Az ösztrogén dominancia a férfiakat is sújthatja!

Sok férfi panaszkodik fejtetői kopaszodásról, prosztata megnagyobbodás vagy gyulladás okozta vizelési problémákról, potencia zavarokról és erős hasi elhízásról.

Vajon mi okozhatja ezeket a tüneteket?

Mivel az életben semmi sem történik véletlenül, mint ahogy egy betegség kialakulása sem, ezért ezeket a tüneteket is vissza lehet vezetni az azt kiváltó okokra.

Ha a férfi szervezetében megemelkedik az ösztrogén hormon szintje (női nemi hormon, ami a férfi szervezetben is jelen van, csak kisebb mértékben), úgynevezett ösztrogén dominancia alakul ki, akkor a tesztoszteron hormon (férfi nemi hormon) átalakul dihidro-tesztoszteronná (DHT).

A dihidro-tesztoszteron (DHT) egy androgén hormon (szteroid hím nemi hormon), amely elsősorban a prosztatában szintetizálódik, egy ún. 5 alpha reduktáz enzim hatására. Ez az enzim pedig akkor aktivizálódik, ha a férfi szervezetében ösztrogén dominancia alakul ki!

A DHT-val az a baj, hogy 3-szor erősebb affinitása van az androgén receptorok felé, mint a tesztoszteronnak és kb. 15-20-szor nagyobb affinitása a mellékvese által termelt egyéb androgén hormonokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy ennyivel erőszakosabban képes kapcsolódni azokhoz a hormon receptorokhoz, amelyek amúgy a tesztoszteronnak lennének fenntartva a sejtekben.

Ha az ösztrogén dominancia hatására  a tesztoszteron rossz bontása miatt a DHT szint megemelkedik, akkor az fejtetői kopaszodást, prosztata megnagyobbodást, prosztata rákot tud okozni, mellette libidó csökkenést, a sperma minőségi-mennyiségi romlását és elhízást is.

Az ideális TTE (tesztoszteron) DHT (dihidro-tesztoszteron) arány a férfi szervezetben 20:1-hez. Ez labor eredménnyel ellenőrizhető.

Tehát a probléma fő okozója az ösztrogén dominancia. Valójában kétféle módon is létrejöhet ösztrogén dominancia. Túl sok ösztrogén jut a szervezetbe, és/vagy az ösztrogén hatást ellensúlyozó progeszteron hormon szintje csökken le, ezzel ún. relatív ösztrogén dominanciát kialakítva.

De mitől emelkedik meg az ösztrogén szint a férfiakban?

Ennek több kiváltó oka is lehet:

  1. Stressz

Stressz hatására a mellékvese szteroid hormonokat kezd termelni, mint pl. a kortizol. A kortizol szterán vázas hormon és progeszteronból készíti a test. Tehát a valakit túl sok stressz ér, akkor a progeszteron elhasználódik a kortizol előállításához és emiatt a szervezet progeszteron szintje lecsökken és így alakul ki relatív ösztrogén dominancia.

 

  1. Helytelen táplálkozás

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek direktben stimulálják a mellékvese működését és így több kortizol termelésre serkentik, ami megint a progeszteron elhasználódását okozza. Illetve vannak olyan élelmiszerek, amelyek sok fitoösztrogént (szója) tartalmaznak, ami miatt megemelkedik a szervezet ösztrogén szintje.

 

  1. Vegyi hatás

Vannak olyan kozmetikai készítmények, amelyek xeno-ösztrogéneket tartalmaznak, amelyek a bőrön keresztül bekerülnek a véráramba és szintén megemelik a szervezet ösztrogén szintjét.

 

  1. Idősödés

A kor előre haladtával a férfiak szervezetében eleve csökken a progeszteron és ezáltal a tesztoszteron hormon termelése is.

 

Ha fent leírt okok egyszerre érik a férfi szervezetet, akkor szokott a probléma a legkönnyebben kialakulni.

Tehát a folyamat így néz ki:

Progeszteron szint csökkenés és/vagy túlzott ösztrogén hatás -> ösztrogén dominancia kialakulása -> 5 alpha reduktáz enzim aktivizálódása -> tesztoszteron DHT-vá történő alakulása -> fent leírt egészségügyi tünetek

Tehát a megoldás a férfiak esetében is az életmódváltásban van, amit a stressz csökkentését és kezelését, a táplálkozásra való odafigyelést, valamint a progeszteron természetes pótlását jelenti.

A témában különösen érintettek a mellékvese hormontípusba tartozó férfiak, hiszen nekik a genetikájukból fakadóan is hajlamosabb a mellékveséjük a túlműködésre és ezáltal több progeszteron elhasználásra. Nem véletlenül van a testi jellemzőjükben hajlam a kopaszodásra és a hasi hízásra.

 

Tudd meg Te is milyen típusba tartozol és válts életmódot időben!

https://bodywakes.hu/bodywakes-tipus-kerdoiv/

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

BodyWakes alapító, egészségmentor, táplálkozási szakértő, fitnesz szakember, az Életmódváltás mesterfokon című könyv írója, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja