Allergia, Intolerancia II. – Fókuszban a bőr

Allergia, Intolerancia II. – Fókuszban a bőr

Mai cikkemben folytatom tovább a múlt héten elkezdett témát, méghozzá testünk legnagyobb tömegű szervére: a bőrre koncentrálva, mely a felnőtt ember testsúlyának 1/6-át teszi ki. Funkcióit tekintve védelmi, méregtelenítő és hőszabályozó folyamatokat lát el. Bőrünk az, amely a külső környezetben lévő részecskékkel elsőként találkozik, ugyanakkor szervezetünk belső állapotáról is tökéletes visszajelzést szolgáltat.

Manapság az emberek igen nagy hányada szenved valamilyen bőrbetegségben, ami nem is csoda, hiszen mintegy 300 ezer féle különböző vegyi anyag vesz minket körül, melyek többnyire közvetlenül érintkeznek vele. Az allergiás bőrbetegségeknek számos válfaja létezik, nézzünk párat ezek közül.

 1. Ekcéma – a bőr krónikus, gyulladásos, az immunműködés egyensúlyának zavara miatt kialakuló betegsége. A nem anyatejjel táplált csecsemők esetén igen gyakori, főleg az arcon, törzsön, végtagokon jelenik meg kiütések formájában. Gyermekkorban általában 1,5 éves kor után alakul ki a könyök- és térdhajlatra lokalizálódó tünetek formájában. Gyakori tünet a bőr hámlása is, ami a bőrszövetben rekedt hízósejtekkel magyarázható, melyek nem képesek visszajutni a véráramba, így kizárólag a bőrszövet eltávozása útján tudnak csak végleg kijutni a szervezetből. Felnőttkorban főként a redőzött területeken – homlok, szemhéj, hajvonal mentén – jelenik meg az ekcéma, melynek kiváltó oka lehet a házipor és a nem megfelelő étrend is. A tünetek fellángolását a lelkiállapot, a vegyszerek és a műszálas ruházat is befolyásolja, sőt szoros kapcsolat van az ekcéma és az asztma között is.
 2. Csalánkiütés – heves viszketéssel, a bőrön vörös, csalángöbök megjelenésével jár. Kialakulásának oka, hogy a bőr hajszálerei átjárhatóvá válnak, így ennek köszönhetően folyadék áramlik ki a felszín alatti szövetrészbe. Ez a bőrbetegség létrejöhet allergiás alapon is, ill. intolerancia keretében is. Ez utóbbi esetben fő kiváltó ok lehet a hisztamin tartalmú ételek (savanyú káposzta, kolbász) nagy mennyiségű vagy gyakori fogyasztása; hisztamint lebontó DAO-enzim hiánya; ill. a direkt hisztamin felszabadulással járó élelmi anyagok (pl. sajt, hal, eper) fogyasztása is. Előfordul, hogy a csalánkiütés rohamokban jelentkezik, majd átmenetileg megszűnik. Ilyen esetben a háttérben a tápcsatorna nem megfelelő működése áll.
 3. Pikkelysömör – vörös, viszkető, pikkelyes folt, amely gyakran fedi a térdeket, a hajlatokat és a fejbőrt, sőt gyakran az ízületeket is megtámadja.  Szakértők szerint örökletes betegség, de számos más tényező együttállása is kiválthatja a betegséget a genetikailag hajlamos személyből. Hogy mi lehet a megoldás a tünetek megszűntetésére?
 • savas ételek – kávé, paradicsom, ásványvíz, ananász kerülése
 • D-vitamin szedése, hiszen lassítsa a pszoriatikus bőrsejtek növekedését és hámlását; és csökkenti a gyulladást és a viszketést is
 • aktivált A vitamin szedése, ami segíti a bőrsejtek lehámlás előtti megérését
 • vas- és folsav pótlás, mert a gyorsan növekvő és lehámló bőrnek köszönhetően kiürülnek a szervezetből a fehérjékkel együtt, mivel a pszoriatikus bőr előnyt élvez a test más részeihez képest. E miatt a pikkelysömörös bőr bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiányát okozhatja.
 1. Kontakt dermatitis – vegyi anyagokkal, tárgyakkal való érintkezés útján alakul ki – savak, lúgok, szappanok, mosószerek, tisztítószerek hatására, de egy részének hátterében nem csupán irritáció, hanem allergiás mechanizmus is felfedezhető olyan allergének hatására, mint amilyenek a növényi olajok, kozmetikumok, parfümök, hajfestékek, mosószerek, stb. Ezek a vegyszerek – mivel felépítésük hasonló a természetes nemi hormonokéhoz – nagyon könnyen megzavarhatják a normális fiziológiát, a hormonális működést és erősen károsíthatják az endokrin rendszert, így átverik a szervezetet, megnövelik vagy lecsökkenti a hormontermelést vagy megakadályozzák a hormonjelzéseket azáltal, hogy sejt receptorokhoz kötődnek.

Ugye mindenki számára ismertek az antibakteriális tusfürdők, folyékony szappanok és mosogatószerek? Ezen termékek elterjedésével párhuzamosan jelentős mértékben megnövekedett a bőrbetegségek száma. Ez azzal magyarázható, hogy ezen termékek termékek gyártásához felhasznált vegyszerek

 • eltávolítják a bőrön lévő hasznos mikroflórát, ezáltal gyengítve a szervezet első számú védelmi vonalát
 • megváltoztatják a bőr felületi kémhatását
 • fokozzák a bőr átjárhatóságát.

A bőr védtelenné, kiszolgáltatottá, tehetetlenné válik a külső behatásokkal, kemikáliákkal szemben, hiszen azok a bőrön keresztül felszívódva – a máj méregtelenítő rendszerét megkerülve közvetlenül jutnak a sejtekhez. Valójában csak azt lenne szabad a bőrünkön használni, amit a szánkon át is el mernénk fogyasztani!

Előfordul olyan eset is, amikor a bőrfelszínre kerülő anyagok nem közvetlenül hatnak, hanem a bőrön vagy bőrben alakulnak irritáló vagy gyulladáskeltő vegyületekké. A naptejekben pl. a napsugárzásnak a hatására keletkeznek irritáló anyagok, így a bőrallergiát számos esetben nem a napfény, hanem a napfény ultraviola sugarainak hatására a termékben keletkező irritáló anyagok okozzák!

Na és ha mindez még nem lenne elég, a bőrön jelentkező tünetek hátterében gyomor-bélrendszeri panaszok vagy akár inzulinrezisztencia is állhat!

Az eddig olvasottak alapján jogosan merül fel a kedves Olvasóban a kérdés: akkor mostantól hermetikusan zárjuk el magunkat a külvilágtól és éljünk „steril” környezetben a bőrbetegségek elkerülése érdekében? Nem, azt semmiképp! A megoldás olyan higiéniai körülmények biztosítása, melyek kizárják a káros mikrobák túlszaporodását, ugyanakkor meghagyják a természetes, kiegyensúlyozott mikroflórát a környezetben, ami egyfajta edzést biztosít az immunrendszer védelmi mechanizmusait illetően.

Milyen immunerősítést célzó megelőzési és kezelési terápiák léteznek?

 • rendszeres, intenzív, dinamikus testmozgás, mely előnyösen befolyásolja a bélműködést, a bélflóra egyensúlyát, növeli a vérben a limfociták számát, javítja a bőrszövet vérellátását és ezzel együtt védelmi funkcióját
 • hőátadó- és közérzet javító vízkezelés, mely jó hatással van a mirigyekre, immunrendszerre, idegrendszerre és érrendszerre egyaránt, valamint a fehérvérsejtek számának megemelkedésére is jó hatással vn
 • lefekvés előtt 2-3 órával elfogyasztott vacsora és a megfelelő időben (10 óráig) történő lefekvés. Ezek együttesen járulnak hozzá a tápcsatorna felületi hámsejtjeinek gyors megújulásához

És milyen megoldások léteznek bőrpanaszok esetén?

 • megfelelő, típusra szabott étkezés
 • megfelelő folyadékpótlás
 • klóros víz kerülése (uszodavíz, vezetékes víz)
 • emésztési panaszokat okozó anyagok kiiktatása (cukor, tejtermékek, gluténtartalmú gabonák)
 • szintetikus mosószerek, öblítők kiváltása
 • a bőr nedvességtartalmát növelő, a zsírtartalmú védőréteget kímélő természetes készítmények alkalmazása
 • rendszeres vitaminpótlás
 • helyileg alkalmazott sheavaj
 • lelki-érzelmi háttér feltárása, rendezése

És ha már lelki-érzelmi háttérnél járunk, akkor hívjuk segítségül ismét a Germán Gyógytudományt, mely tökéletes magyarázatot ad az egyes bőrbetegségeket kiváltó lelki megrázkódtatásokra! Lássuk ezek közül az ekcéma és pikkelysömör lelki hátterét!

Ekcéma: érintkezés hiányérzet valakivel. Ha könyéken vagy hónaljban jelentkezik, akkor ölelési hiányérzet, ha külső könyéken, kézen jelenik meg, akkor hárítási konfliktus. Minél tovább tart az ekcéma, annál régebb óta áll fenn a hiányérzet. A tünetekkel egyidejűleg feledékenység is megjelenik, hogy könnyebben lejöjjön az illető a hiányérzetről.

Pikkelysömör: az illető úgy érzi nem tud valakire támaszkodni, védekezni, el akar valakitől határolódni. Ez egy rendszeresen visszaeső, enyhe elhatárolódási konfliktus. Amíg benne van a konfliktusban addig fekélyesedést, bőr felhám elvékonyodást, érzéketlenséget produkál, a bőr felülete durva lesz, kirepedezik. Amikor az illető túlteszi magát a lelki megrázkódtatáson, megindul a helyreállítás. Kicsi konfliktusnál pici pöttyök jelennek meg, amik viszketnek a megoldási fázisban. Durva pikkelysömörök akkor szoktak kialakulni, amikor nem csak a viszketéssel, de a látványával is baja van az illetőnek. Szégyelli, hogy mit mondanak mások, majd elmennek a közeléből, nem fognak majd vele kezet, stb. Ennek köszönhetően rendszeres apró visszaesések áldozatává válik. Szerencsére a bőr felhám gyorsan tud regenerálódni, ezért meg kell nyugodni, abba kell hagyni a konfrontálódást, mert különben soha nem lesz vége.

Felföldi Melinda

BodyWakes egészségmentor

Funkcionális táplálkozási referens

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.