A stressz hatása a női ciklusra

A stressz hatása a női ciklusra

Manapság rohanó világunkban az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nyugodtak maradjunk. Egyre több és több inger ér minket, melyekre különböző módokon reagálunk, de általánosságban elmondható, hogy stresszelünk a reggel az indulásnál, aztán munkába menet a közlekedésben, majd a munkahelyen és végül otthon is. Mindennek pedig egész szervezetünkre nézve negatív hatásai vannak, felborítja természetes egyensúlyunkat és különböző egészségügyi kihívásokhoz vezet.

Nem kivétel ez alól a női ciklus felborulása sem. Hiszen folyamatosan tapasztaljuk, hogy egyre növekszik a női nemi problémák száma.

Még mielőtt mélyebben belemennénk a női ciklus működésébe és a stressz erre való hatásaira, nézzük meg mi is valójában a „stressz”.

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről.

Ez hosszútávon jelent veszélyt. Mert ilyenkor a szervezet logikusan priorizál és elsődleges feladatának tekinti a veszély elhárítását, a stressz legyőzését. Minden más például a szaporodás is csak másodlagossá válik.

Ezt a kortizol nevű anti-stresszhormon segítségével teszi, melynek feladata egyrészt, hogy minden mozdítható energiaforrást aktiváljon, hogy azt a lehető leggyorsabban felhasználhassuk, így okozhat például inzulinrezisztenciát, de ez egy másik cikk témája.

Továbbá a kevésbé lényeges aktivitásokat, mint pl az immunrendszer működése vagy a nemi működés csökkenti.

A női szervezetben ilyenkor nő a prolaktin szint, aminek normál esetben a szoptatás során van nagy szerepe. Elsődleges feladata, hogy szülés után megindítsa a tejelválasztást. Ekkor viszont más is történik. Mivel a szervezet tudja, hogy ez az időszak nem alkalmas még egy baba érkezésére, ezért a megnövekedett prolaktin szint meggátolja a tüszőérés-tüszőrepedést, hogy ne jöhessen létre újabb fogamzás a szoptatás idején.

A tartós stressznél ugyanez a helyzet, a szervezet tudja, hogy nem alkalmas az időpont a várandóssághoz, ezért a prolaktin szint növelésével blokkolja a tüszőérés, tüszőrepedés folyamatát.

És, hogy miért jelent ez problémát?

Több cikkben is kifejtettük már, hogyan is működik a női ciklus, de nézzük át mégegyszer.

A ciklus első felében felépül a méhben méhnyálkahártya és a petefészekben megérik a tüsző. Ilyenkor a női szervezetben az ösztrogén nevű hormon van túlsúlyban, ő a nagy „építő”, ami elsősorban a sejtburjánzásért felelős. Neki köszönhetjük például az elsődleges női jegyek kialakulását, mint a mell növekedése. Emellett pedig számos más fontos szerepe is van szervezetünkben.

A ciklus közepén megtörténik a tüszőrepedés, azaz az ovuláció. Ilyenkor a megrepedt tüsző helyén létrejön a sárgatest, amely megkezdi a progeszteron termelést.

A progeszteron másik fontos hormonunk, mely a méhnyálkahártya minőségi átalakításáért felel. Alapvetően fontos megfelelő mennyiségű jelenléte ahhoz, hogy a várandósság létrejöhessen. De ezen túlmenően a progeszteron is rendelkezik számos más funkcióval a szervezetünkben.

A két fent említett hormon egyensúlya a női egészség alapját jelenti. Ha ez megborul, és az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronnal szemben, a túlzott ösztrogén felhalmozódás, vagy esetleg az elégtelen progeszteron termelődés miatt, akkor ösztrogén dominanciáról beszélünk, ami a női nemi problémák (miómák, ciszták, endometriózis, meddőség) alapját képezi.

Az imént említett esetben, stressz hatására a tüszőrepedés nem történik meg. Ennek hatására pedig nem elegendő a progeszteron termelése. Ennek az állapotnak a tartós fennállása pedig egyenes út az ösztrogéndominanciához, ami pedig borítja a női egészségünket.

Persze mindennek mély lelki oldalai vannak, és bár a táplálkozással is sokat tehetünk az egyensúly megőrzéséért és visszaállításáért, de az elsődleges dolog ebben az esetben a lelki-mentális tényezők feltárása és megoldása. A stresszkezelés elsajátítása, a különböző ingerekre adott reakcióink megválasztása.

Azt javaslom találjuk meg a teljes egyensúlyt fizikális, mentális és lelki oldalon is és erősítsük magunkat minden síkon.

Szeretettel:

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Funkcionális táplálkozási referens

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.