Avokádó

Az egészen univerzális avokádó (gyümölcs, zöldség és gyógynövény egyben) az egyik kedvenc zsírforrásom. Citromos krémként gyakran színesíti a reggeli étkezéseim. Nem csupán az ízélménye, jótékony hatásai is vonzóvá teszik az örökzöld, trópusi fán termő avokádót, mely a babérfélék családjába tartozik. Körte alakú, héja zöld, vörösesbarna és feketéslila is lehet. Húsa élénkzöld színű, puha egészen vajszerű. Közepén hatalmas barna mag található, melynek értékes olaját hidegen sajtolják.
Közép-Amerikában honos növény, de trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik.

Értékes zsírforrás, hiszen egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Ezáltal hozzájárul a koleszterinszint és a zsírmáj csökkentéséhez. Jótékony hatással van továbbá szív és érrendszeri megbetegedések esetén, mivel csökkenti a vérben a kis sűrűségű LDL („rossz”) koleszterin szintjét, a szív működéséhez szükséges nagy sűrűségű HDL („jó”) koleszterin szintjét viszont emeli.

Mindemellett az avokádó értékes vitamin és ásványi anyag forrás. Kálium, kálcium és magnézium tartalma miatt segítség lehet az izomgörcsök megszüntetésében.
Továbbá B vitaminjai segítik az agysejtek melatonin termelését, hozzájárulva ezzel a nyugodt alváshoz.
Szintén magas a karotin tartalma, melyből a szervezet A vitamint tud előállítani.

Funkcionálisan szerepet játszik a gyulladáscsökkentésben. Kiváló alternatíva gyulladásos problémákkal küzdők számára.

Nem csupán táplálkozásunk során hasznos, a szépségiparban is előszeretettel használják. E vitamin tartalma miatt a haj és bőrápolás területén, az ekcéma kezelésében is szerepet kap.

Bár rendkívül hasznos tápanyag, mértékkel javasolt, napi egynél több avokádó fogyasztása nem ajánlott.

Az avokádó, mint már említettem, egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, úgynevezett MUFA zsírokat, melyeknek nincs ugyan toxikus hatása, de fogyasztásukat érdemes kordában tartani.
Egy fehérje típus átlagos napi, illetve egy étkezésen belül elfogyasztott összes kcal 30%-a zsír, ebből a MUFA zsírok ideális aránya 30%.
Ez az érték szénhidrát anyagcseretípusúaknál napi, illetve étkezésenkénti 15%, melynek mindössze 10%-át érdemes MUFA zsírokból fedezni. Egyensúlyi típusba tartozóknál pedig az átlag 20% zsírbevitel 22%-a ideálisan egyszeresen telítetlen zsírsavakból álló tápanyag.
Alapvetően tehát az avokádó rendkívül jó hatásait bármilyen típusba is tartozunk élvezhetjük, de „jóból is megárt a sok” címszóval, fontos, hogy ügyeljünk a mértékletességre.
Élénkzöld húsát nyersen érdemes fogyasztani, fokhagymával, citrommal ízesítve kitűnő, de rengeteg elkészítési módja létezik. Tökéletes lehet reggeli étkezésekhez krémként, salátába keverve, de a halakhoz és húsokhoz is remek kiegészítés.
Jótékony hatásai mellett, jól színesítheti étkezésünket, változatosságot visz az asztalunkra.

Nekem nagy kedvencem citromosan, főtt tojással összeturmixolva krémként. Kiválóan feldobja a már megszokott reggeli tojásos étkezéseket.

 

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet