EKCÉMA- Atopiás Dermatitis

EKCÉMA- Atopiás Dermatitis

Az ekcéma korunk egyik legádázabb ellensége, legalábbis annak a rengeteg embernek, akinek az életére ráteszi a bélyegét. Sokan nem is tudják, mennyit tehetnek annak érdekében, hogy ezt a betegséget a lehető legjobban a háttérbe szorítsák többek között a helyes táplálkozással.

Az atopiás dermatitis (a későbbiekben rövidítve AD) veleszületett atópiás hajlam alapján kifejlődő, öröklődő, gyakori, viszketéssel, száraz bőrrel és idült bőrgyulladással jár, amely esetenként és időnként magas IgE szinttel, illetve más allergiás betegségekkel (asthma, szénanátha, étel allergia, urticaria) kombinálva jelentkezik.

Az iGe szintet azaz az Immunglobulin E szintet, az IgA-hoz hasonlóan a szérumban és a nyálkahártyákon találhatók. Az IgE antitest az allergiás reakciókban játszik szerepet.

Allergiás egyénekben az allergének ellen termelődnek különféle allergén-specifikus IgE-k. Ezek az ellenanyagok az allergénekkel és a nyálkahártyák hízósejtjeivel reakcióba lépnek, melynek következtében hisztamin szabadul fel, ami a kellemetlen allergiás tüneteket okozza. Az IgE biológiai felezési ideje 3 nap. (A felezési idő megegyezik azzal az időtartammal, amely alatt egy folytonos, monoton csökkenő vizsgált érték feleződik.)

Allergiás betegséget nem zárja ki a normál össz-IgE szint. Allergiás betegség gyanújakor allergénspecifikus IgE vizsgálat javasolt.

 

Az AD lefolyása kiszámíthatatlan. Sokszor gyermekkorban, ritkán az újszülött-kor első hónapjában kezdődik. A betegségre utaló jelek gyakran már a születés utáni első év során észlelhetők.

A bőr száraz, durva tapintatú. A tünetek gyerekeken és felnőtteken elsősorban a könyök, térdhajlat és a nyak területére, valamint a comb belső felszínére lokalizálódnak. Csecsemőkön a hajas fejbőrön és az arcon. A betegség sok esetben álmatlansággal, erős viszketési rohamokkal kezdődik. A tünetek kialakulását számos provokáló tényező elősegítheti, melyek azonosítása nem mindig sikerül.

Az atópiás betegségben szenvedő betegeknél, így az AD-nél is immunregulációs zavar áll a betegség hátterében. Az immunreguláció rendellenes működését több tényező eredményezheti.

Az atopiás hajlamú egyéneknél a betegség kifejlődéséért és provokálásáért felelős allergének Th2 sejtek indukálása révén fejtik ki hatásukat. Ennek megfelelően számos adat szerint az atopiás célszervekben – így atopiás dermatítiszes betegeknél a tünetes bőrben – a Th2 sejtek felszaporodása igazolható. —> Th2 dominancia

 

Mit telehetünk aTh2-es dominancia megszűnéséért?

-Hypoallergén étrend javasolt, amit mi “összefésülünk” a Te táplálkozási és hormontípusoddal esetlegesen a további egyéni érzékenységeidhez igazodva!

Ezen kívül megfigyelték, hogy a fermentált szénhidrátok fogyasztásával eredményesen csökkenthető az AD előfordulásának gyakorisága.

Továbbá: Nem mindegy, nagyon nem mindegy, hogy mivel érintkezik a bőrünk, pláne ilyen állapotban a nap során. Érdemes lecserélni a tisztító szereket olyan “öko” és hypoallergén tisztítószerekre, melyek a környezetünkre és ránk nézve is sokkal kevésbé ártalmasak mint vegyi társaik.

Ezen kívül mivel ugye nem csak egy fizikai test vagyunk, érdemes körüljárni az ekcéma lelki hátterét és feldolgozni a feldolgozandót.

Az ekcéma annak az érzésnek a megjelenítője, hogy “nekem nem megy, míg a többiek mind sikeresek”, s ebből a hosszan fennálló érzelemből táplálkozik az önelfogadási képtelenség. Aki nem szereti önmagát, az a társadalomban, a közösségben is feszült lesz, s egyfajta védekezést vesz fel, fallal építi körül magát. Mivel a bőr testünk külső felülete, és általa lépünk kapcsolatba a többiekkel, a környezetünkkel, ezért az ekcéma ezt a zavartalan kontaktust akadályozza meg.

Ezeknek az információknak a birtokában kívánok mindenkinek hatékony gyógyulást! Lehet, hogy a leírtak alapján nem tűnik egyszerűnek a feladat, viszont sokkal egyszerűbb talán mint ebben az állapotban leélni egy egész életet!

Életmódváltás mesterfokon
online előadás
ÉRDEKEL

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.