Bio élelmiszerek

Egyre nagyobb teret nyernek napjainkban a bio élelmiszerek, egyre több üzlet polcain találkozhatunk velük és egyre többen döntünk is mellettük.

De vajon mitől lesz valami bio? És a bio minden esetben jobb választás? Ezekre a kérdésekre keresem a választ mai posztomban.

Általában azt gondoljuk bionak, azok az élelmiszerek számítanak, melyeket vegyszermentesen termesztettek. Ez részben igaz, de a történet nem ennyire egyszerű.

A valódi bio/öko termék teljesen ellenőrzött körülmények között termesztett és semmilyen szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A kórokozókkal szemben természetes, engedélyezett szerekkel lépnek fel, melyek nem szívódnak fel a növényekben, a tápanyag utánpótlás pedig szintén csak szerves eredetű lehet.

Attól viszont, hogy nem kezelik vegyszerrel még nem lesz egy termék bio. Más kritériumok is vannak. Igazi bio termék csak az lehet, amit az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítanak elő, tehát utólagos vizsgálatokkal nem nyilvánítható egy termék sem bionak. Egy ilyen gazdaságnál nem csak a termesztéshez felhasznált anyagok tisztasága fontos, de maga a termőföld is, aminél kitétel, hogy már legalább 3 éve nem kezelték vegyszerrel.
A késztermékek továbbá semmilyen hozzáadott mesterséges adalékanyagot sem tartalmazhatnak.

Az ökológiai gazdaságok különböző objektív ellenőrzési láncok felügyelete alatt végzik a folyamatokat, melyek a termőföldtől egészen a bolt polcaiig kísérik a termékek útját.

Tehát a nagyi kukacos cseresznyéje, ami idén nem lett permetezve még nem számít automatikusan bionak. 😀

Az viszont fontos, hogy ahogy a nagyi kertjében, úgy a bio gazdálkodásban sem a nagy terméshozam a cél, sokkal inkább a magas tápáérték elérése és a termőföld tápanyagainak visszapótlása. Ennek köszönhetően biotermékek általában magasabb vitamin és ásványianyag tartalommal rendelkeznek.

Mikor lehetünk biztosak abban, hogy amit vásárolunk az a szigorú kritériumoknak megfelelő bio vagy másnéven öko termék?

  1. Az adott termék megnevezése előtt mindig szerepel a bio vagy az öko szó
  2. Szerepel rajta az „ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó” kitétel
  3. A csomagoláson továbbá fel van tüntetve az ellenőrző szervezet neve, kódszáma esetleg a logója is

Vannak, olyan késztermékek is, melyek nem 100%-ban biok, ezek esetében általában csillaggal jelölik az ellenőrzött alkotórészeket, a többi alkotónál pedig a csillag nem szerepel.

Ha már kész termékek akkor pedig itt is fontos, hogy attól, hogy valami bio összetevőket tartalmaz még nem lesz automatikusan jó is számunkra.

Hiába öko egy keksz, hogyha cukros stb… Itt is, mint minden esetben igaz az, hogy az a termék lesz jó számodra, ami minden összetevőjében megfelelő. Tehát érdemes törekedni arra, hogy a lehető legmagasabb tápértékkel rendelkező bio vagy öko tartásból/termesztésből származó élelmiszereket fogyasszunk, mint nulladik lépés. De ezen túlmenően vegyük figyelembe táplálkozási és hormontípusunkat, egyéni érzékenységeinket, illetve fennálló egészségügyi kihívás esetén az annak megfelelő funkcionális táplálkozási protokollt is alkalmazzuk.

Mindennek fényében természetesen mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hódol-e a bio dolgoknak vagy marad a klasszikus termékeknél.

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Funkcionális táplálkozási tanácsadó

BodyWakes egészségmentor, funkcionális táplálkozási tanácsadó, mediball és jógaoktató, a BodyWakes Életmód Akadémia alapító tagja, Life Coach, BodyWakes Nagykövet