Az evés, mint szenvedélybetegség II. rész

Legutóbbi posztomban arról írtam nektek, hogyan válunk függővé az étkezéstől, és milyen különböző hormonális folyamatok állnak a háttérben. A fókuszban a dopamin volt.

Ezen a héten azt szeretném kifejteni, hogyan befolyásolja a hormontípusunk a kívánós reakcióinkat és milyen hormonális játékok állnak amögött, hogy sokszor éppen olyan dolgokat kívánunk meg, melyeket nagyon nem kéne.

Ahhoz, hogy ezt megértsük fontos tudnunk, hogy a női szervezetben van négy olyan hormontermelő mirigy, ami bizonyos ételek elfogyasztása után aktívabban kezd működni. Ilyenek a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy, a mellékvese és a petefészek. Férfiaknál értelemszerűen a petefészek nem játszik, így náluk csak az előbb említettekből a maradék három hormontermelő mirigyről beszélünk.

Ezek közül mindenkinek van egy, de van, akinek kettő is, ami dominánsan működik és már alapból aktívabb.

A csavar pedig abban van, hogyha én nem tudom melyik a domináns és rendszeresen vagy nagy mennyiségben fogyasztom azokat az ételeket, amik az adott mirigyet stimulálják, az egy folyamatos teher a szervezetemnek, ami egy idő után egészségügyi kihívásokat, hormonális egyensúlytalanságokat és hízást fog okozni.

A rossz hír pedig, hogy ezek az ételek azok, amelyek leginkább hízlalnak is minket, viszont gyakran éppen ezeket kívánjuk. Hiszen szinte doppingként hatnak az adott mirigyre, feldobnak, ami jó érzéssel tölt el minket és még többet kívánunk belőlük.

Kiváltképp akkor igaz ez, amikor lelki/mentális vagy akár fizikai stressz ér bennünket. Ilyenkor az energiaszintünk és a rezgésszintünk is zuhanni kezd. Ekkor van szükségünk egy kis plusz löketre.

Tudod: „Ki vagy ha éhes vagy? Dobj be egy snickerst!” 😀

De viccet félretéve, ilyenkor tényleg azokat az ételeket fogjuk kívánni, amik a leginkább felpörgetnek minket egy hormonlökettel.

Ezek pedig pont azok az élelmiszerek, amik a domináns hormontermelő mirigyünket stimulálják ugyebár.

Így alakul ki az, hogy amit a leginkább kéne kerülnünk, azt fogjuk a legjobban kívánni.

Érdemes átgondolnunk tehát azt, hogy amit kívánsz azt meg kell enni, mert az biztosan jót tesz neked. Sajnos ez nem minden esetben igaz, így érdemes tudatosan odafigyelni arra, hogy ne a kívánós reakcióink vezessenek minket. Hanem maradjunk csak mi az irányító pozícióban és válasszuk meg tudatosan, mit eszünk.

Egy húzósabb időszakban a leghasznosabb, ha a típusunknak minden szempontból megfelelő ételek fogyasztjuk, a számunkra ideális arányban. Ez fog valójában feltölteni, miközben nemhogy csökkenti, de emeli is a sejtszintű vitalitásunkat is, ami által kitartóbbak és ellenállóbbak leszünk a mindennapi stresszhelyzetekkel szemben is.

Egy nehéz nap után, ha fáradt, stresszes vagy, ahelyett, hogy a következő sarki közértben bevásárolnál mindenféle nasiból, amit éppen kívánsz, egyél egy a szervezetednek ideális, kiadós ételt és pihenj egy nagyot, lazíts!

Ezzel tudsz a legtöbbet tenni ilyenkor magadért!  

Szeretettel:

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor
Funkcionális táplálkozási tanácsadó  

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet