A túlsúly lelki háttere 2. rész

Előző írásomban kifejtettem a túlsúly lelki hátterének okait, valamint, hogy milyen családi mintákat hozhatunk az evéssel/étkezéssel kapcsolatban. Most arra térnék ki, hogy melyek azok az érzelmi lenyomatok, amik megjelennek testünk különböző területein.

Azt már tudjuk, hogy a túlsúly kialakulása több tényezős is lehet. Létre jöhet rendszertelen táplálkozási szokásokból,- hibákból, mozgásszegény életmódból, hormonális okokból, pajzsmirigy alulműködésből, anyagcserezavarból, stb.

Túlsúly sok szempontból összefügg önmagunk megélésével.

Például ha fiatal lányként azt tapasztaltad, hogy folyamatosan bántanak a külsőd miatt, ezáltal későbbiekben teherként fogod megélni a nőiességedet. Így kialakult érzelmi blokkok lerakódnak a fizikai testünkben is.

Hasra hízás lelki okai: Szexualitással kapcsolatos problémák, tudat alatt távol szeretnéd tartani magadtól a partneredet. Nem tudod, nem mered közel engedni magadhoz a másikat, mert attól félsz, hogy a személyes teredbe lép és meglátja az igazi Önvalódat. Békétlen vagy önmagaddal és a környezeteddel. Félsz a sérülésektől, hogy megint bántani fognak.

FONTOS: A fel nem dolgozott érzelmeid, bánataid, traumáid által a pocakod növekedéséhez vezethet, ezáltal a személyiséged is sérül.

A hasi elhízás természetesen nemcsak lelki, hanem egészségügyi probléma miatt is kialakulhat. Növeli a szív- és érrendszeri problémák illetve a cukorbetegség kockázatát, valamint hormonális zavarokban is szerepe lehet.

Csípőre, derékra történő hízás lelki okai:

Női szerepekkel nem tudsz megfelelően azonosulni, tudat alatt véded ezt a területet. Sértődöttséggel kapcsolatos érzelmi blokkokat cipelsz, nem azt kapod, amit szeretnél, így elutasítva érzed magad.

Ugyanakkor csalódottságról, szorongásról, a másik nem befogadásával kapcsolatos félelmekről, megfelelési vágyról és szeretethiányról is szólhat.

Előfordulhat, hogy inkább mindent eltűrsz és csöndben maradsz, mint sem, hogy egyedül légy.

Fenékre ill. combra történő hízásnak a lelki okai:
Önérvényesítéssel kapcsolatos félelmeidről szól. Szorongsz és aggódsz a teljesítményeidért. Félsz felvállalni önmagad a saját érdekeidet képviselni, és ez pont azt a gombodat nyomogatja, hogy „ nem vagy elég jó”. Ezek a félelmek az élet bármely területén is megjelenthetnek. Lehet, túl óvatos és visszafogott vagy. Ezek helyett inkább azt érdemes tudatosítani magadban, hogy „ Nem kell semmit tennem, hogy jó legyek, hiszen eleve az vagyok.”

Ahogy az előző részben is írtam, fontos hogy nézz szembe önmagaddal, bátran kérj segítséget, hisz nem vagyunk mindentudók, de mindig van lehetőségünk változtatni és továbbfejlődni. A felgyülemlett energiákat engedd szabadjára és hagyd, hogy működjön az élet és fogadd be a világot olyannak amilyen.

Természetgyógyász, kineziológus