Az endometriózis hátterében 3. rész

Az előző 2 részben kifejtettem, milyen összefüggéseken keresztül állhat az egyre több nőt érintő, a méhnyálkahártya kóros burjánzásával járó endometriózis hátterében az ösztrogéndominancia illetve a rossz omega3 és omega6 arány.

Mai cikkemben arról fogok írni nektek, amiről talán a legkevesebb szó esik. Ez pedig az endometriózis mögött álló esetleges génmutáció, az úgynevezett MTHFR mutáció, ami több irányból is jelen lehet az endometriózisos megbetegedések hátterében.

A szervezetünkben működik egy nagyon fontos funkció, amit metilációnak nevezünk. Ez valójában a DNS hibáinak folyamatos korrigálása. Ideális egyensúlya nélkülözhetetlen a hosszan tartó egészség szempontjából. A túl, illetve az alul metiláltság egyaránt okozhatnak problémákat.

Ahhoz pedig, hogy a metilációs ciklusunk optimálisan tudjon működni szükségünk van bizonyos kofaktorokra, mint például a vas, cink, B12-, B6- vitaminok vagy a folát.

Amennyiben ezek nem kerülnek megfelelő formában és mennyiségben bevitelre, vagy nem tudnak hatékonyan felszívódni az emésztőrendszerben, akkor kialakul az alul metiláltság.

Ez gyakran történik meg például a folát hiánya miatt. Ugyanis a szintetikus folsavat (amit folát pótlásként próbálunk használni) a bélfal sejtjei veszik fel és alakítják át aktív folát formává, az úgynevezett metilén-tetrahidrofolát reduktáz enzim (MTHFR) segítségével.

Ami viszont érdekes, hogy a lakosság nagy részénél az MTHFR hiányzik, vagy károsodott, ami folát hiányhoz vezet és emiatt pedig romlik a metiláció.

Miért érdekes ez?

A homocisztein egy, olyan aminosav, ami metioninból keletkezik a szervezetünkben, majd normál esetben tovább bomlik. A lebontásához viszont szükség van egyrészt folátra, B6- illetve B12 vitaminokra. Másrészt szükséges magának a metilációs egyensúlynak az optimális állapota is. Ha ez sejten belül nem működik, akkor a homocisztein nem tud tovább bomlani. Ami MTHFR mutáció esetén gyakori.

Amennyiben felszaporodik a homocisztein szint a szervezetünkben az gyulladást generál. És mint tudjuk az endometriózis hátterében mindig ott áll egy erős gyulladás is, mint kiváltó ok.

Tehát az MTHFR mutáció hatására, folát hiányt alakul ki és romlik a metiláció hatékonysága, ami miatt nő a homocisztein szint, és gyulladás jön létre szervezeten belül. Ez pedig több tényező együtt állásával (pl: ösztrogéndominancia) endometriózishoz vezethet.

Mindemellett az MTHFR mutáció és az alul metiláltság következményeképp csökken a szervezetben a glutation előállítása. A glutation egy nagyon fontos antioxidáns, ami glutaminsav, cisztein és glicin aminosavakból áll.

Amennyiben ez nincs jelen kellő mennyiségben a szervezetünkben, a különböző méregtelenítési folyamatok, mint például az úgynevezett xenoösztrogének eltávolítása a szervezetünkből, nem tudnak optimálisan zajlani.

A xenoösztrogének, olyan külső ösztrogén források, amik nem növényeken (azok a fitoösztrogének) keresztül kerülnek be a szervezetünkbe, hanem különböző kémiai anyagok, kemikáliák, vegyszerek, kozmetikumok által. Ezek növelik az ösztrogén szintet, és ösztrogéndominanciát okoznak.

Főképp, hogyha nem tudnak megfelelően távozni a szervezetünkből.

Például az MTHFR mutáció következtében jelentkező glutation hiány miatt.

Így a gyulladás szint növelésén kívül, az ösztrogéndominanciát is erősíti ez a génmutáció.

És, hogy mit lehet tenni?

A génmutáció alapvetően öröklött, de sok esetben az életmód tényezők is hozzájárulnak az MTHFR enzim csökkent működéséhez. Az alap tehát itt is a kiegyensúlyozott, egészséges életmód, beleértve a megfelelő pihenést, testmozgást, a stresszkezelést és természetesen a számunkra optimális táplálkozást.

Továbbá érdemes kerülni a folsavat tartalmazó étrendkiegészítőket, és szükség esetén természetes folát formában pótolni a folátot.

Emellett a glutation pótlás szintén segítség lehet a szervezetünkben működő természetes egyensúly helyre állításához.

Mindez persze minden esetben személyre szabott megközelítést igényel, az egyén és a céljai, problémakörei szempontjából is.

 

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet