Barack – Őszi, sárga, nektarin – Mit érdemes tudnunk róluk?

Barack – Őszi, sárga, nektarin – Mit érdemes tudnunk róluk?

A barack a nyár egyik sláger gyümölcse, beszéljünk akár őszi, akár sárga, akár kopasz barackról, a rajongó tábora igen nagy. Fogyasztjuk önmagában, gyümölcslé vagy akár lekvár formájában. De mit érdemes tudnunk róla? Hogyan és miért fogyasszuk vagy éppen kerüljük?

A barackról általánosságban elmondható, hogy fán termő gyümölcs, a rózsafélék családjába tartozik. Rokona a mandula és a szilva is. Mind az őszi mind a sárgabaracknak nagy a víztartalma, mintegy 85-90%. Emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.

A sárga vagy kajszibarack Közép Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. Termése gömbölyű, narancssárga, héja bársonyos. Béta-karotinban, B3, C és A vitaminban gazdag, kitűnő folsav-forrás. Található benne továbbá kálium, kalcium, kén és foszfor is.
Nem csupán a gyümölcs, de magja is értékes, melyből olajat sajtolnak és felhasználják a szépségiparban és étkezési célokra, például saláták készítéséhez is. A sárgabarackmag belseje nyersen is fogyasztható, sokan rákölő hatást tulajdonítanak neki, mások szerint viszont magas cianid tartalma miatt nagyobb mennyiségben mérgező. Az viszont biztos, hogy feltörhető magjának belsejéből a cukrászüzemekben marcipán helyettesítésére szolgáló, úgynevezett perszipánt állítanak elő. Mindemellett persze gyümölcslevek, lekvárok, befőttek közkedvelt alapanyaga.
Vásárláskor érdemes figyelembe venni, hogy utána érő. Tehát a kevésbé érett barack is beérik konyhánkban, ugyanakkor a túlérett hamar romlásnak indulhat.

Nem kevésbé értékes az őszibarack sem. A lédús gyümölcsnek magas a C és B vitamin, valamint niacin tartalma, emellett optimális kálium-nátrium aránya, melynek köszönhetően a szív és érrendszeri panaszokra jó hatást gyakorol. A sárga színét adó xantofill antioxidáns rákellenes hatású. Rostjainak és pektinjeinek köszönhetően pedig az emésztést segíti. Vásárláskor érdemes figyelni rá, hogy könnyen törik, megnyomódik.

Népszerű fajta továbbá a kopasz barack, sokak számára öröm, hogy élvezhetik a finom barackot selymes kis szőröcskék nélkül is. A nektarin valójában belülről teljesen megegyezik az őszibarackkal, csupán kopaszsága különbözteti meg tőle. Szőrtelenségét, egy gén hiányának köszönheti. Értékében viszont éppoly pozitív, mint szőrösebb társai.
Számtalan jó tulajdonsággal rendelkeznek tehát a különböző fajták, viszont mivel gyümölcsről beszélünk, érdemes figyelembe venni néhány dolgot fogyasztásuk során. Az őszibaracktól típustól függetlenül mindenkinek ajánljuk, a sárgabarack a gyorségetésű típusúaknál viszont kerülendő. Fogyasztásukat érdemes inkább a reggeli, délelőtti órákra időzíteni. Elsősorban nyers gyümölcsként. Pajzsmirigy típusúak számára nem ajánlott a gyümölcslé és aszalt gyümölcs forma. De ezen termékek koncentrált fruktóz tartalma miatt, mindenkinek érdemes végig gondolni kell-e nekünk az az aszalvány vagy gyümölcslé, vagy inkább elfalatoznánk egy érett barackot?

Mivel szénhidrátforrásról beszélünk, így fehérje típusúaknak érdemes óvatosabban közelíteni felé, míg egyensúlyi és szénhidrát típusúak bátrabban fogyaszthatják. Természetesen mindenki saját arányaiban és tápanyag igénye szerint.

 

Kiss Vivien

BodyWakes Egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.