Barátcserje – Barátunk a női hormonegyensúlyban

Barátcserje – Barátunk a női hormonegyensúlyban

A múlt héten a keresztesvirágúak és a kivonatuk az indol-3-carbinol jótékony hatásairól írtunk nektek, melyek kiváló kiegészítések ösztrogéndominancia fennállása esetén.

Az e heti téma szintén az ösztrogéndominancia kapcsán merül fel a legtöbbször, ez pedig a barátcserje kivonat.

Persze, most sem mehetünk el az olyan alapok mellett, mint, hogy mégis mi a csoda valójában a barátcserje?

A barátcserje az árvacsalánfélék családjába tartozó, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. Virágzása július és szeptember közé tehető, amikor is halvány lila virágai fűzérekbe rendeződve kelnek életre. Mivel kifejezetten mutatós gyakran ültetik dísznövényként is, sokszor kiaknázatlanul hagyva jótékony hatásait.

És hogy mik ezek az áldásos hatások, ami miatt javallottá válhat hormonális egyensúlytalanságok esetén?

Először is tekintsük át röviden a női ciklus szabályozásának működését.
Sokan tudjátok már, hogy az ösztrogén és a progeszteron két nagyon fontos női nemi hormon (melyek egyébként a férfiak szervezetében is megtalálhatók, éppúgy ahogy a tesztoszteron is a nőkében csak más arányban és mennyiségben), melyek egyensúlya elengedhetetlen a női egészség és a hormonrendszer optimális működéséhez.

Ösztrogéndominanciáról akkor beszélünk, amikor az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest, ami nem feltétlenül túl sok ösztrogén jelenlétét jelenti (amikor az ösztrogén szint túlzottan megemelkedik, míg a progeszteron a normál tartományban marad azt nevezzük abszolút ösztrogéndominanciának), hanem akár a túl kevés progeszteronét is (mikor az ösztrogén a normál tartományon belül van de a progeszteron hozzá képest túl kevés, akkor beszélhetünk relatív ösztrogéndominanciáról).

Mindennek számos oka lehet, fizikai, mentális és érzelmi síkon is, de jelentősen megtámogathatjuk táplálkozásunkkal, továbbá például a barátcserje kivonattal is.

A női szervezetben a tüszőérés és tüszőrepedés kulcsfontosságú jelentőséggel bír.

A kezdeti szakaszban történik ösztrogén hatására a méhnyálkahártya felépülése és a tüszőérés, majd a progeszteron termelése a ciklus közepén történő tüszőrepedéssel indul, mivel a megrepedt tüsző helyén keletkezik a sárgatest, ami a progeszteron termelését megindítja. Így a ciklus második szakaszában már nem az ösztrogén dominál (jó esetben), hanem a progeszteron, ami a méhnyálkahártya érlelésében játszik fontos szerepet.

Ha megtermékenyülés nem jön létre, akkor a ciklus végén a progeszteron szint leesik és a méhnyálkahártya vérzés kíséretében leválik, ezt nevezzük menstruációnak.

Tehát tüszőérés és méhnyálkahártya felépülés (ösztrogén hatására) -> tüszőrepedés -> sárgatest -> progeszterontermelődés és a méhnyálkahártya érése -> megtermékenyülés vagy menstruáció
Mindezt pedig az agyalapi mirigy, mint jó karmester serkenti a hormonjaival.
A tüsző érését az FSH nevűvel, míg a sárgatest érését (ami elengedhetetlen a progeszteron termeléshez) az LH nevű hormonnal.

Mindez pedig azért fontos, mert a barátcserje úgy éri el hatását, hogy az agyalapi mirigyet serkenti az LH nevű hormon termelésére, ami közvetett hatással bír a szervezet progeszteron termelésére. Így ez a növény gyakorlatilag abban segít, hogy a saját progeszteron termelésünk induljon meg.

És ha mindez még nem lenne elég, még egy nagyon áldásos hatása van, mely az agyalapi mirigy másik hormonjával, még pedig a prolaktinnal áll összefüggésben.

A prolaktin felelős a várandósság utáni tejelválasztásért a mellekben. Fontos és szükséges hormonunk a várandósság utáni időszakban.

Ugyanakkor emelkedett szintje meggátolja a tüszőrepedést, aminek végtelenül egyszerű oka, hogy a szoptatás ideje nem a fogantatásra alkalmas időszak. Így a magas prolaktin szint önmagában képes meggátolni a tüszőrepedést várandósság hiányában is.

De miért növekedne meg a prolaktin szint várandósság nélkül?
Ismét egy nagyon egyszerű törvényszerűség okán. Ez pedig a krónikus stressz.

Mivel egy túlzott stresszel teli időszak szintén nem alkalmas a fogantatásra, így az agyalapi mirigy fokozza a prolaktin termelését, meggátolva ezzel a tüszőrepedést, ami nélkül ugyebár nincs sárgatest tehát nincs elegendő progeszteron termelés! És lám ösztrogén dominancia, vagy akár meddőség!
Mindemellett a magas prolaktin szintnek kellemetlen velejárója lehet a mellfeszülés. Ami premenstruációs szindrómánál (a menstruáció előtti tünetegyüttes) gyakori jelenség.

Mindezt pedig azért fejtettem ki, mert a barátcserje ebben is a barátunk. Ugyanis képes csökkenteni a prolaktin szintet.

Éppen emiatt várandós, illetve szoptató kismamáknál a barátcserje szedése nem javasolt.

Férfiaknál szintén nem ajánlott, mivel nevét is azután kapta, hogy a kolostorokban élő, szüzességi fogadalmat tett szerzetesek előszeretettel fogyasztották, annak érdekében, hogy fogadalmukat könnyedebben megtudják tartani. Tehát férfiakra szexuális vágyat csökkentő hatással bír, mivel csökkenti szervezetükben a tesztoszteron szintjét.

Éppen ezen tulajdonsága miatt nőknél kiváló alternatíva az olyan elváltozásoknál, ami a túlzott tesztoszteron szint növekedésével jár, mint például a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amikor is a tüsző a sok tesztoszteron hatása miatt képtelen megrepedni és folyadékkal teli tömlővé alakul.

Nőként a várandósság időszakán kívül, típustól függetlenül fogyasztható. Ugyanakkor szedése előtt érdemes a témában jártas tanácsadóval konzultálni, hogy indokolt és ajánlott-e személyre szabott alkalmazása.

Kiss Vivien
BodyWakes Egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.