A tej és tejtermékek fogyasztása valóban annyira egészséges?
Olvasási idő: 5 perc
A tej- és tejtermék-fogyasztást egyes helyeken a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás egyik alapelemének tekintik és „A tej élet, erő, egészség” szlogennel hirdették sok éven/évtizeden át. Ugyanakkor jelentős mennyiségű kutatás, vizsgálat, és tanulmány született melyben humán egészségügyi kockázataira hívják fel a figyelmet.
Éppen ezért mostani cikkemben áttekintést nyújtok ezen kockázati tényezőkről.
A laktózérzékenység az egyik legismertebb kockázati tényező.
A bontásáért felelős laktáz enzimmel a csecsemők még rendelkeznek, viszont az enzimet kódoló gén az élet során kikapcsolhat.
Laktáz enzim hiányában az elfogyasztott tej laktóz tartalma a bélcsatornában marad, és erős ozmolalitiása, azaz vizet vonzó képessége, miatt a béltartalom a vizet magához vonzza és erőteljes, nagy görcsökkel, szelekkel társuló vizes hasmenés jelentkezik. Ez igen jelentős stressz tényező a szervezet számára és a kialakult állapotot fokozhatja.
A tej és a tejtermékek fogyasztása növeli az IGF-1, azaz inzulinszerű növekedési faktor szintet a szervezetben.
Az IGF-1 bizonyos szintig nagyon szükséges, főleg gyermekkorban, ugyanis szerepet játszik a növekedésben, az izmok fejlődésében és regenerálódásában. Ezen túlmenően kulcsfontosságú a sejtek növekedésében és a sejtek elhalásának megakadályozásában. Lassítja az öregedést és fokozza a csontépítő sejtek aktivitását.
A tehéntejben lévő és az emberi IGF azonosak. A tej 6 – 160ng/ml IGF-et tartalmaz, mely a pasztörizálás hatására sem csökken. Mivel az IGF nagy részét nem emészti meg a szervezet, így az átjut a bélfalon és megemeli az emberi testben az IGF szintet. Aki rendszeresen fogyaszt tejet és tejterméket, annak 10-30%-os IGF emelkedést okozhat.
Összefüggést találtak a magas IGF-1 szint és:
- a méhnyak,
- a petefészek- és a méhrákkal,
- a vastagbél-, a gyomor-, a nyelőcső-, a máj-, a hasnyálmirigy,
- a vese,
- a pajzsmirigy és
- az agyrák kialakulása között.
Emellett az IGF minden mellrák típusra is hatással van.
Mivel a mellszövetben az ösztrogén, melynek fokozott szintje összefüggésben van a mellrák kialakulásával, és az IGF kölcsönösen fokozzák egymás hatását, ezáltal a magas IGF szint a mellrák kialakulásának egyik kockázati tényezője lehet.
A prosztata is hormonérzékeny szerv, így a tejfogyasztás és az emelkedett IGF szint férfiak esetében is kockázati tényező lehet.
A rákos sejtek kontrollálatlan burjánzásához az emelkedett és ingadozó inzulin szint is táptalaja lehet.
Vizsgálatok során kiderült, hogy az alacsony glikémiás indexű tejtermékek, amelyek elvileg nem emelik meg annyira a vércukorszintet, akkora inzulinválaszt váltanak ki, mintha fehér kenyeret fogyasztottak volna. Ezt pedig a tejsavóban lévő inzulinválaszt kiváltó fehérje eredményezi, mely a sejtburjánzás fokozása mellett inzulinrezisztencia és II. típusú cukorbetegség okozója is lehet.
Az egyik legnagyobb arányban megtalálható tejfehérjének, a béta-kazeinnek 2 típusa létezik.
Ezen tényeken túlmenően az agyalapi és a petefészek hormontípusba tartozó embereknek hormonális hízást is okoznak, valamint a stimuláció által kiváltott fokozott hormontermelés által ösztrogéndominancia és az ahhoz társuló kórképek, pajzsmirigy diszfunkció, alulműködés, here működés diszfunkció, termékenységi zavarok kialakulásához is hozzájárulhat.
Mivel jelentős mennyiségű vizsgálat alátámasztja a fentebb leírtakat, javasolt annak mérlegelése, hogy valóban jó e tejet fogyasztani.