A legfontosabb, hogy NEM VAGYUNK EGYFORMÁK

Olvasási idő: 4 perc

Mi a táplálkozás tudatos beállításánál alapvető szempontként azt vesszük figyelembe, hogy NEM VAGYUNK EGYFORMÁK. 

Az epigenetikai alkalmazkodásnak köszönhetően attól függően, hogy milyen tartós környezeti hatásnak (pl. hőmérséklet, élelemforrások) voltak kitéve elődeink, módosultak a belső egyensúlyt szabályozó alapvető homeosztatikus ellenőrző rendszereink.

Mivel ez az alkalmazkodás előnyös volt a túlélés érdekében, ennek köszönhetően a módosulások tovább is öröklődtek a következő nemzedékeknek.

Az egyik lényeges különbség emiatt ember és ember között az lehet, hogy sejt szinten milyen gyorsan égeti el és alakítja energiává a lebontott tápanyagokat.

A sejtek a működésükhöz szükséges energiát ugyanis a bevitt, megemésztett majd felszívott makro és mikro tápanyagokból tudja nyerni. Egészen pontosan abban van különbség, hogy a sejtek “kazánházai”, a mitokondriumok, a szénhidrátokból nyert cukrot, majd az abból átalakított köztes anyagcsere terméket gyorsan vagy lassan égetik el oxigén jelenlétében és alakítják energiává.

FONTOS: Az ideális az, ha az égetési ráta optimális, azaz se nem gyors, se nem lassú.

Az epigenetikai alkalmazkodásnak köszönhetően attól függően, hogy ki milyen módosulásokat örökölt felmenőiktől megkülönböztetünk:

  • “gyors égetésű”
  • “lassú égetésű”
  • “vegyes égetésű” típusokat, azaz egyensúlyi típusokat.

A “gyors égetésűeknek” ahhoz, hogy az égetés optimális legyen lassítani érdemes a folyamatokat több fehérje és zsír bevitellel, a “lassú égetésűeknek” gyorsítani több szénhidrát bevitellel, míg a “vegyes égetésűek” se nem gyorsítani, se nem lassítani nem szükséges a citromsav ciklusban lejátszódó anyagcsere folyamatokat.

JEGYEZD MEG: Attól függően, hogy ki milyen égetési típus, megkülönböztetünk alkati és pszichés jegyeket.

Az égetőrendszeri dominanciájú emberek pszichés jellemzői:

1. Égetőrendszeri szénhidrát, azaz a lassú égetésű, vagy béta típus:
– laza és higgadt
– az érzései kontroll alatt vannak
– gyakran fáradt, apatikus (levert, nyomott kedélyű, érdektelen) vagy letargikus
– hajlamos a depresszióra, a reménytelenség érzésére, a negatív érzelmekre
– rosszul tud koncentrálni
2. Égetőrendszeri fehérje, azaz a gyors égetésű vagy glyko típus:
– jól tud szervezni, de nem tudja befejezni, végigvinni
– nem tudja az érzéseit kontrollálni, eléggé impulzív
– hajlamos mániákus-depressziós fázisokra
– rosszul tud koncentrálni a dolgokra, mivel a gondolatai állandóan elkalandoznak
– aggódós, paranoiás – nagyon verseny orientált
Természetesen ahogy már többször is említettem, ezek a nagyon tipikus jellemzők, nem feltétlen van mindig kizárólag így.

De itt is igaz, ahogy az idegrendszeri típusoknál is, hogy a táplálkozással igenis hatni tudunk az égetőrendszerünkre is.

És ha a természetes egyensúly beáll, vagy legalább az egyensúly közeli állapotban vagyunk, akkor a negatív jellemzők bizony kordában tarthatóak.

Ugyanis nem kell, hogy a felsoroltak közül minden jellemző igaz legyen az adott típusra. Ezek az erős jegyek, jellemzők akkor jönnek elő igazán, ha nagyon ki van billenve valaki az egyensúlyból!

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja