A nehézfém kivezetés folyamata Szántai Zsolt tapasztalatai alapján

Olvasási idő: 4 perc

Kb. négy éve kezdtem bele az orthomolekuláris jódpótlásba Lugol oldat formájában. Az első hónapokban elképesztően jobban lettem a nagydózisú jódtól, mintha felkapcsolták volna a villanyt a tudatomban. Tele lettem energiával, az eszem vágott, mint a borotva, pedig előtte is alapvetően egészségesnek éreztem magam.

Aztán kb. fél év elteltével azonban egyre rosszabbul lettem. Azt hittem(ük), hogy a jód kavart be, de most már tudom, hogy nem.

Azóta ugye 4 év telt el és az állapotom egyre csak rosszabbodott. Rengeteg orvos barátom van, többen közülük igen jó holisztikus szemléletű szakemberek, de senki nem tudta teljesen megfejteni, pláne megoldani igazán a problémám.

Tavaly év vége felé olyan rosszullétek jöttek rám, hogy azt éreztem itt a vég 44 évesen és árván fogom hagyni a 6 gyermekem. Csináltattam mindenféle labort, de még funkcionális szemmel nézve is alig volt benne eltérés. Orvostól orvosra jártam, mire kiderült, amit 3 különböző műszeres mérés is megerősített, hogy erős higany terheltségem van.

Hála kiváló BodyWakes szakmai kutató kollégáimnak, Árvay Bálintnak és Bartalis Bertalannak, megtudtam, hogy ez az igen komplex és az akadémiai orvoslásban kevésbé ismert probléma is megoldható a funkcionális medicina eszközeivel.

Nagyon vártam ezért, hogy csapatom, több mint 6 hónapos munkával összeállítson egy olyan tudományosan megalapozott szakmai anyagot, ami alkalmas arra, hogy egy a 2 napos Nehézfém kivezetés holisztikus szemlélettel című képzést tartsanak a témában.

Izgatottan olvastam a képzés előadói jegyzeteit. Egy igen terjedelmes és nagyon profin összeállított, hihetetlenül precíz, szakmailag mély és alapos munkát kaptam. Ahogy elkezdtem tanulmányozni az anyagot, hirtelen összeállt a kép. Korábban több amalgám tömésem is volt, amit 20-as éveimben hagyományos úton távolítottak el.

FONTOS: Az amalgám fogtömés 50%-a higany, amit csak speciális módon szabad kicserélni, különben ez a rendkívül toxikus anyag bekerül a szervezetbe.

Aztán pont abban az évben, amikor elkezdtük a feleségemmel a jódpótlást, sikerült eltörnöm két higanyos lázmérőt. Így szintén történt velem egy higany expozíció. Tavaly pedig 1 évig spirituális okokból kerültem a húsfogyasztást, viszont a magas fehérje igényem miatt minden nap ettem halat. Az egyik kedvencem a tonhal. Igaz csak RioMare-t ettem, de azért az sem mentes sajnos a metilhiganytól. Szóval az elmúlt években igencsak sokszor érintkeztem a Föld egyik legmérgezőbb anyagával.

És miért pont a jódpótlás kezdetétől számított fél évre rá kezdtem megborulni?

A protokoll részeként elkezdtem anno NAC-ot is szedni a máj méregtelenítő munkája és a glutation rendszer (antioxidáns) támogatása végett. Most már tudom, hogy a NAC (N-acetil-cisztein) félig kelátor, azaz képes a higanyt is megfogni és kipiszkáni a sejtekből.

Tehát pont arra volt jó, hogy jól felkavarja a szöveteimbe lerakódott higanyt és redisztribúciót (visszamérgezést) okozva, bejuttassa érzékenyebb szerveimbe. 4 évig szedtem ezt a kiegészítőt napi rendszerességgel.

Közben voltam egy speciális biológiai fogászaton is, a Johanna Dentálban. Kiderült a szárnyasröntgen felvétel alapján, hogy van amalgám szilánkom is a cserélt fehér tömés alatt.

Plusz idén februárban átestem a COVID fertőzésen is, ami meg posztCovid tüneteket is okozott. Márciusban már ott tartottam, hogy csak pár órát tudtam napközben ébren lenni, azt is totál agyi ködben, csontig hatoló krónikus fáradtságban, folyamatos migrénekkel.

Most 3,5 hónapja, mióta olvastam a képzési anyagot, abbahagytam a NAC-ot. Nem eszem tonhalat, elkezdtem káliumot pótolni és PQQ-t szedni. Járok kvantumfrekvenciás kezelésre is egy főorvoshoz. Sokkal jobban vagyok, de még messze nem úgy, mint anno.

Nem volt többé kérdés, bele kell vágjak a nehézfémkivezetésbe.

A következő lépes ezért a fogászat volt. Ismét ellátogattam a Johanna Dentálba.

Róluk azt érdemes tudni, hogy attól a pillanattól, hogy valaki a páciensük lesz, a családtagunkként kezelik. Munkájukat a becsületesség, őszinteség és a szakmai kiválóság elvei vezéreli.

Szakmai vezetőjük Dr. Johanna Malita, amikor javaslatot tesz arra, hogy milyen kezelést lát a legjobbnak, először magának teszi fel a kérdést: “Magammal is így csinálnám?”

Éppen ezért mindig a legkiválóbb minőségű anyagokkal, a legjobb fogtechnikusokkal és a legújabb fejlesztésekkel, technikákkal dolgoznak.

Egyik specialitásuk, hogy biológiai fogászatként képesek olyan módon kicserélni az amalgám töméseket és felismerni, valamint eltávolítani a már korábban rosszul újra tömött fehér tömések alatt megbújó amalgám szilánk maradványokat, hogy azzal nem okoznak még erőteljesebb higany expozíciót, azaz mérgezést.

Honnan lehet felismerni, hogy egy fogászat valóban biológiai és alkalmas a nehézfém kivezető protokoll előkészítésére?

Alkalmaznak:
  • gumi nyálrekesz (kofferdam) használatát a fog körül, hogy megelőzzék a törmelék lenyelését
  • folyamatos hideg vizes hűtés a higanygőz képződésének minimalizálása érdekében
  • amalgámleválasztók használata a kifúrt anyag felfogására, hogy az ne kerüljön a kommunális hulladék közé vagy a légkörbe
  • nagy teljesítményű elszívórendszer használata a szájban a higanypor és -gőzök eltávolítására
  • külön levegőellátást (oxigénmaszk) kell használni, hogy a páciens ne lélegezze be a higanygőzöket (a fogorvosnak és az asszisztensnek szintén)
  •  olyan fúrót, ami nagy darabokban szedi szét a tömést, nem pedig olyat, amely hajlamosabb finom higanyrészecskék, higanypor és higanygőz létrehozására
  •  betegeknek védőköpenyt, a fogorvosnak és asszisztensének köpenyt, arcvédőt, fejfedőt, kesztyűt és maszkot
  •  nagyítólencsés szemüveget a fogorvoson, aminek köszönhetően a fogat kb. 5x-ös nagyításban látja
  •  a rendelőben az aeroszol csökkentésére (a gőzök és részecskék és megkötésére) optimalizált berendezést.

Miután megtörtént a töméscsere és az alatta lévő amalgámszilánk eltávolítása, megrendeltük Bálinttal a DMSA-t (dimerkapto-borostyánkősav, ami teljes kelátor) Németországból.

Először a gradienst kell rendbe tenni, hogy a perifériás testi szöveteiben alacsonyabb legyen a higany tartalom, mint az agyamban.

JEGYEZD MEG: Ez azért fontos, mert a DMSA nem megy át a vér-agy gáton, így csak a testet kezdi pucolni. Aztán jöhet az ALA, az alpha-liponsav, ami szintén teljes kelátor, de már a vér-agy gáton is át tud jutni, hogy az agyszövetekből is kiszedje a higanyt. De nagyon óvatosan kell vele bánni, mert fordítva is elsülhet a pisztoly.

Érdemes még a nehézfémkivezetést megelőző és követővizsgálatok is végezni laborban vérminta alapján (alakos elemek, immunrendszer, gyulladásos paraméterek, májfunkció, vesefunkció, pajzsmirigy, mellékvese, vaspanel). Nálam ezek rendben voltak.

Fontos az emésztőrendszeri működésének regenerálása, támogatása, a megfelelő emésztési funkciók, epeürülés támogatása. Folyamatosan diétázom, tudatosan odafigyelek a táplálkozásomra.
Jó, ha a szervezet méregtelenítési útvonalai fel vannak készítve: máj, vese, nyirokrendszer.
 
Segíthet, ha gyulladáscsökkentő protokollt is alkalmazunk, pl. Omega3 – Omega6 zsírsav arány beállítása.
Endokrin rendszer működését is jó, ha optimalizáljuk, mellékvese, pajzsmirigy, agyalapi mirigy működésének támogatásával.
Lényeges elem a megfelelő tápanyagpótlás, CORE 4 (magnézium, cink, C-vitamin, E-vitamin) étrend-kiegészítők napi szintű fogyasztásának beiktatása, majd a kivezetés alatt folyamatos szedése.
Anyagcseretípus-diétával és bioinformációs cseppekkel a vegetatív idegrendszeri és a sejtanyagcsere egyensúly támogatása.
 
Stresszkezelő technikák elsajátítása, rendszeres alkalmazása. Én minden napot meditációval, gimnasztikával és légzőgyakorlatokkal kezdek.

Árvay Bálint barátom adagolta ki nekem kapszulákba a DMSA-t, amit először a legkisebb adagban, 3 mg/kapszula mennyiségben kezdtem szedni. Először 4 napon keresztül, mert utána pár hét szünetet kell tartani a regeneráció miatt.

A kivezetés ugyanis eléggé megviseli a testet.

A dolgot nehezíti, hogy nagyon nagy odafigyelést igényel, mert a DMSA-t 4 óránként kell szedni, még éjszaka is!

Ugyanis ennyi a felezési ideje és azért, hogy a kelátor által megragadott higany ki is ürüljön vizelettel, folyamatosan kell biztosítani a vérben a megfelelő DMSA szinetet, különben a test visszamérgeződik a lebomlás miatt elejtett nehézfémekkel. A DMSA ugyanis nem csak a higanyt, hanem az ólmot, az arzént, a kadmiumot és az antimont is képes megragadni és a veséken át üríteni.

Én a következő szedési ritmust választottam időpontokban: 6:00, 10:00, 14:00, 18:00, 22:00, 2:00 egy napos körök alatt, ami négy napon át tartott. Hogy ne felejtsem el bevenni a megfelelő időkben az DMSA adagomat beállítottam a mobilomat, ami így négy óránként hangosan jelezett.

Jelenleg két négy napos 3mg/kapszula és egy négy napos 6mg/kapszula DMSA körökön vagyok túl.

Egész jól bírtam. Nem mondom, hogy nem viselt meg, pláne a hajnali kettő órás felkelés, de megmondom őszintén rosszabbra számítottam.

Ugyanis a nehézfémek szöveti mobilizációjával elkerülhetetlenül felerősödnek a toxikus tünetek.

Pláne a négy napos körök végén, amikor az ember bevette az utolsó adagot, utána pár óra múlva, mivel nincs utánpótlás, mindenképpen bekövetkezik egy kis redisztribúció az elejtett nehézfémek miatt.

Lelkes vagyok, pedig még hosszú az út a teljes megtisztulásig. A DMSA-t 4 napos körökben alkalmanként csak 50%-ban szabad emelni, ha minden ok. Cél, hogy elérjük a 25 mg-os DMSA adagot és azt tudjuk tartani, alig érezhető mellékhatással. Tehát kell még csinálnom 4 napos köröket 6, majd 9, majd 13, majd 20, majd 25 mg/kapszula DMSA adaggal is. És csak utána jöhet az ALA, ami már a vér-agy gáton áthaladva kiveteti a higanyt az agyi szöveteimből is.

Tehát most az 1. szakaszban a szervezet általános higanyterheltségének a csökkentése a cél, mielőtt 2. szakaszban elkezdenénk a higanyt az agyból és a belső szervekből az ALA-val eltávolítani.

A kezdőadag ALA-ból 6-12 mg, érzékeny embereknél viszont ez sokkal alacsonyabb, akár csak 3 mg is lehet. Ezt majd meglátjuk. Végső adagja 3 mg/tskg, tehát pl. egy 80 kg-os embernek, amilyen én is vagyok ez 240 mg/dózis, de ezt fokozatosan kell elérni, akár évekbe is telhet. Körök közt (3 kör után, ha nincsenek már tünetek) maximum 50%-os emelést lehet végezni.

Amennyiben már elértem a végső adagot és nincs vele tünetem és jól érezzem magam, akkor az ACC protokoll még további 6 hónapig ajánlja folytatni a kelációt. Agyat is érintő nehézfémterheltség esetén olyan 50 körrel minimum lehet számolni. Elleszek ezzel a folyamattal pár évig, de végig csinálom!
 
Drukkoljatok..
 

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, fitnesz szakember, az Életmódváltás mesterfokon című könyv írója, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja