Áteresztő bélszindróma

A szivárgó bél egyre gyakoribb betegség, és sajnos nem csak a szövődményeitől kell tartanunk, hanem attól is, hogy jelentősen rontja az életminőségünket.

Úgy kell elképzelnünk a beleink falát (elsősorban vékonybelet), mint egy sűrű szövésű, rugalmas hálót. Ez egy olyan sejtkapcsoló struktúra, mely a bélfal integritásáért felelős.

Ennek a szorosan illeszkedő sejtstruktúrának az a feladata, hogy az emésztetlen ételrészecskéket a bélrendszeren belül tartsa, mintegy barrier (gát), és ne engedje átjutni a bélfalon át a véráramba.

Ha valamilyen „stressz hatásra” a baktériumflóra egyensúlya felborul, és a szoros sejtkapcsoló struktúra megbomlik, akkor nem tudja ellátni barrier funkcióját kellőképpen és olyan emésztetlen anyagok kerülhetnek a véráramba, melyek gyulladáshoz és számos betegséghez vezethetnek.

 

„Stressz hatások”, kiváltó okok lehetnek:

Étel érzékenységek: pl. Glutén intolerancia,  Kazein – tejtermékek, Cukrok (Fruktóz), Bélrendszeri fertőzések ( parazita, baktérium vagy gomba), Egészséges bélflóra megbomlása, Életmód, Táplálkozás

 

Következmény

Ha megváltozik a mikroflóra összetétele és a bélrendszer barrier funkciója, a szorosan illeszkedő sejtstruktúra szétnyílik, és a bélrendszerből emésztetlen részecskék jutnak át a véráramba. Az immunrendszer nincs hozzászokva, hogy emésztetlen részecskékkel találkozzon a véráramban, idegen anyagnak tekinti és elkezd támadásba lendülni.

Az immunrendszer a bélfalon átjutó emésztetlen ételrészecskék felszíni fehérje molekuláit elkezdi megjelölni, melyek kísértetiesen hasonlíthatnak bizonyos testi szövetek fehérje molekuláihoz. Itt jön képbe az autoimmunitás és az áteresztő bél kapcsolata!

A támadásba lendülő immunrendszer egy idő után nem tud különbséget tenni a megjelölt felszíni fehérjék között (amiket támadnia kell), illetve az azokra kísértetiesen hasonlító szervi szövetek között.

Ha a pajzsmirigy fehérjéje hasonlít nagyon a támadási parancsban megjelölt fehérjéhez, akkor azt fogja támadni. Ekkor alakul ki a Hashimoto vagy Graves-Basedow betegség.

Ha az idegrendszer fehérjéi hasonlítanak a parancsban szereplő fehérjékhez, akkor azokat támadja meg, ez járul hozzá a Sclerosis Multiplex kialakulásához.

Ha a hasnyálmirigy fehérjéi lesznek az áldozat, akkor 1-es típusú cukorbetegség, ha a vékonybél fehérje molekulái, akkor Chron betegség, és még számos betegség kialakulásához vezethet.

Az áteresztő bélszindróma és az autoimmunitás tehát kéz a kézben járnak. Ha valakinek autoimmun betegsége van, akkor biztos lehet benne, hogy egyben béláteresztő szindrómában is szenved.

 

Tehát az áteresztő bél nem játék, hanem egy nagyon komoly betegség, ami számos más egészségügyi problémát is előidézhet. Tehát még egy ok amiért érdemes odafigyelni a táplálkozásra, hogy ezt a csodálatos rendszer sokáig tudja ellátni feladatát. Ugyanis megfelelő étrenddel az áteresztő bél megelőzhető és akár gyógyítható is!

Tudd meg Te is milyen táplálkozási típusba tartozol:

https://bodywakes.hu/bodywakes-tipus-kerdoiv/

Szántai Zsolt

[/vc_column_text][porto_block label=”” name=”banner1″][/vc_column][/vc_row]

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, fitnesz szakember, az Életmódváltás mesterfokon című könyv írója, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja