Az endometriózis hátterében 2. rész A „jó” és „rossz” zsírsavak arányának felborulása

Az endometriózis hátterében 2. rész A „jó” és „rossz” zsírsavak arányának felborulása

Múlt heti cikkemben az endometriózis és az ösztrogéndominancia összefüggéseit taglaltam, hogy hogyan okozhatja az ösztrogén és progeszteron megfelelő arányainak felborulása a méhnyálkahártya kóros elburjánzását a méh izomrostjai közt és méhen kívüli területeken. Ez utóbbi, illetve az ezzel járó tünetegyüttes maga az endometriózis.

E heti cikkemben arról szeretnék nektek bővebb információt adni, hogyan állhat az endometriózis hátterében bizonyos zsírsavak megfelelő arányainak felborulása, és ezt milyen nagy mértékben befolyásolja a táplálkozásunk.

Kezdjük talán azzal, hogy megismerkedünk egy a szervezetünkben található fontos molekula csoporttal, az eikozanoidokkal.

Az eikozanoidok, olyan hormon hatással rendelkező lipid molekulák, melyek fontos szerepet játszanak a gyulladásos folyamatok kialakulásában.

Fontos, hogy az eikozanoidokon belüli különböző „családok” omega zsírsavakból állítódnak elő.  Az omega3 zsírsavakból omega3 eikozanoidok, míg az omega6 zsírsavakból omega6 eikozanoidok keletkeznek, melyek az úgynevezett arachidonsav előanyagai.

Az arachidonsav számos gyulladással járó megbetegedésben játszik fontos szerepet. (Az aszpirin például hatását az arachidon sav képződésének meggátolásával fejti ki, ettől válik gyulladás csökkentővé).

Míg az omega3 eikozanoidok ennek kiegyensúlyozásában játszanak szerepet. Tehát közvetetten gyulladáskeltő szereppel bírnak.

A csavar pedig ott van a dologban, hogy az omega3 és omega6 zsírsavakat ugyanazon enzim alakítja át a megfelelő eikozanoidokká.

Tehát a rajtvonalnál állnak az omega3 és omega6 zsírsavacskáink és azért versenyeznek folyamatosan, hogy ki alakuljon át előbb.

A rossz hír, amellett, hogy rengeteg omega6-ot fogyasztunk és csekély mennyiségű omega3-at, az, hogy az omega3 eikozanoidok előállítása eleve lassan zajlódik, így máris hátránnyal indulnak. Mínusz egy hossz a pályán.

És hogy mindez miért alapvetően fontos az endometriózis (és úgy egyébként az általános egészségünk) szempontjából?

Azért, mert az omega3 és omega6 eikozanoidok rossz aránya a táptalaja a krónikus gyulladáson alapuló betegségeknek (alzheimer kór, autoimmun betegségek, érelmeszesedés, sokízületi gyulladás), mint amilyen az endometriózis is.

Mit lehet mindez ellen tenni, illetve hogyan lehet helyrehozni a meglévő elbillenést?

A válasz végtelenül egyszerűnek, mégis annál nehezebben kivitelezhetőnek tűnhet.
Megfelelő omega3 bevitellel és az omega6 túlsúly csökkentésével.

Hurrá, akkor együnk például olajos magvakat, hiszen abban sok az esszenciális zsírsav, mint az omega3, és fogyasszunk mellé különböző jól hangzó növényi olajokat is, mondjuk szőlőmagolajat, dióolajat vagy simán napraforgóolajat, ez utóbbit persze mindenképpen hevítve. 😀

Azt javaslom ez az, amit semmiképpen ne tegyünk, hiszen éppen ezek a tévhitek azok, amelyek nagyban hozzájárulnak az omega3 omega6 arányok felborulásához.

Az általánosan ajánlott omega3 omega6 arány 1:4, de kutatók szerint ez a mai eltolódott világban lehetne akár fordítva is 4:1 az omega3 javára. Viszont tény az, hogy míg a sokak által szeretett földimogyoró 1:5166 arányban tartalmazza ezeket a zsírsavakat, és a növényi olajok többsége szintén egy nagyon erős omega6 túlsúllyal rendelkezik, addig az általánosan ajánlott 1:4 arány is igazi kihívás.

Amellett pedig, hogy csökkentjük a különböző omega6 források fogyasztását, érdemes lenne omega3-mat bevinnünk megfelelő mennyiségben.

Ez újabb kihívás, hiszen a szervezetünk két féle omega3 zsírsavat tud megfelelő módon hasznosítani EPA-t (eikozapentaénsav) és DHA-t (dokozahexaénsav). Ezek többnyire halakban találhatók meg, illetve kisebb mennyiségben növényevő állatok húsában és esetleg tojásának sárgájában (ez nem a tápos csirkét jelenti).

Éppen ezért itt Közép Európában egészen biztosra mehetünk abban, hogy nem viszünk be megfelelő mennyiségű omega3-mat csupán az étkezéssel, még akkor sem, ha odafigyelünk (megfelelő módon és nem a napi egy marék mandula elve mentén) a bevitelre például rendszeres halfogyasztással.

Így az omega3 étrendkiegészítőben való pótlása szinte elkerülhetetlen. Erre a legjobb alternatíva a halolaj, ami a legtermészetesebb és legjobban felszívódó forma. Persze azoknak, akik irtóznak a gondolattól is, hogy napi 1-2 evőkanál halolajat megeszegessenek, még mindig ott van opció gyanánt a halolaj kapszula.

A végső konklúzió tehát, hogy endometriózis esetén mindenképp érdemes ebből a szempontból is körül járni a témát, és helyreállítani a meglévő egyensúlytalanságot.

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.