Diéták buktatói

Diéták buktatói

Veled is megesett már, hogy számtalan fogyókúrába kezdtél, hetekig vagy hónapokig koplaltál, kipróbáltál mindenféle csodaszert, ám ez alig látszott meg a mérlegen?
Biztos vagyok benne……

Ha valami be is válik, többnyire csak ideig-óráig, aztán minden kezdődik elölről.

Ráadásul rengeteg tévhit van a köztudatban, melyekről halljuk, hogy: kerüld a szénhidrátokat, vigyázz a zsírokkal, 18h után már ne egyél, egyik nap csak gyümölcsöt,- másik nap csak fehérjét egyél (szétválasztó diéta), ne egyél húst, egyél sok magfélét, főzz olívaolajban és még sorolhatnám….

Te meg csak kapkodod a fejed és próbálsz egy neked megfelelő táplálkozást kialakítani, esetleg egy újabb módszert kipróbálni, bízva abban, hogy az majd talán beválik és jót fog tenni.

Abban egyet érthetünk, hogy időszakosan végzett koplalásokkal nem fogsz hosszútávon EGÉSZSÉGES változásokat elindítani a szervezetedben! Kalória megvonással ugyan fogyni fogsz az első időkben, hiszen a szervezeted éhezéses állapotba kerül. Nem lesz mit hasznosítson sejtszinten, így a szervezet először a tartalék cukrokat (a glikogént) kezdi el lebontani, majd utána az izomokat és végül a zsírt is.
Ugyanis a zsírban tárolja a legtöbb energiát, amit igyekszik minél tovább megtartani. A szervezetnek azonban van egy alap kalória igénye (alapanyagcsere), ami ahhoz kell, hogy el tudja látni a biológiai funkcióit és életben tartsa a szervezetet.
Tehát energia kell ahhoz is, hogy lélegezzünk, emésszünk, verjen a szívünk stb. Ezt az energiát akkor is elégeti a szervezet, ha egész nap nem csinálunk semmit csak fekszünk egy ágyon.

Ennek következtében, ha nem visszük be az alapanyagcserénkhez szükséges kalóriát, akkor a szervezet behúzza a vészféket, és azt a kevés ételt is raktározni foga zsír formájában, miközben az anyagcserét belassítja.
Kvázi fogyni fogsz, csak nem zsírból, hanem minden másból.
Fogyásnál az is legyen szempont, hogy zsírból fogyjunk, ne pedig vízből vagy izomból.

Ne az legyen a cél, hogy minél gyorsabban minél több kilótól szabadulj meg, figyelmen kívül hagyva a tested egyébkénti igényeit, hanem az, hogy a fogyással fittebb, egészségesebb és energikusabb legyél! Ha viszont ezt nem tudatosan teszed és közben nem adod meg a sejtjeid számára szükséges tápanyagokat, akkor nem fognak tudni optimálisan működni, legyengülsz és a tápanyaghiányos állapot miatt még meg is betegedhetsz.

Sokan úgy gondolják, hogy egyszerű ez, ha nem eszek, akkor majd lefogyok… A minőségi fogyás azonban sokkal összetettebb ennél.

Én a minőségi életmódváltásban hiszek, abban, hogy ismerned kell tested egyéni táplálkozási igényeit, ahhoz, hogy megadhasd számára mind azt, amitől optimálisan, egészségesen és vitálisan tud működni!!

A hangsúly az EGÉSZSÉGEN van!
Ha megadod mindezt számára ideális arányban, összetevőkben, kalóriában és ritmusban, akkor helyre áll az anyagcseréd, beáll az ideális testsúlyod, megnő a vitalitásod, és elindul az egészséges fogyás!

Mi a BodyWakesnél ebben nyújtunk útmutatást, segítünk eligazodni a táplálkozási útvesztőkben, felmérjük egyéni táplálkozási igényeiteket, és elindítunk egy hosszútávú és sikeres életmódváltáson!

Tóth Boglárka
Biológus
Táplálkozási tanácsadó
BodyWakes egészségmentor

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.