. A myelin az idegrostok védelmében, az ingerületvezetésben egyaránt szerepet játszik. Ezáltal a B12 hiány hozzájárulhat idegrendszert érintő betegségek, szklerozis multiplex, demencia, illetve mozgásszervi problémák kialakulásában is. (2)
A szervezet megfelelő ellátottsága szükséges a hemoglobin és vörösvértestek képződéséhez, éréséhez. Emiatt hiányában a vér oxigénszállító képessége, és ezáltal szervezetünk oxigénellátottsága romolhat.
A csontanyagcsere megfelelő működéséhez is szükségeltetik.
Ezáltal megfelelő ellátottsággal a csontvesztés és időskori csonttörés kockázata is csökkenthető. (3, 4)
A kobalamint némely mikroorganizmusok képesek előállítani, ugyanakkor az emberek tápcsatornájának azon szakaszában élnek olyan mikroorganizmusok, ahol nem tud felszívódni, ezért az ember táplálékkal tudja biztosítani a B12 megfelelő mennyiségét.
Ugyan vízben oldódó vitamin, viszont felnőttek szervezetében a máj képes tárolni 3-6 éves szükségletet.
Legfontosabb forrásai az állati eredetű termékek (pl. húsok, belsőségek, tojás, halak).
Ugyanakkor a fermentálással készített zöldségek és algák fogyasztásával bizonyos mennyiségben hozzá lehet jutni.
A B12-vitamin fehérjékhez kötve található táplálékainkban. A fehérjék gyomorban történő emésztése, lebontása során válik szabaddá, majd az R-protein, illetve az Intrinsic faktor nevű fehérjéhez kötődve szállítódik és a vékonybél csípőbél szakaszában szívódik fel. (5)
A felszívódását a gyomor-bélrendszer egészségi állapota befolyásolja.
a gyomorsav hiányából fakadó nem megfelelő fehérje előemésztés, illetve az intrinsic faktor hiánya, GMO élelmiszerek és glutén fogyasztás miatt egyaránt.
Szervezetünk minél jobb ellátottságához javaslom az anyagcseretípusnak megfelelő minél változatosabb, vegyes étkezést és az esetleges megfelelő formát tartalmazó étrend-kiegészítővel (metil-, hidroxil és adenozilkobalamin) való pótlást.
Felhasznált irodalom:
- Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 Supplements With Potential to Mitigate B12-related Genetic Polymorphisms (C. Paul és mtsai. 2017)
- Vitamin B12, demyelination, remyelination and repair in multiple sclerosis (A. Miller és mtsai, 2005)
- The Many Faces of Cobalamin (Vitamin B12) Deficiency (B.H.R. Wolffenbuttel és mtsai. 2019)
- Cobalamin Deficiency: Clinical Picture and Radiological Findings (C. Briani és mtsai 2013)
- Az orvosi élettan tankönyvve (A. Fonyó 2011)
.