Az antioxidánsokról bővebben

olvasási idő: 3 perc

 

Előző cikkemben a szabad gyökökről és azok káros hatásairól tettem említést. Ígéretemhez híven, ebben a cikkben arról lesz szó hogy mit is tehetünk a szabad gyökök káros hatásainak megelőzéséért.

Ahogyan azt korábban is írtam, az antioxidáns tömören egy olyan anyag, amely megvédi szervezetünket a szabad gyököktől, az oxidáció káros hatásaitól, azaz a reaktív oxigénnel szemben.

Az antioxidáns védelemnek több eleme van, melyekhez különböző módon juthatunk hozzá. Az emberi test részben termel ilyen antioxidánsokat, valamint táplálékkal is magunkhoz vehetjük őket.

Fontos elemei a védelemnek az egyes antioxidáns enzimek melyeket az emberi szervezet képes előállítani ha rendelkezésre állnak a megfelelő előanyagok a szervezeten.

Ilyen enzimek pl. kataláz (KAT), szuperoxid-dizmutáz (SOD), a glutation-S-transzferáz (GST) vagy a glutation peroxidázok (GPx).

Hatásukat úgy fejtik ki, hogy katalizálnak nagyon összetett „gyök-semlegesítő” reakciókat. (1)

A védelem következő részei a különböző vízoldékony (pl. polifenolok, flavonoidok, glutation, C-vitamin) és zsíroldékony (pl. karotinoidok, A-, E-vitamin) antioxidánsok, aminosavak (pl. L-metionin, L-glutation, L-cisztein, L-arginin), mikroelemek (pl. réz, cink, szelén), és további antioxidáns molekulák (pl. Omega-3 zsírsavak, artemisinin, szilimarin, koenzim Q10), melyek a szabadgyök képződés reakcióját megszakítják.(2-5)

Az atioxidáns reakciót a következő példával tudom szemléltetni.

Biztosan többen tapasztaltatok már olyat, hogy egy alma a félbevágás után megbarnult. Ugyanakkor, ha egy magasabb C-vitamin vagy karotinoid tartalmú gyümölccsel vagy zöldséggel egy almát összeturmixolunk, vagy félbevágás után levébe (citromlé) bemártjuk, akkor megakadályozhatjuk a megbarnulást.

Az egyes antioxidánsok hatásukat eltérő módon és mértékben képesek kifejteni. Ezáltal hatásuk is különböző.

A cikksorozat következő részében az egyes antioxidánsokról fogok bővebben írni.

 

Felhasznált irodalom:

  1. The chemistry of reactive oxygen specieses and related free radicals. (L. M. matsuo és mtsai. 2000)
  2. A környezeti ártalmak és a daganatos betegségek megelőzése (A. Tompa, 2003)
  3. Antioxidant and Oxidative Stress: A Mutual Interplay in Age-Related Diseases (L.T. Bee és mtsai. 2018)
  4. Role of Antioxidants and Natural Products in Inflammation (P. Arulselvan · ‎2016)
  5. The Role of Oxidative Stress and Antioxidants in Liver Diseases (L.Sha és mtsai. 2015)

Agrármérnök, Holisztikus és funkcionális táplálkozás tanácsadó, Egészségmentor