A mellékvese hormontípus

Olvasási idő: 2 perc

Nőket, férfiakat egyaránt érinthet, hiszen attól függően, hogy kinek milyen a domináns hormontípus beállítottsága, eltérő alkati jellemzői lehetnek. Valamint abban is van különbség, hogy hova hízik jobban.

A mellékvese a vesék csúcsán elhelyezkedő páros endokrin, azaz belső elválasztású mirigy szerv. Kéreg- és velőállományból áll.

A kéregállomány koleszterinből állít elő többlépcsős folyamatban szteroid hormonokat (pl. aldoszteron, kortizol), míg a velőállomány noradrenalint és adrenalint szintetizál.
Nagy szerepe van mellékveséknek az elsődleges és másodlagos stresszválaszban. Az agyalapi mirigy és a vegetatív idegrendszer szimpatikus ága által vezérelt.

FONTOS: Ha valakinek epigenetikailag (természetes alkalmazkodó képesség, ami befolyásolja a gének ki-be kapcsolását) dominánsabb mellékvesével rendelkezik, akkor ez a szerve érzékenyebb és hajlamosabb az erőteljesebb hormon kiválasztásra.

Ez befolyásolhatja az érintett egyén alkati és pszichés jellemzőit. Illetve azt is, hogy mely élelmiszerek rendszeres vagy nagyobb mennyiségben történő fogyasztásától hízik jobban.

Optimális esetben a mellékvese hormontípus tipikus testi jelei:

  • alapból erős testfelépítésű
  • kerek vagy szögletes arc, és erős szögletes tenyerek és talpak
  • széles a válla és a csípője

Ha hízik:

Hízékony típus, férfiaknál főként az erősebb kerek has, nőknél a mellek nagyobbodása a jellemző a hasasodás mellett. Nagyon jellemző rájuk, hogy a zsigeri zsír gyarapodik, amely a belső szervek környékén lévő zsírréteget jelenti.

Könnyen felismerhető, mert:

  • a hasa túlsúly esetén lejjebb van
  • eleve hajlamos a súlynövekedésre
  • férfiak a fejtetői kopaszodásra.

Hízást kiváltó élelmiszerek:

  • vörös húsok ( mint marha, sertés, bárány, vadak) és belsőségek
Tehát ha egy ilyen típus már túlsúlyos és el szeretné érni ideális testsúlyát, akkor ezeket az élelmiszereket kerülnie kell, de legalábbis nagyon erősen korlátozni.

FONTOS: Náluk a hízást elsősorban a mellékvese túlstimulációjából fakadó erőteljesebb kortizol kiválasztás okozza. A kortizol egy hormon, amit elsősorban krónikus stressz hatására kerül nagyobb mennyiségben a véráramba.

Túlélő hormonként átkapcsolja a szervezetet egy másfajta energia felhasználó üzemmódba, hogy meg tudjunk küzdeni a kihívásokkal. Viszont, ha valakinek tartósan magas a kortizol szintje, az pl. inzulin rezisztenciát, leptin rezisztenciát tud okozni, ami az elhízás mögött meghúzódó hormonális egyensúlytalanságok kiváltó okai lehetnek.

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja