Amit csak kevesen tudnak a bélflóráról…

Amit csak kevesen tudnak a bélflóráról…

Azt már mindenki hallotta, hogy a normál bélflóra mennyire jelentős szerepet tölt be az immunrendszerünk védelmében!

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az a 6-8 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén található.

Ezek a baktériumok nemcsak a bélrendszer helyi védekezésében, hanem egyes anyagcsere-folyamatok szabályozásában és néhány vitamin termelésében is közrejátszanak.

De tudtátok-e, hogy akár a hormonháztartásba is bezavarhat a bélflóra nem megfelelő állapota?

A pajzsmirigyhormonok képződését a TSH, a jód és a szelén mennyisége is befolyásolja.
A pajzsmirigy 3 hormont termel, a tiroxint (T4), a trijód-trionint (T3), és a kalcitonint. A kalcitonin a kalcium-anyagcserében játszik szerepet, viszont a pajzsmirigy fő hormonjai a T3 és a T4.

A T4-ből jóval több termelődik, mint a T3-ból, viszont a T3 az aktív forma, az fejt ki hatást! A T3 T4-ből alakul át, melynek 20%-át a vékonybélben található egészséges bélbaktériumok által termelt bél-szulfatáz enzimek is végzik! Kvázi ahhoz, hogy a pajzsmirigy hormon hatást tudjon kifejteni, szükség van T4-T3 átalakuláshoz.
Ezt alap esetben nem a vékonybél baktériumok végzik, de az a 20% is nagyon nagy segítség, főleg egy pajzsmirigy alulműködésben szenvedőnek! Ha nem támogatjuk tehát megfelelően a bélflóránkat, az könnyen hozzájárulhat egy pajzsmirigy alulműködés kialakulásához is.

Érdemes tehát odafigyelnünk bélflóránkra, hiszen láthatjuk mennyire fontos egészségünk szempontjából!
A következő posztomban részletesen leírom, hogyan tudjuk megőrizni bélflóránk egészséges állapotát!  🙂

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.