A pajzsmirigy hormontípus

Olvasási idő: 4-5 perc

Attól függően, hogy kinek milyen a domináns hormontípus beállítottsága, eltérő alkati jellemzői lehetnek. Valamint abban is van különbség, hogy hova hízik jobban.
Optimális esetben a pajzsmirigy típus tipikus testi jelei:

  • a testfelépítés alapvetően vékony, hosszú vékony végtagok, vékony nyak ill. csukló és boka
  • a vállak keskenyek, a derék vékony
  • sokat ehet anélkül, hogy hízna, inkább a súlya sokszor még átlag alatti is

Ha hízik:

  • nehezen hízik, és csak akkor ha a pajzsmirigy kimerült
  • főként csípőre hízik, övszerűen derékra, a végtagok, lábak és karok vékonyak maradnak addig, amíg nem nagyon túlsúlyos

Hízást kiváltó ételek:

  • finomított szénhidrátok (cukor, fehér liszt és az ezekből készült édességek, pékáruk)
  • alkohol
  • koffeintartalmú italok (kávé, fekete, zöld és mate tea, cola félék, energiaitalok)
  • bizonyos gyümölcs, gyümölcslevek
  • méz

Ha egy ilyen típusú ember fogyni szeretne, ezeket az élelmiszereket kerülnie kell, vagy erősen korlátoznia.

Rengeteg manapság a pajzsmirigy problémás ember.
Miért?
Biztosan sokszor hallottátok már a környezetetekben, vagy akár saját magatokon is tapasztaltátok, hogy “de hát én évekig azt ehettem amit akartam, 50 éves koromig is akár olyan voltam mint egy nádszál, nem történt semmi, sose híztam, sőt….aztán egyszer csak 2 hónap alatt valami történt, és felszaladt 10-20-30 kiló…..”

FONTOS: Ez azért is lehet, mert ha az ember évekig olyan élelmiszereket fogyaszt, amelyek folyamatosan stimulálják az adott domináns hormontermelő mirigyét, akkor ezzel arra késztetik egyfolytában, hogy dolgozzon, dolgozzon, dolgozzon.

Ezzel persze szép lassan kialakul egy enyhe túlműködés, melynek az eredménye, hogy valóban gyorsan átmegy rajta minden, gyors anyagcseréje lesz, nem hízik semmitől, sőt.

Igen ám, de egyszer csak az a hormontermelő mirigy, adott esetben pl. a pajzsmirigy, elkezd kifáradni, mert hosszú éveken keresztül folyamatosan túl van dolgoztatva van a sok olyan élelmiszer hatására, ami munkára készteti, ami nem jó neki, majd kialakul az alulműködés, az az nem tudja már megfelelően ellátni a feladatát. És egyszer csak azt mondja, köszönöm szépen, elég volt, tovább nem bírom, nem dolgozom tovább, és csökken a működése.

Persze ez amiatt is van, hogy az éveken keresztül fennálló folyamatos túlstimuláció miatt az egészséges pajzsmirigy működéshez szükséges un. kofaktorok nem állnak kellő mennyiségben és minőségben a rendelkezésre.

Ilyen pl. a jód, a szelén, a D-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin,magnézium, Omega 3, cink.

Vagy az is előfordulhat, hogy beviszi az ember ezeket a kofaktorokat, de az emésztőrendszere nincs abban az állapotban, hogy a szervezet jól tudja hasznosítani őket és sejt szint beépüljenek.

Tehát a képlet így néz ki: túlstimuláció + kofaktor hiány = alulműködés.

Persze ez csak a klasszikus mintázat, emellett még számos más ok is lehet egy pajzsmirigy alulműködés hátterében. De ez a jelenség egy pajzsmirigy dominanciával rendelkező típusnál nagyon gyakori és ezzel teljesen felborul a hormonális egyensúly.

És akkor jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért pont azokat az ételeket kívánjuk, amelyek ingerlően hatnak a domináns hormontermelő mirigyünkre?

Akkor nem hagyatkozhatunk az ösztöneinkre?

Sajnos nem nagyon.

JEGYEZD MEG: Azért kívánjuk pont adott az élelmiszereket, mert azok elfogyasztása kivált a szervezetben a stimulációnak köszönhetően egy energia löketet, egy pillanatnyi örömforrást, egy jó érzést, és ezért azt gondoljuk, hogy akkor ez jó nekünk.
Igen ám, de ez csak pillanatnyi öröm, és közben a háttérben egy újabb löketet adtunk szegény mirigyünknek, hogy dolgozzon, lehetőleg turbóüzemmódban, folyamatosan.
De tudjuk,hogy ezer százalékon égni folyamatosan nem lehet.
 
Egyébként a táplálkozási típusunk szerint egyfelől jól érezhetjük (aki már kellőképpen ismeri a testét, szervezetét), hogy mi az, ami jó nekünk, viszont a hormontípusunk szempontjából pedig pont azokat az élelmiszereket kívánjuk, ami hosszú távon nem tesz jót nekünk.
Érdekes ám ez a hormonok játéka, amit ráadásul még sok egyéb más tényező is befolyásolhat folyamatosan.

Na de ezért nem működnek a sablonok, ezért nem lehet mindenkire ugyanazt ráhúzni.Ne kísérletezz a testeddel, mert nem erre találták ki, hanem arra, hogy egy egész életen át minőségben szolgáljon Téged.

De ezt csak akkor tudja megtenni, ha azt adod neki, amire tényleg szüksége van.

Egy autóba sem mindegy, hogy milyen üzemanyagot tankolsz. Ha benzinesbe dieselt teszel, elromlik, és azonnal megáll.
 
Így van ez a testünkkel is, ha nem azt adod meg neki, amire valójában szüksége van, akkor szintén elromlik.
 
A különbség csak annyi, hogy egy autó azonnal jelez, és azonnal megáll, a szervezetünk és a testünk pedig egy olyan csodálatos gépezet, hogy hosszú éveken át képes tűrni, tűrni, tűrni, de egyszer csak ő is benyújtja a számlát, és akkor meg nem értik az emberek, hogy mi történt.
 
Ne várd ezt meg, mert persze sosem késő, csak nem mindegy honnan kell magunkat visszatornázni.
 

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja