AUTONÓM IDEGRENDSZER

AUTONÓM IDEGRENDSZER…..az egyik szempont, ami alapján meghatározzuk, hogy ki milyen táplálkozási típusba tartozik.

Legutóbbi posztomban ígértem, hogy írok erről legközelebb.

Mi is ez tulajdonképpen, és mi köze ennek a táplálkozáshoz?
Na nézzük meg mélyebben.

Ismétlésképpen ugye az autonóm idegrendszer az idegrendszerünk azon része, mely nem a tudatos ellenőrzésünk alá tartozik, hanem önállóan, az az autonóm gondoskodik számos terület szabályozásáról.
Az autonóm idegrendszer a belső egyensúly megtartásának egyik legfontosabb rendszere.

2 részből áll, a szimpatikus (aktív) és a paraszimpatikus (passzív) részből. Ezek felelősek bizonyos szervek és rendszerek szabályozásáért, részben egymás ellen hatnak, így gondoskodnak az egyensúly megtartásáról.
Nyilván kíváncsiak vagytok, hogy melyek ezek a bizonyos szervek és rendszerek.

Szimpatikus oldal: bal agyfélteke, pajzsmirigy, szív és vérkeringési rendszer, csontrendszer, szív, prosztata, hólyag
Paraszimpatikus oldal: jobb agyfélteke, tüdő, emésztőrendszer, immunrendszer, garatmandulák, nyirokrendszer, mellmirigy.

Ez a két rendszer akkor tud egymással jól működni, ha mindkét oldal egyformán erős és ezzel ugyanolyan hatást gyakorolnak az egyensúlyra.
Igen ám, de mialatt ők (mármint a Szimpatikus és Paraszimpatikus oldal) megpróbálják az egyensúlyt megtartani, eközben bizony számos hatásnak vannak kitéve.

És akkor el is érkeztünk oda, hogy jön ide a táplálkozás, és mi köze van ennek az idegrendszerhez, hát nem mindegy?? Hát nem.

Ugyanis, a táplálkozás az egyike a legerősebb hatásoknak, amelyek a szimpatikusra és paraszimpatikusra hatnak.
A táplálkozás érezhetően megzavarhatja az egyensúlyt. Miért?
Mert vannak olyan élelmiszerek, amelyek a szimpatikus oldalt ingerlik, és vannak olyanok, amelyek a paraszimpatikust.

Például a fehérje és a kalcium a szimpatikus oldalt ingerlik, mialatt a szénhidrát és a kálium a paraszimpatikus oldal aktivistását növeli.
El tudjátok képzelni, hogy mi történik, ha az egyik oldalt egy egysíkú táplálkozással túlságosan gerjesztjük, erősítjük?
Az ellenőrzőrendszer már nem fogja tudni a feladatait optimálisan ellátni, tehát a rendszer kibillen az egyensúlyból.

MINDEN EGYES ÉTKEZÉS BEFOLYÁSOLJA AZ IDEGRENDSZERÜNK HELYZETÉT.

Viszont ez szuper jó hír, nem igaz? Dehogynem. Miért?
Mert így a táplálkozás lehetőséget ad nekünk arra, hogy célzottan hassunk az autonóm idegrendszerben már fennálló egyensúlytalanságra, és az egyensúlyi helyzetet jelentősen javítsuk.

És hát ki szabályozza azt, hogy mit eszel meg? Nem más, csak is Te. Tehát miért jó tudni, hogy milyen táplálkozási típusba tartozol?
Mert akkor tudni fogod, mit kell enned ahhoz, hogy elősegítsd a szervezetedben a természetes egyensúlyt, mely ugye kihat az életünk minden területére is.

Ugyanis az autonóm idegrendszer egyensúlya döntő szerepet játszik az egészség, a vitalitás és az energia szempontjából, mert az egyik rész túlzott aktivitása mindig az egész testre hat és így megzavarja a különböző területek funkcióit.
Egészség csak akkor lehetséges, ha mindkét oldal egyensúlyban van.

 Csonka Enikő

[/vc_column_text][porto_block label=”” name=”banner1″][/vc_column][/vc_row]

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, okleveles funkcionális táplálkozási tanácsadó, fitness szakember, fitness modell világkupa győztes, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja