Agávé szirup – Az álruhába bújtatott fruktózbomba

Agávé szirup – Az álruhába bújtatott fruktózbomba

Manapság alternatív édesítőszerek garmadájával találkozhatunk a különböző bevásárlóközpontok, vagy akár bioboltok polcain. Mivel valósággal függünk az édes ízektől a gyártók igyekeznek kiszolgálni a kevésbé tudatos vásárlók számára előállított finomított mérgek mellett az egészségtudatos vásárlók édesség utáni igényeit is.
Sokszor mindez azonban nagyon megtévesztő és különböző élelmiszereket veszünk meg és fogyasztunk „egészséges” vagy épp „bio” címszó alatt, amik, egy hajszállal sem jobbak a cukornál, ráadásként viszont jó sokba kerülnek.

Ennek kiváló iskola példája az agávé szirup.

De mit is takar valójában ez a „nagyon természetesnek” hangzó elnevezés?

Az agávé egy ténylegesen létező növény, mely a spárgafélék családjába tartozik, legtöbb faja Mexikóban és az USA-ban honos. Lándzsás, élükön szúrós leveleinek töve és szára is ehető, szénhidrátban igen gazdag.

Érdekesség, hogy használják alkoholos italok erjesztésénél. Az úgynevezett kék agávéból készül például a tequila is.

Emellett számos egyéb érdekes felhasználási területe is van, az állati takarmánytól kezdve a fogamzásgátló tabletták gyártásáig (bizonyos benne található vegyületekből félszintetikus úton kortikoszteroid – mellékvesekéreg hormonokat állítanak elő, melyeket fogamzásátló tablettákhoz
használnak fel).

És hogy, hogyan lesz ebből a növényből úgynevezett agávé szirup?
A benne található keményítőt (ami hasonló a rizsben és kukoricában található keményítőhöz) különböző vegyi folyamatokon keresztül tisztítják, finomítják és gyakorlatilag egy tömény fruktóz oldatot nyernek belőle.

A túlzott fruktóz fogyasztásról már többször is írtunk, de csak néhány azon egészségügyi kihívások közül, melyekhez a túlzott fruktóz bevitel hozzájárul: inzulin rezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, metabolikus szindróma, elhízás, magas vérnyomás, szív és érrendszeri megbetegedések, köszvény, áteresztő (lyukas) bél szindróma…

Fontos ugyanakkor, hogy a gyümölcsben található fruktóz nem összekeverendő az iparilag előállított, mindenféle kezelésen átesett tömény fruktózzal!

Természetesen a gyümölcsöket is mértékkel érdemes fogyasztani! De!

Míg a gyümölcsökben megtalálhatóak különböző vitaminok, ásványi anyagok és rostok, melyek hozzájárulnak a jóllakottság érzésünkhöz, addig pl: az agávé szirupnak hasznosítható tápanyag értéke nincs, így az agyunk sem kapja meg az információt, hogy ideje lenne befejezni az étkezést mert nem kis mennyiségű fruktózt betoltunk már…

Így ismét úgy járunk, akár csak a finomított cukorral, hogy nulla haszonnal viszünk be sok a szervezetünk számára terhet, sőt nagy mennyiségben mérget, jelentő anyagot, amiért a szervezet egy idő után bizony benyújtja a számlát.

A szomorú pedig az, hogy míg a cukor fogyasztásnál legalább tisztában vagyunk vele, hogy kárt okozunk, addig az agávé szirupnál sokszor azt hisszük jót teszünk vele, és még rá is fizetünk…

Éppen ezért a számunkra teljesen ismeretlen, jól csengő élelmiszereket érdemes körbejárni, mielőtt még beiktatjuk étrendünkbe, hiszen az egészségtudatosság a szó-szoros értelmében magában foglalja, hogy tudomásom van arról, hogy mivel teszek jót az egészségemnek.

Kiss Vivien
BodyWakes Egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.