Biztonságos, természetes progeszteron pótlás

Biztonságos, természetes progeszteron pótlás

A múltkori posztomban írtam a progeszteronról, hogy mi az, miért fontos a női és férfi szervezetben, hogy sok esetben lehet szükség a pótlására, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen formában tesszük ezt és milyen veszélyekkel járhat a nem megfelelő,- szintetikus progeszteron pótlás!

Részletesen bemutattam a szintetikus progeszteron pótlók előállításának módját és káros hatásait a szervezetre, a lehetséges mellékhatásokkal.

Ígértem, hogy a biztonságos módszerről is írok Nektek, csak hogy lássátok és értsétek mi a különbség!

Egy gyors ismétlés az előző posztból, hogy miért is fontos a progeszteron?

A progeszteron (sárgatesthormon) egy női nemi hormon, mely nőkben és férfiakban egyaránt megtalálható (nőkben magasabb koncentrációban), melynek számos funkciója van a szervezetben:
* Előfutára más szteroidhormonoknak (pl kortizolnak).
* Felelős a magzat fejlődéséért, megtartja a méhnyálkahártyát, ezáltal a terhességet.
* Felelős a libidóért, elősegíti a pajzsmirigy hormonok hasznosulását, normalizálja a véralvadást, véd a mellráktól és a méhráktól.
* Normalizálja az oxigén-cink és réz szintet a szervezetben, stimulálja a csontépítő sejtek tevékenységét, elősegíti a vizeletkiválasztást és segít, hogy a testzsírból energiát nyerjünk.

Progeszteron pótlásra tehát sok esetben szükség lehet, ráadásul nagyon sok fogamzásgátló tartalmaz SZINTETIKUS “progeszteront”, ami egyáltalán nem biztonságos módja a hormonszabályozásnak! A fogamzásgátlók egy másik poszt témája lesz….

A megoldás: Természetes progeszteron pótlás!

Mi is számos esetben javasoljuk ügyfeleinknek a progeszteron pótlást, de csak is természetes formában!
Kiváló progeszteron szint növelő a barátcserje, a Yam gyökér vagy a maca gyökér, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, vagy a természetes progeszteron krém.

Hogyan hatnak ezek a növények?

Számos különböző alkotóelemeket tartalmaznak (többek között flavonoidokat, iridoid glükozidokat és terpenoidokat), melyek jótékony hatása abban rejlik, hogy főként a Lutein hormon termelésére hatnak, ami pedig közvetett módon növeli a szervezet progeszteron-termelését.
Kvázi szervezeten belül serkentik a saját progeszteronunknak az előállítását, természetes hatóanyagok által, kockázatmentesen.

Ám természetes progeszteron előállítása laboratóriumi körülmények között is lehetséges!

Laboratóriumi körülmények között állítják elő, mégis természetes progeszteronnak nevezzük őket?? Igen. Hogy miért???

Mert ez valóban olyan molekulaszerkezettel rendelkező PROGESZTERON lesz, mint amilyen a saját testünkben megtalálható!
Ezzel ellentétben a mesterséges PROGESZTIN hormonok molekulaszerkezete NEM egyezik meg az emberi testben található hormon molekula szerkezetével, csak hasonló ahhoz!
Versenyezni kezdenek a progeszteron kötőhelyekért, így a progesztin blokkolni fogja a saját és a természetes progeszteron hatását.
/Ha egy módosított molekulaszerkezetű hormont viszünk be a szervezetbe, az nem a megfelelő üzenetet fogja közvetíteni a sejtjeink között, és ekkor tapasztaljuk az előző posztomban leírt jól ismert mellékhatásokat! Így ha azt írom progeszteron, akkor csak és kizárólag természetes, TEST-AZONOS progeszteronról beszélünk!/

A növényekből származó progeszteront nem azért nevezzük természetes progeszteronnak, mert kémiailag megfelel az emberi progeszteron felépítésének, hanem mert bizonyos növények (Yam gyökér, Barátcserje) tartalmaznak úgynevezett PROGESZTERON ELŐFUTÁROKAT, melyekből nem csak a szervezetünk, de egyszerű kémiai eljárással mi emberek is elő tudunk állítani természetes progeszteront!

Léteznek olyan progeszteronhoz hasonló természetes növényi vegyületek (szterolok, szaponinok), melyekből szapogenineket (fő forrásai a természetes progeszteronnak) lehet előállítani.
Ezekből laboratóriumi körülmények között test-azonos progeszteront készítenek, majd mikronizálják őket.
Ez azt jelenti, hogy olyan kezelésnek vetik alá, hogy a molekulák csak kis kötéseket képeznek, így a krémben való felhasználásuk könnyebbé válik.
A krémes felhasználásnak az az előnye, hogy gyorsan felszívódik (a pici molekulák könnyen átjutnak a bőrön), egyszerűbb adagolni, így könnyebben személyre lehet szabni.

Összefoglalva:

Természetes progeszteront a növényekből nem nyerünk, viszont bennük megtalálhatóak olyan vegyületek, melyekből könnyen test-azonos progeszteront tudunk előállítani (szervezeten belül vagy laboratóriumban), aminek a funkciója teljesen megegyezik a saját progeszteronunk hatásával és ez a lényeg!

Ezzel ellentétben a szintetikus progesztinek véletlenül sem progeszteronok, hanem NEM VESZÉLYTELEN SZINTETIKUS HORMONOK, melyek negatívan befolyásolják az emberi szervezet működését!

Ahhoz hogy a progeszteron ki tudja fejteni jótékony hatását a szervezetünkben, érdemes speciális étrenddel és életmóddal kombinálni, hiszen a táplálkozásunk nagymértékben tudja befolyásolni szervezetünk hormonszintjét!

Egy nagyon fontos információ a végére:
Abban az esetben, amíg valaki hormonális fogamzásgátlót, spirált vagy egyéb hormontartalmú fogamzásgátlót szed vagy használ, addig nincs értelme a progeszteron pótlásnak, hiszen ezek a készítmények mesterségesen tartják fent a szervezet hormonszintjét!

Tóth Bogi
Biológus
Táplálkozási tanácsadó
BodyWakes egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.