A zsírsavak királynője: Omega3 – 1. rész

A zsírsavak királynője: Omega3 – 1. rész

Kolléganőm (Kiss Vivien) múlt heti cikkének záró gondolati fonalát felvéve mai és jövő heti posztom témájának az esszenciális zsírsavakat választottam, élen az omega3 halolajjal.

Azzal valószínűleg senki számára nem mondok újat, hogy szervezetünk legfőbb építő elemei a zsírsavak, azonban nagyon nem mindegy, hogy táplálkozásunkkal milyen formában juttatjuk be őket szervezetünkbe. Léteznek ugyanis„jó és rossz zsírok”, melyeknek az aránya kiemelkedően fontos egészségünk és a betegségekkel szembeni ellenálló képességünk tekintetében.

A zsírsavak egy speciális formája az ún. esszenciális zsírsavak, melyeket szervezetünk képtelen előállítani, így vagy táplálékkal, vagy étrend-kiegészítő formájában kell őket bejuttatni. Táplálkozásunkban 3-féle zsírsavat különböztetünk meg:

1. telített zsírsavak (állati eredetű zsírok, és a vörös húsok tartalmazzák)
2. egyszeresen telítetlen zsírok (ilyen pl. az olívaolaj)
3. többszörösen telítetlen zsírok (olajos halban, növényi eredetű olajokban található)

Ez utóbbi zsírokat két csoportba oszthatjuk: Omega-3 és Omega-6 zsírsavak, melyeket alapvető zsírsavaknak is nevezik – nem véletlenül, hiszen feltétlenül szükség van rájuk az egészséges élethez, máskülönben a szervezet nem tud hatékonyan működni és a test rejtett gyulladásokkal fog reagálni. Igen ám, de nagyon nem mindegy, hogy az omega3 és omega6 zsírsavak milyen arányban szerepelnek étrendünkben. A hosszú láncú Omega-3 két nagyon fontos összetevője – az EPA és DHA – hatására gyulladást csökkentő, hormonszerű anyagok termelődnek a szervezetünk minden sejtjében, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztása nyomán gyulladást fokozó hatásúak. A gyulladás akut problémák közé tartozik és minden további egészségügyi kihívás előfutára, ami még azután is a szervezetünkben tombol, hogy a fertőzés már elmúlt.

Milyen egészségügyi kihívásokra gondolok pontosan?

 • Allergia
 • Asztma
 • Depresszió
 • Alzheimer kór
 • Viselkedési problémák, figyelem zavar
 • Szív és érrendszeri megbetegedések, keringési problémák
 • Koleszterin és triglicerid problémák
 • Ízületi problémák
 • Immunrendszerrel kapcsolatos megbetegedések
 • Ekcéma, pikkelysömör
 • Cukorbetegség
 • Látás romlás
 • Bőr problémák, bőr szárazság
 • Gyomor és bélpanaszok
 • Sebek lassú gyógyulása
 • Visszamaradott növekedés
 • Koncentrációs zavarok

Az emberi szervezet genetikailag 1:4 arányhoz közeli omega-3/6 zsírsavarányra van “tervezve”. Őseink zsírsavaránya 1:1-hez közeli volt, ahogy a ma élő nagyon egészséges népcsoportok tagjaié is. Sajnos ez az arány az Európai országokban, így hazánkban is nagyon rossz, 20-szoros, 30-szoros, extrém esetekben akár 100-szoros értéket is mutathat. Ez azt jelenti, hogy 20 –szorosan, 100 –szorosan több Omega 6 jut a szervezetbe, mint Omega–3. Ez többnyire abból fakad, hogy a növényi olajok és takarmányozott állatok zsírjának túlfogyasztása miatt az arány jelentősen eltolódik az omega-6 felé. Az arány helyreállításához a legjobb megoldás, ha jelentősen csökkentjük az omega-6-dús élelmiszerek fogyasztását; sütéshez zsiradék gyanánt kókuszzsírt használunk (melynek Omega-6 tartalma csupán 1-2%), hetente többször fogyasztunk csukamáj olajat, tőkehalmáj krémet és tengeri herkentyűket. Sajnos a magyar halakban nincs  Omega-3 zsírsav, kivéve a behonosított növényevő halat, a busát, ami kiváló Omega3 zsírsav forrás, azonban ha valaki nem akar vele bajlódni, akkor egyszerűbb EPA és DHA tartalmú, tiszta étrend-kiegészítők formájában bevinni a szükséges mennyiséget.

Na de ha már a pótlás lehetőségeinél járunk, joggal merül fel a kérdés, hogy a vegetáriánusok, akik ugye halat és ezáltal halolajat sem fogyasztanak, hogyan, miből vigyék be a szükséges mennyiséget? A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás a növényi olaj (pl. lenmagolaj) fogyasztása lenne, de csak lenne, ugyanis a növényi olajok és halolajok hatásmechanizmusa nagyban eltér egymástól és nem is helyettesítik egymást!  Sajnos az omega-3 tartalmú növényi olajak (az algaolaj kivételével) nem megfelelőek, mert azokban nem EPA és DHA, hanem alfa-linolénsav (ALA – egy többszörösen telítetlen zsírsavfajta) van omega-3 gyanánt, amit azonban az emberi szervezet nem, vagy csak minimális mértékben képes az emésztés során (egy Delta-5-deszaturáz enzim közrehatása révén) hasznos EPA és DHA zsírsavakká átalakítani. Ezen kívül van még egy további negatív hatása az ALA-nak: csökkenti egy dihomo-gamma-linolénsav nevű, szintén gyulladáscsökkentő hatású, hasznos zsírsav termelődését a szervezetünkben (ami idősebb korban még inkább fokozódik). Ugyanezt a hatást váltja ki az omega6 zsírsavak fogyasztása is, ezért különösen fontos, hogy ne növényi omega-3 források fogyasztásával kompenzáljuk a magas omega-6 zsírsav-fogyasztásunkat, mert mindkettő visszaveti szervezetünkben ennek a fontos gyulladáscsökkentő hatású zsírsavnak a szintjét!

Ok-ok, most már tudjuk mennyire fontos a rendszeres, jó minőségű omega3 bevitele szervezetünkbe, de milyen tünetek utalnak az omega3 hiányra? A válasz a következő:

Agy és idegrendszer:
Agresszivitás,  erőszakos viselkedés, depresszió, idegi feszültség, nyugtalanság, figyelemhiányos hyperaktivitás, intelligencia-szint csökkenés, Alzheimer-kór, szenilitás, tanulási problémák, tinnitus (zajok a fülben), migrénes fejfájás

Haj és bőr:
Hajhullás, kopaszodás, hajritkulás, ekcéma, bőrhámlás, bőrrepedezés, bőr-szárazság, dermatitisz, lupus, pikkelysömör, szőrtüsző gyulladás.

Szem:
Sárgatest pusztulása  a szemben, szem belsejében túlnyomás, látásélesség romlás, látóideg pusztulás.

Csont és ízületek:
Csontritkulás, ízületi gyulladások, reumatikus ízületi, sokízületi gyulladások

Belső szervek, és keringés:
Mindenfajta gyulladás (bél, izom, érfal), érzékeny belek szindróma, vérkeringés gyengesége, vérrögképződés, magas vérnyomás, vesebetegség.

Egyéb:
Immunrendszer betegségei, női panaszok (hőhullám, hüvelyfal szárazság, menstruációs görcsök, fejfájások), elhízás, étvágy-szabályozatlanság, asztma, Chron betegség, cukorbetegség, fázékonyság, fagyás, hideg kezek-és lábak, a rákbetegség minden fajtája.

Természetesen a felsorolás közel sem teljes, azonban arra épp elegendő, hogy lássuk, mennyire fontos szerepet tölt be szervezetünk optimális működésében. A jövő heti 2. részben mélyebb kitekintést teszünk, hogyan is függ össze az omega3 zsírsav szükséglet az allergiával, a demenciával (elbutulással), az agyműködési zavarokkal, a hiperaktivitással, hölgyek esetén a fájdalmas menstruációval, bőrünk állapotával, szemünk épségével, a sportteljesítmények fokozásával, és persze az örök témával: a túlsúllyal.

Szeretettel:

Felföldi Melinda
BodyWakes egészségmentor
Gasztronómiai tanácsadó

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.