A TÁPLÁLKOZÁSI TÍPUSOK ALKATI JELLEMZŐI
Olvasási idő: 2 perc
Attól függően, hogy ki milyen un. táplálkozási típussal rendelkezik, jellemzőek rá bizonyos alkati és pszichés ismertetőjegyek. A táplálkozási típusok az epigenetikai alkalmazkodás miatt alakultak ki, mert az elődeink a népvándorlás során, miközben benépesítették a Földet, különböző klímazónákban telepedtek le. Az eltérő hőmérsékleti övekben, más-más élelmi források voltak könnyebben elérhetőek.
Emiatt egyoldalúvá vált bizonyos népcsoportok étkezése, mint pl. quechua indiánok, akik majdnem vegetáriánus táplálkozást folytattak, vagy pl. az eszkimók, akik fehérjében és zsírban gazdagabban étkeztek. Emiatt szervezetüknek alkalmazkodni kellett az adott körülményekhez.
Persze ez csak két szélsőségesebb példa volt, de a lényeg, hogy nem vagyunk egyformák az étkezési igényeinkben, mert ezeket az epigenetikai jegyek örököljük is a felmenőinktől.
Ezek olyan tipikus testi ismertető jelek, amelyek a legjellemzőbbek.
Nézzünk meg belőle most kettőt.
1. Szimpatikus “szénhidrát” típus (idegrendszeri szénhidrát típus)
- a vállak keskenyebbek mint a csípő
- hajlamos átlag alatti súlyra
- jól kidolgozott izmok, jó izomtónus, amelynél az izmok igazán tisztán elkülönülnek
- hosszú csontok
- száraz, zsírszegény haj, zsírszegény bőr
- szögletes vagy hosszúkás koponya és arc
- inkább sápadt arc
- feltűnően nagy pupillák és éber tekintet
Ezek az alkati jegyek elsősorban annak köszönhetőek, hogy nálunk a vegetatív idegrendszer szimpatikus ága dominánsabb, ami a szervezetben az ergotrop, azaz energiát igénylő, gyorsító, lebontó funkciókat vezérli.
Ezért a nyugalmi, regenerációs funkciókat vezérlő paraszimpatikus vegetatív idegrendszeri ágat érdemes erősíteniük a táplálkozással, hogy egyensúlyba kerüljenek.
2. Paraszimpatikus “fehérje” típus (idegrendszeri fehérje típus)
- vállak szélesebbek mint a csípő
- hajlamos túlsúlyra, nem tud könnyen lefogyni
- inkább alacsonyabb és szélesebb, mint a szimpatikus típus
- bár erős, nagy izomtömeggel rendelkeznek, de az izmok nem különülnek jól el és rosszabb tónusok van, mint a szimpatikus típusnak
- nagyon kitartó, jó állóképességű
- nedves, zsírosabb bőr, nedves szemek
- kerek koponya és ennek megfelelő arc
- kicsi pupillák
- szívesen eszik húst, zsíros és erős ételeket
- jó vérellátású, rózsás arc
- jobban alszik, ha lefekvés előtt eszik valamit
Ezek az alkati jegyek elsősorban annak köszönhetőek, hogy nálunk a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus ága dominánsabb, ami a szervezetben az trofotrop, azaz energiát raktározó funkciókat vezérli. Náluk az építő, nyugalmi idegi funkciók alapvetően aktívabbak.
Ezért az aktív, gyorsító funkciókat vezérlő szimpatikus vegetatív idegrendszeri ágat érdemes erősíteniük a táplálkozással, hogy egyensúlyba kerüljenek.
És mivel a táplálkozásunk hatással van a szervezetünk egész működésére, ezért nem működnek a sablondiéták. Ha valaki pont az ellenkezőképpen eszik, mint ami számára ideális lenne, például a vegetatív idegrendszeri beállítottsága miatt, az igen veszélyes is lehet, mert fel tudja borítani vele a szervezete belső egyensúlyát.
Ezért nem lehet mindenkire ráhúzni ugyanazt.
Nálunk nyilván ez már “szakmai ártalom”, de ahogy járunk kelünk az utcán, a boltokban, már sokszor kitaláljuk, hogy ki milyen típus, milyen hormon beállítottsággal rendelkezik…..jókat szoktunk mosolyogni, hogy szinte állandóan ekörül forog az agyunk.
Mert egyébként ez egy csoda.
Az egész szervezetünk, testünk maga a két lábon járó csoda. Ezért becsüld meg, és bánj vele úgy, ahogy neki az kijár.
Mert Téged szolgál egész életedben!
Vigyázz rá!!
Persze sohasem késő, csak nem mindegy, hogy mekkora a szervezet által benyújtott számla összege!